Ο αθλητισμός δεν προκαλεί μόνο συναισθηματικές εκρήξεις. Ταυτόχρονα προσφέρει μαθήματα ζωής και μάλιστα δωρεάν! Για εκείνους που μπορούν βέβαια να τα καταλάβουν. Ένα σπουδαίο τέτοιο μάθημα έδωσε σε όλους μας ο απίθανος Εμμανουήλ Καραλής.
Ο έλληνας Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, ρεζίλεψε αγωνιστικά μία κοινωνία ολόκληρη, που τον “καταδίωκε” από μικρό. Κατακτώντας Ολυμπιακό μετάλλιο στο υψηλότερο επίπεδο του αγωνίσματός του, μας εξέθεσε ακόμη περισσότερο με την ταπεινότητά του.
Ο Εμμανουήλ Καραλής θεώρησε πως δεν μας αξίζει ούτε μία εκδικητή κουβέντα- ρελάνς υπό μορφή “απάντησης”, για όσα βίωσε μέχρι να φτάσει τώρα στο σημείο να αποθεώνεται. Μάλιστα να αποθεώνεται! Από ποιους; Ποιες είναι οι κατηγορίες των ανθρώπων που τον χειροκροτούν;
Καταρχάς εκείνοι που δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του, πολύ απλά διότι σε αυτή τη χώρα οι αξίες είναι…λίγο διαφορετικές! Εάν για παράδειγμα ήταν πρωταγωνιστής στα πρωϊνάδικα για τις…κοινωνικές του δράσεις, θα τον κουτσομπόλευαν διαρκώς επειδή θα είχε αναγνωρισιμότητα. Τότε θα ήταν “γνωστός!”.
Ο Εμμανουήλ Καραλής ωστόσο δεν είναι σταρ. Εγγονός του Πάτερ Εμμανουήλ από την Ουγκάντα, που σπούδασε Θεολογία στην Ελλάδα και επέστρεψε στην χώρα του για να διδάξει τον Χριστιανισμό, είναι ο “Μανόλο”.
Η μητέρα του, κόρη του πάτερ Εμμανουήλ, έμεινε και παντρεύτηκε τον πρώην δεκαθλητή Χάρη, με τον οποίο απόκτησαν τον Εμμανουήλ το νεότερο και την αδελφή του. Τώρα ο νεαρός θέλει να τον φωνάζουν όπως τον παππού του και δοξάζει τη χώρα μας.
Ο Καραλής αποθεώνεται από εκείνους που νιώθουν σημαντικοί επειδή κάποτε έτυχε να φωτογραφηθούν μαζί του, άρα μπορούν τώρα να ανεβάσουν στα social media τη συγκεκριμένη εικόνα. Εδώ το κάνουν βέβαια και εκείνοι που απλά κόπιαραν μία φωτογραφία του από τη google.
Ο Καραλής άκουγε από μικρός τη διατυπωμένη απορία: “Ποιος είναι αυτός ο μαύρος;“. Δέχθηκε απάνθρωπες επιθέσεις και πέρασε κατάθλιψη. Το 2020 άλλωστε ο ρατσιστικός οχετός του ομοσπονδιακού προπονητή στίβου, Δημήτρη Κυτέα, κατά του Καραλή, επί της ουσίας δεν τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, ούτε από το ΣΕΓΑΣ!
Ο Καραλής από το 2017 είχε καταγγείλει τον προπονητή, ωστόσο η υπόθεση κατέληξε στα… συρτάρια του ΣΕΓΑΣ. Η δεύτερη καταγγελία ήρθε το 2019 και η διοίκηση είχε τιμωρήσει τον Κυτέα μόνο με έναν χρόνο απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, με τριετή αναστολή. Η δικαστική επιτροπή είχε αποφασίσει στη συνέχεια ποινή έξι μηνών, επειδή “πείστηκε” από επιστολή Κυτέα ότι… εκτιμάει και σέβεται τον Καραλή, όμως το ΔΣ της ομοσπονδίας διπλασίασε την ποινή, την οποία πάντως δεν εξέτισε ποτέ.
Για να δείξει μάλιστα στην πράξη πόσο πραγματικά…σέβεται τον Καραλή ο Κυτέας προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ κατά της απόφασης και της ΕΦΙΠ για την στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας, για το ίδιο διάστημα (με αναστολή και πάλι).
Κάπως έτσι “στηρίχθηκε” ο Καραλής τον οποίο όλοι τώρα αποθεώνουν και ο οποίος ενδιάμεσα χάθηκε κάπου στα σκοτάδια, γιατί δεν άντεξε…τόση στήριξη.
Αυτά για να μετράμε ακόμα καλύτερα το γέλιο του Μανόλο.
Ήθελαν να τον κάνουν να πιστέψει ότι δεν αξίζει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου. Έτσι για να σκάσει ο Κυτέας, που του έλεγε να πάει πίσω στη χώρα του και συμβούλευε άλλους αθλητές να μη φωτογραφίζονται μαζί του…
Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να ζητήσει…πριμ αυτός ο τύπος, επειδή με τη ρατσιστική του συμπεριφορά πείσμωσε τον Καραλή! Σοβαρεύομαι…Τραγικός εκπρόσωπος μίας όχι μικρής μερίδας ανθρώπων στα μέρη μας…
Οι εκπρόσωποι της χώρας μας στους αγωνιστικούς χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι διαφημίζουν λοιπόν την Ελλάδα στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους. Καθώς, είτε μετά από επιτυχία ή και αποτυχία, οι δηλώσεις τους είναι τόσο εύστοχες και μετρημένες που αντιστοιχούν σε μετρ της επικοινωνίας! Η δική τους συνθήκη βέβαια είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι καλούνται να μιλήσουν δημόσια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών τους.
Κι αν ο Μίλτος Τεντόγλου εντυπωσιάζει με μία σπάνια άνεση, άκρως αποκαλυπτική του χαρακτήρα του, ακόμη πιο σπάνια είναι η ταπεινότητα του Εμμανουήλ Καραλή.
Ο “Μανόλο” δέχθηκε χυδαίες συμπεριφορές στη διαδρομή της αθλητικής ζωής του και θα μπορούσε να ξεσπάσει. Έκρινε ωστόσο πως αξίζει τώρα μόνο ένα χαμόγελο. Τεράστιος…
Το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων που εκπροσωπούν μία χώρα δεν φαίνεται αποκλειστικά στις αγωνιστικές τους δράσεις. Αντανακλάται σε σημαντικό βαθμό και στον τρόπο που επιλέγουν να επικοινωνούν, διότι είναι υποχρέωσή τους να μιλούν στο σύνολο μίας κοινωνίας που περιμένει από εκείνους. Μια κοινωνίας οι φορείς της οποίας τους θυμούνται μόνο όταν θριαμβεύουν. Κι αν μπορεί νωρίτερα, τους έχει ξεφτιλίσει κιόλας.
Ο Καραλής, όπως φυσικά και ο Τεντόγλου, είναι παιδιά που με τη στάση ζωής τους έχουν μπει στην καρδιά των κανονικών ανθρώπων. Δεν θα βγουν ποτέ, ακόμη και όταν θα σταματήσουν να κατακτούν μετάλλια…