Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΜέτρα ζητεί η βιομηχανία για την διασφάλιση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας

Μέτρα ζητεί η βιομηχανία για την διασφάλιση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας

Τον έντονο προβληματισμό τους, σε κατ΄ ιδίας συζητήσεις, εκφράζουν παράγοντες της βιομηχανίας, λόγω της απουσίας συγκροτημένης πολιτική για τον κλάδο, vis a vis την ενεργειακή κρίσης, την ώρα μάλιστα, που πλέον αποτελεί, όπως ανέδειξε, η πανδημία, έναν βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Άλλωστε και με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων  τη σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση για τον Αύγουστο του 2021 καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+68,5%), των Βιομηχανικών (+38,4%), των Τροφίμων (+6,7%), των Μηχανημάτων (+24,3%), των Χημικών (+32,1%) και των Διαφόρων Βιομηχανικών (+25,3%) που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους.  Επίσης παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, οι εξαγωγές για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2020, στα 18,31 δισ. ευρώ από 15,43 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 2,88 δισ. ευρώ ή κατά 18,7% με κεντρικό ρόλο να παίζει σε αυτήν την άνοδο η βιομηχανία και η μεταποίηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τεράστια άνοδο καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά τον μήνα Αύγουστο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 718,5 εκ. ευρώ ή κατά 34,6% και ανήλθαν σε 2,79 δισ. ευρώ έναντι 2,08 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ανήλθαν στο 1,89 δισ. ευρώ από 1,53 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 357,4 εκατ. ευρώ ή κατά 23,4%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η σημαντικότατη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 68,5%.

Βαρύ το κόστος

Ωστόσο παρά τις επιδόσεις αυτές η κατάσταση με τη φρενήρη πορεία των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου δημιουργεί προβλήματα και έντονη ανησυχία. Με βάση αναφορές στελεχών του κλάδου το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται κατά 20-40% ανάλογα τη βιομηχανία λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της Mwh έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Επίσης οι τιμές του φυσικού αερίου από τα 19 ευρώ/Μwh τον Ιανουάριο, έχουν «απογειωθεί» τον Οκτώβριο στα 70 ευρώ/Μwh και με βάση εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ/Μwh τον επόμενο μήνα.

Μέτρα εδώ και τώρα

Στο φόντο αυτό παράγοντες της βιομηχανίας υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει άμεση δράση στο μέτωπο των ενεργειακών τιμών πριν είναι αργά για πολλές βιομηχανίες. Μάλιστα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη διαμόρφωση μιας ολιγοπωλιακής εικόνας στην εγχώρια αγοράς ενέργειας, που θα εκτοξεύσει τις τιμές υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνολικά. Γιαυτό, όπως υπογραμμίζεται, χρειάζεται, μια άμεση παρέμβαση, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, ειδικά εάν οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι πολλές εταιρίες πλέον αλλάζουν συνεχώς προμηθευτές σε μια προσπάθεια ανεύρεσης του πλέον ανταγωνιστικού τιμολογίου, χωρίς πάντα όμως να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι ήδη πριν την κρίση τιμών στην ενέργεια η βιομηχανία αντιμετώπιζε σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, υψηλότερο κόστος ενέργειας. Έτσι επιχειρήσεις σε κάδους όπως τα χημικά, τα μέταλλα, και τα τσιμέντα, με ισχυρό ενεργοβόρο πρόσημο μπαίνουν σε ένα νέα αγώνα έναντι των μεγάλων ξένων αντιπάλων τους λίγο μετά από την «έξοδο από το τούνελ» των μνημονίων. Και βέβαια ούτε λόγος για το πώς θα αντεπεξέλθουν έχοντας απέναντι επιχειρήσεις εκτός ΕΕ, που στηρίζονται με επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις τους αλλά και άλλες όπως π.χ. από τη Βουλγαρία όπου προωθείται «πακέτο» 300 εκατ. για τη στήριξη της βιομηχανίας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Γιαυτό στελέχη του κλάδου τονίζουν την ανάγκη ολοκλήρωσης και ωρίμανσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα, δηλαδή πλήρης ανάπτυξη του Target Model, ορθολογικοποίηση της Αγοράς Εξισορρόπησης στην Ελλάδα, αλλά και του συστήματος εμπορίας (ETS) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τέλος ευρωπαϊκός συντονισμός για την αγορά φυσικού αερίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ