Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΜε θετικούς οιωνούς ξεκίνησε το 2021 για τον Ελληνικό Θεσμό των Α/Κ

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε το 2021 για τον Ελληνικό Θεσμό των Α/Κ

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου για την αγορά των Α/Κ την περίοδο: 31/12/2020 – 12/1/2021

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε το νέο έτος για τον Ελληνικό Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι οποίοι πηγάζουν από τον συνδυασμό της παραμονής της θετικής διάθεσης των μεριδιούχων για νέες συμμετοχές και την ανοδική κίνηση των δεικτών των μετοχικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η γενική εικόνα στον Θεσμό θα ήταν ακόμη καλύτερη, εάν η Ελληνική μετοχική και ομολογιακή αγορά δεν παρουσίαζε μία κατάσταση στασιμότητας και διερεύνησης κατεύθυνσης – με μειωμένους, μάλιστα, συναλλακτικούς τζίρους. Τούτο το αναφέρουμε, διότι, ακόμη και έναντι των μετοχικών αγορών του Ευρωπαϊκού Νότου δείχνει αισθητή υστέρηση (οι αγορές αυτές κινούνται με μέσο όρο κερδών περί του 3%), ακόμη δε περισσότερο έναντι των ονομαζόμενων αναπτυσσομένων ευρωπαϊκών αγορών (μέση άνοδος άνω του 5%). Παρόλα αυτά, θεωρούμε, ότι το γεγονός είναι πρόσκαιρο (πηγάζει, σαφέστατα, από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την εξεύρεση λύσεων σταδιακής διαφυγής από την καραντίνα) και ότι η μελλοντική πορεία θα είναι θετική.

Μεταφράζοντας την παραπάνω εικόνα σε νούμερα, παρατηρούμε ότι το Ενεργητικό στις πρώτες ημέρες του 2021 κινείται αυξητικά κατά 0,29% και έχει διαμορφωθεί στα 8,117 δις €. Η άνοδος της κεφαλαιοποίησης, προέρχεται ουσιαστικά και μόνον από την άνοδο των μεριδίων κατά 0,59%, που αντιστοιχούν σε θετικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας 30,084 εκατ. €.

Σαφέστατα, καθώς, η μέση απόδοση της αγοράς κινείται με πρόσημο +0,72%, θα αναμέναμε υψηλότερη ενίσχυση του Ενεργητικού. Αυτό δεν συνέβη, διότι, από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 υπέστησαν πτωτική μέση απόδοση, εκ των οποίων οι 3 είναι αυτές που επενδύουν άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους (όπου, λόγω υψηλού μεριδίου αγοράς “ροκάνισαν” την περαιτέρω άνοδο της κεφαλαιοποίησης).

Σε μέση υποχώρηση των καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με -1,92%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,83% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,47%. Στον αντίποδα, την εντονότερη ενίσχυση καθαρών τιμών επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 7,25%. Υπενθυμίζουμε, ότι η α) εν λόγω κατηγορία είχε πέρυσι τις μεγαλύτερες απώλειες -17,54% σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες των Α/Κ και β) τα 7 από τα 8 Α/Κ της κατηγορίας δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες Ευρωπαϊκές αγορές. Σε κέρδη ακολούθησαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 3,80% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 2,33%.

Το πιο ευοίωνο γεγονός, στην έναρξη της χρονιάς, είναι ο συνδυασμός της παραμονής της επενδυτικής διάθεσης των μεριδιούχων (που παρατηρείται από τον Μάιο του 2020 και έπειτα) και του υψηλού συναλλακτικού τζίρου στα Α/Κ. Με εκροές έκλεισαν, μόλις, 3 από τις 19 κατηγορίες: τα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ, με 2,545 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών, με 543 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, με 231. Χιλ. €.

Αντιθέτως, υψηλός όγκος εισροών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 8,066 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 6,605 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 5,516 εκατ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 4,952 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 3,798 εκατ. €.

Η πρώτη 5άδα σε μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού έχει διαμορφωθεί: Μικτά Α/Κ 23,13%, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 19,29%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,80%, Funds of Funds Μικτά 11,33% και Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή 8,74%.

*ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ