Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜέχρι 31/1 η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό...

Μέχρι 31/1 η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα προγράμματα αναμένεται να αξιοποιηθούν από 56.000 επιχειρήσεις.

«Θεωρούμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσες σε ό,τι αφορά στην ποιότητα. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες που ενδιαφέρονται, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και όταν απεντάσσονται κάποιοι, το κονδύλι θα αφορά στις επόμενες υποψηφιότητες» δήλωσε ο υφυπουργός σχετικά με τις καινοτομίες του νέου ΕΣΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι η βασικότερη παράμετρος σε όλα τα προγράμματα.

Η πρώτη πρόσκληση για την ψηφιακή μετάβαση θα έχει 300 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό και αναφέρεται σε όλες τις δυνητικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήρια «on -off» και δεν θα είναι συγκριτική όπως ήταν μέχρι πρότινος. «Μια τακτική που δημιουργούσε προβλήματα σχετικά με τα κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί» όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι αρχικός. Αν υπάρξει ενδιαφέρον και εξαντληθεί το αρχικό ποσό θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται, ο υφυπουργός σημείωσε ότι έγινε μεγάλη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και επετεύχθη στην ψηφιακή μετάβαση να εντάσσονται αυτές που επιδοτούν εργασία μέχρι 3 εργαζόμενων (ΕΜΕ), (στην προδημοσίευση ήταν 5 οι θέσεις για την ψηφιακή και 2 για την πράσινη μετάβαση).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις προδημοσιεύσεις για τα προγράμματα στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ https://www.espa.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 5.000, οι μεσαίες, οι μικρές είναι 45.000 και 200.000 οι πολύ μικρές.

Όλες θεωρούνται δυνητικά ισοδύναμες και παίρνουν έως 24 μήνες παράταση στην υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου εάν αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης για όλες όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν κι αυτό λειτουργούσε ανασταλτικά για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.

Την Πέμπτη ανοίγει το ΟΠΣΚΕ 

Ξεκινάει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η νέα πλατφόρμα ΟΠΣΚΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων), http://www.ependyseis.gr/mis η οποία, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, αποτελεί μια εξέλιξη της πλατφόρμας του παλαιού ΠΣΚΕ καθώς ήταν προβληματική σε ό,τι αφορά την λειτουργικότητά της από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου. Άλλαξε όλο το σύστημα, έγινε φιλικότερο και για τις επιχειρήσεις και για τις υπηρεσίες και από την Πέμπτη θα μπορεί κάθε επιχείρηση που θέλει να καταθέσει πρόταση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό «προφίλ» το οποίο θα διευκολύνει τις υπηρεσίες στην αξιολόγηση, καθώς θα συνδέεται με το taxisnet, το «Εργάνη» κλπ, ενώ η πλατφόρμα θα συνδέει δικαιούχο και σύμβουλο, καθώς και οι σύμβουλοι θα πρέπει να φτιάξουν το «προφίλ» για να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι όλο το σύστημα από την αρχή έως το τέλος, θα είναι πλήρως ηλεκτρονικοποιημένο.

Οι δράσεις

Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» αφορά σε τρεις δράσεις:

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης. 

Ο βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός που αφορά μέχρι 3 ΕΜΕ, ο προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά 5 ΕΜΕ επιλέξιμα κόστη 18.000 έως 30.000 ευρώ, 50.00 έως 650.000 ευρώ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής με 9 και πάνω ΕΜΕ και 200.000 έως 1,2 εκατ. ευρώ.

Η δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» έχει δύο υποδράσεις:

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ 

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ