Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Μαρία Θεοδωρίδου : « Η τρίτη δόση εμβολίου θα γίνεται 6-8 μήνες...

Μαρία Θεοδωρίδου : « Η τρίτη δόση εμβολίου θα γίνεται 6-8 μήνες μετά τη 2η»

Ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι που διαμένουν σε δομές, οι άνω των 60 ετών αλλά και οι υγειονομικοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους,  θα λάβουν τρίτη δόση. Εκτός από τους ανοσοκατασταλμένους οι υπόλοιπες ομάδες μπορεί να λάβουν την τρίτη δόση 6 – 8 μήνες μετά τον εμβολισμό.

Τα παραπάνω ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια τη σημερινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία του προγράμματος Εμβολισμού στη χώρα.

Συγκεκριμένα η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε : «Για την τρίτη δόση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 ετών. Μπορεί να χορηγηθεί 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση»  και συνέχισε: «Σχετικά με την ανοσοαπόκριση, τα δεδομένα δείχνουν πως κι άλλες ηλικιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν, όπως οι υγειονομικοί. Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι από σήμερα λαμβάνουν SMS 285.000 ανοσοκατεσταλμένοι που πρέπει να εμβολιαστούν με τρίτη δόση, ενώ αύριο 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε φυσικά και στη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και έκανε  ειδική αναφορά στο ζήτημα των αλλεργιών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς ώστε να μην εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης: «Με την ενεργό συμμετοχή παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, θα απαντηθούν, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους» τόνισε με νόημα.

Αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια για ηλικίες 5-11 ετών ή και από 6 μηνών, όπως ανέφερε.

Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένες ποσότητες δόσεων και οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τις χορηγήσεις:  «Εν αναμονή χορήγησης του εμβολίου από παιδιάτρους, δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται. Πολλοί εμβολιασμοί δεν γίνονται από το άγχος των ανθρώπων για αλλεργικές αντιδράσεις.

Μελέτη για το εμβόλιο και τις αλλεργίες

Σε πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ, που συμμετείχαν 8.102 άτομα με ιστορικό αλλεργίας, αξιολογήθηκε το 5%, που είχαν προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 98% των ατόμων αυτών δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% μια ήπια αντίδραση και το 0,.7% κια αναφυλακτική αντίδραση, που ήταν αντιμετωπίσιμη.

«Για το mRNA εμβόλιο Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις ανά εκαρτομμύριο. Υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια» είπε.

Θεμιστοκλέους: Το 56% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών

Συγκεκριμένα σήμερα έχουν γίνει 25.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει κοντά στους 30.000.

-Ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.

-Ποσοστό 56% στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως.

-Την τελευταία εβδομάδα, 102.000 συμπολίτες έχουν κλείσει ραντεβού μιας δόσης, κυρίως κάτω των 35 ετών.

-Περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες.

Στα παιδιά 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί το 13%, δηλαδή 50.000. Στις δυο ηλικιακές κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί πάνω από 140.000 παιδιά.

Από 10 έως 50 ευρώ σε γιατρούς που κλείνουν ραντεβού για εμβόλιο

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό.

Ειδικότερα περίπου 1.000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα.

Από τον Αύγουστο, ισχύει πως για κάθε νέο ραντεβού που κλείνουν γιατρός και φαρμακοποιός, αμείβονται με 10 ευρώ. Μπορούν να κλείσουν ραντεβού για κάθε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ μπορεί να το κάνει γιατρός κάθε ειδικότητας.

Οι  ιδιώτες γιατροί, αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου, έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 1.000 ιδιώτες γιατροί ενώ ως τώρα έχουν γίνει 1.110 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 860 κατ’ οίκον.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά μόνο σε ανεμβολίαστους και δεν σχετίζεται με τις αναμνηστικές δόσεις.