Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον τελευταίο καιρό έχουν δει τις τιμές που καταβάλλουν για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις να έχουν αυξηθεί κατά 25%, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε μέτρα που είχαν ως στόχο να αποτελέσουν «αντίβαρο» και να στηρίξουν τους παραγωγούς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση και να συνεχίσουν τη παραγωγή τους.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥΠΑΑΤ κατά το τρέχον έτος, έχουν ως στόχο τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος βοηθώντας παράλληλα στη μείωση του κόστους, το οποίο αυξήθηκε από τον συνδυασμό της ενεργειακής, κλιματικής και γεωστρατηγικής κρίσης.
«Όλες οι αποφάσεις μας έχουν έναν και μοναδικό στόχο, τη στήριξη των πραγματικών αγροτών. Εκείνων που καθημερινά δίνουν τη μάχη, σε αντίξοες συνθήκες, για να παράγουν και να εξασφαλίζουν επισιτιστική επάρκεια στη χώρα μας» δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο κτηνοτροφικός και αγροτικός κλάδος
Ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κτηνοτροφικό κλάδο ήταν η οριστική μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, αλλά και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του 2021.
«Ανάσα» στους κτηνοτρόφους της νησιωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα των μικρών νησιών του Αιγαίου δίνει η αύξηση κατά 50% του προγράμματος μεταφοράς ζωοτροφών, το οποίο πλέον ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Στο Μεταφορικό Ισοδύναμο εντάχθηκε η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη, μια παρέμβαση που φτάνει τα 8 εκατ. ευρώ.
Το πιο πρόσφατο μέτρο για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου γνωστοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ενίσχυση 50.000 κτηνοτρόφων με επιπλέον 89 εκατ. ευρώ από πόρους που θα μεταφερθούν από τον Πυλώνα ΙΙ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αρκετές παρεμβάσεις έχουν γίνει από το κυβερνητικό επιτελείο για τα καύσιμα, το ρεύμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Το προηγούμενο διάστημα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είδαν στους λογαριασμούς τους 73 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
Επιπλέον, καλύφθηκε σε ποσοστό 80% η ρήτρα αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, με κόστος 50 εκατ. ευρώ και κατά 50%-60% στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, έχει μειωθεί οριστικά ο ΦΠΑ από 13% σε 6%, μια παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ από τη βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση των γεωργών με 60 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, για την αγορά λιπασμάτων.
Με 26,3 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν οι παραγωγοί του οπωροκηπευτικού και αμπελοοινικού τομέα, χρήματα από το Αποθεματικό Κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
Τέλος, για την αντιμετώπιση των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος στην παραγωγή, έχει δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.