don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Μίνι sell off στη Wall Street, σε mood…Moody’s, μεθοδικό το “χτίσιμο” Metlen, τα “παρελκόμενα” της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο Λονδίνο οι τραπεζίτες, “μύλος” το Βερολίνο και η… τροχοδρόμηση της Aegean

*Μίνι sell off, προ ημερών στην Wall Street, με τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών στο στόχαστρο. Ο λόγος; οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ. Επειδή, αν όχι ο Trump αλλά το finance team των Scott Bessent (με παρελθόν ως hedge funder σε George Soros, Stanley Druckenmiller e.t.c) γνωρίζει καλά τι κάνει και πόσα διακυβεύονται, γιατί η νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον να μην επιλέγει συνειδητά την τακτική της ελεγχόμενης ύφεσης; Η νέα διοίκηση έχει επωμισθεί ένα θηριώδες χρέος (36,2 τρισ.$), για την αναχρηματοδότηση- μόνο- των λήξεων να χρειάζονται 7 τρισ$-. Επιπρόσθετα “τρέχει” και έλλειμμα κοντά στο 7,3% του ΑΕΠ (US GDP 27,7τρισ$ το 2023). Θηριώδη τα “βάρη” που θα πρέπει να διαχειριστεί η διοίκηση Trump. Πρακτικά, θα πρέπει μέσα στο 2025 να βγει στις διεθνείς αγορές και να πείσει τους επενδυτές να πληρώσουν ακριβά για να αγοράσουν χρέος των ΗΠΑ. Ήταν κατατοπιστικός ο Roy Dalio (chief investment officer of Bridgewater Associates) μόλις την Τρίτη, σε συνέδριο στην Σιγκαπούρη. Οι ΗΠΑ πρέπει να πουλήσουν χρέος που οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να αγοράσουν (σε αυτές τις τιμές) για αυτό και πιθανά να εξαναγκαστούν να το κάνουν και σε αυτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις προοιωνίζονται συγκλονιστικές (σ.σ δραματικές εννοεί…) Προσώρας ο υπ.Οικ (Scott Bessent) διευκολύνεται από την…αναντιστοιχία μείωσης αποδόσεων (των ομολόγων) δίχως να μειωθούν τα επιτόκια από την Fed. Ήδη ο Raphael Bostic αφήνει να εννοηθεί πως η αμερικανική οικονομία από ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το Q4/2024 θα μειωθεί-ενδεχομένως- και αρνητικά το Q1/2025. Ποιος είναι ο κύριος; ο πρόεδρος της Fed της Πολιτείας της Atlanta. Αυτές οι σκέψεις, οι εκτιμήσεις κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά. Στις Βρυξέλλες; ανάθεμα και αν γνωρίζουν ποιος είναι ο 58άρης οικονομολόγος, επικεφαλής της Πολιτειακής Fed.

*Σε ρεκόρ 14ετίας το κόστος δανεισμού εν όψει της πιθανής υποβάθμισης από την Fitch Ratings. Θρίλερ για την χαλάρωση του φρένου χρέους στην Γερμανική Βουλή. Στα ύψη η κόντρα Μερτς με Πράσινους-για “δημοσιονομικό πραξικόπημα” κάνει λόγο η AfD-.

*Σε αυτόν τον χαμό: η προσφορά στο re-opening του ΟΔΔΗΧ για 15ετές και 30ετές έφτασε (παρά κάτι) στο 1/4 του ΑΕΠ της χώρας. Περισσότερα από 53 δισ. (32 δισ. και 21,5 δισ) και σε guidance 4,1% και 4,42%, με τον Οργανισμό να αντλεί 3 δισ. Αυτά την ώρα που η Γαλλία δανείζεται στο όριο.

*Οι εισροές “βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων” των τελευταίων συνεδριάσεων, με ορίζοντα το σημερινό (βράδυ Παρασκευής) bet του Moody’s υπολογίζονταν στο 20% των συνολικών (αφορά κυρίως τον τραπεζικό κλάδο). Κοντός ψαλμός για την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης, ψυχραιμία σε κάθε περίπτωση. Στις 18 Απριλίου η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s, στις 16 Μαΐου από την Fitch, με τον Moody’s να επαναξιολογεί στις 19 Σεπτεμβρίου. Κεφάλαια τοποθετήθηκαν- κυρίως σε blue chips- με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, επενδυτικά long term.

*Πρακτικές και λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και θα μπορούσε να υιοθετήσει και η χώρα μας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, υπάρχουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ. Όπως σημειώνει ο Αντώνης Κοντολέων, στο πλαίσιο αυτό πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία παίρνουν άμεσα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα περιμένει λύσεις από τις Βρυξέλλες και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ευρώπη κινείται «χωρίς πυξίδα» και παρακολουθεί αδιάφορη και χωρίς έλεγχο τη χειραγώγηση των τιμών στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου (TTF). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές. Πρέπει η αποζημίωση τους να γίνεται εκτός χρηματιστηρίου μέσω cfdς και ΡΡΑ. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα Cfds της κρατικής εταιρίας GSE της Ιταλίας με βιομηχανίες έντασης ενέργειας σταθερού φορτίου (baseload) σε σταθερή τιμή 65 €/MWh για το 25% της κατανάλωσης τους για 3έτη έναντι επιστροφής ισόποσης ποσότητας σε ίδια τιμή, από ΑΠΕ, εντός 20-ετίας.

*Την Δευτέρα η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της AEGAN. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για (θετικές) εκπλήξεις (ελέω Pratt & Whitney- χαμηλότερες τιμές καυσίμων) τότε φυσιολογική η…τροχοδρόμηση προς τα 12 ευρώ. Στα 1,027 δισ. η αποτίμηση (13/3) κλασική under valued περίπτωση. Κρίνοντας από το 5,52% για τη μετοχή της Autohellas- την Πέμπτη, ημέρα ανακοίνωσης μεγεθών 2024 και πρότασης για διανομή μερίσματος 0,85/μτχ- οι long θα πρέπει να έχουν λάβει θέσεις.

*Μεθοδικό το “χτίσιμο” (και τεχνικά) της ανοδικής κίνησης της Metlen. Έως τα 37,92 εχθές, στα 39,34 το ιστορικό υψηλό. Υπό Κ.Σ η Capital Day στο LSE/Λονδίνο (28 Απριλίου) η μετοχή θα μπορεί να “γράφει” το 40άρι plus μπροστά. Έως τα 38 ευρώ, τελική στα 37,96 υψηλή 10μηνών. Στα 5,424 δισ. η χρηματιστηριακή αξία. Από την 85η θέση στον FTSE100 και πάνω στο LSE. Και βάσει μεγεθών πέριξ της 50ης (με αντίστοιχη αποτίμηση στα 10 με 12 δισ.)

*Η διοίκηση της Πειραιώς θεωρεί πως, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής πέρα από άμεσες συνέργειες λ.χ. διεύρυνση των προϊόντων/υπηρεσιών που θα μπορεί να προσφέρει πλέον προσφερόμενης, μικρότερη εξάρτηση των ετήσιων κερδών από τις εκάστοτε διακυμάνσεις στο μέσο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, θα είναι σε θέση να ενισχύσει (από το 2026) τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5% και κατά 1% την αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο όφελος θα έλθει από την ανάληψη της διαχείρισης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Εθνικής ΕΓΑ. Στα 4 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ενεργητικό συν τα όποια περιουσιακά στοιχεία (λ.χ. κτήρια, γραφεία, μισθώσεις κ.λ). Τα σημειώναμε και εχθές στην DeA. Εκεί όπου ο επικεφαλής της τράπεζας έχει δώσει έμφαση είναι το asset management, κλάδος που “χτίζεται” μεθοδικά από το 2022, με την απόκτηση τότε της Iolcus Investments. Το τροποποιημένο business plan (2025-2028) θα παρουσιάσει ο Θεόδωρος Γναρδέλλης, με τον cfo της τράπεζας να αναλύει λ.χ. πως ενισχύεται (κατά 1%) η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, συνακόλουθα τα κέρδη ανά μετοχή.

*Στο Λονδίνο οι τραπεζίτες, το 3ήμερο 18-20, στο τραπεζικό raod show της Morgan Stanley. Πάνω από 650 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, στο 4ήμερο 10-13 Μαρτίου. Αυτοί είναι τζίροι, που θα έλεγε και ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask