Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και τις ισορροπίες που αλλάζει ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, μίλησε στο ΕΡΤΝews ο Σωτήρης Σέρμπος αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σέρμπος: «Το Ιράν ό, τι συζήτηση έχουμε κάνει μετά την 7η Οκτωβρίου έδειξε προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θέλει να πέσει σε μια παγίδα να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που δεν πρόκειται να κερδίσει, γιατί το Ισραήλ, αν φτάσουμε εκεί και μακάρι να μην φτάσουμε, δεν θα είναι μόνο του, θα είναι σίγουρα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακόμα, αν είδατε την ομιλία του Ιρανού προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπενθυμίζω αυτός ο μετριοπαθής πρόεδρος δεν εκλέχτηκε χωρίς την ανοχή του καθεστώτος.
Και αυτή τη στιγμή, σήμερα που μιλάμε για την Τεχεράνη, το νούμερο ένα μέλημά τους είναι να επιβιώσει το καθεστώς. Προτού δούμε όλα τα υπόλοιπα, τα ανοίγματα για το πυρηνικό πρόγραμμα, για την περιφερειακή του δράση και ελάτε να τα ξαναδούμε όλα αυτά, είναι ένα σινιάλο το οποίο το Ιράν φοβάται και και ανησυχεί. Άρα το Ιράν δεν περιμένω να απαντήσει. Είναι πιθανόν περισσότερο μέσω αντιπροσώπων του να προσπαθήσει να κάνει κάτι. Εξού βλέπετε και ότι οι Ισραηλινοί ήδη βομβάρδισαν λιμάνι στην Υεμένη των Χούθι, πιθανόν με την ανοχή και χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία. Κρατήστε το αν θέλετε και αυτό.
Ακολούθως ο κ. Σέρμπος, επισήμανε ότι: «Αυτό να το έχουμε υπ’ όψιν μας, γιατί το Ιράν, επαναλαμβάνω ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι και ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Άρα σε μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, αντιλαμβάνεστε η Τεχεράνη ανησυχεί ακόμα περισσότερο μήπως εκεί η πίεση αυξηθεί. Ο Νετανιάχου θα έχει ακόμα περισσότερο ελεύθερο χέρι για να κινηθεί και δεν ξέρουμε τι θα θέλει να κάνει και ο Τραμπ μετά από όλα αυτά.
Προφανώς είναι ένα τρομερό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ και για το ίδιο το Ιράν. Θυμίζω ότι το Ιράν το ίδιο ταπεινώθηκε ως εξευτελίστηκε, μετά τη δολοφονία Χανίγια και όχι μέσα στην έδρα του, σε ένα από τα απόρθητα φρούρια της έδρας του.
Ακόμα περιμένουμε να απαντήσει.
Το Ιράν τι έκανε εχθές για να δικαιολογήσει ότι δεν απαντάει; Λέει μου τάξανε εκεχειρία στη Γάζα, άρα ουσιαστικά πυροβολεί την αμερικανική διπλωματία, γενικότερα τη Δύση, ότι δεν μπορείτε να κάνετε εκεχειρία. Θυμίζω ότι και ο Νασράλα είχε συνδέσει το να σταματήσει η Χεζμπολάχ με ό,τι έκανε, να χτυπάει το Ισραήλ, να υπάρχει εκεχειρία στη Γάζα. Τα θυμάστε όλα αυτά. Άρα νομίζω ότι το Ιράν δεν θα πάει για το κάτι παραπάνω σε καμία περίπτωση.
Όσον αφορά τη Χεζμπολάχ, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πολιτικά και επιχειρησιακά, διότι δυνάμεις εξακολουθεί να έχει και το Ισραήλ που έχει επιστρέψει, ξέρετε, δεκαετίες πίσω πλέον, δηλαδή όπου βλέπει πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους ως απειλή για το ίδιο, σου λέει εγώ θα απαντήσω πρώτος, θα κινηθώ, πρώτος θα πάω στη λογική του προληπτικού χτυπήματος, η Χεζμπολάχ έχει πολύ βαρύ οπλισμό και στρατεύματα και στο βόρειο Λίβανο, για παράδειγμα.
Η τακτική και οι στόχοι του Ιράν
Συνεχίζοντας ο κ. Σέρμπος τόνισε πως: «Κάτι σημαντικό για το Ιράν που δεν το λέμε. Να θυμίσω ότι το Ιράν κέρδισε πάρα πολλά, όταν οι Αμερικάνοι όταν τέλειωσε ο πόλεμος στο Ιράκ έφυγαν οι Αμερικάνοι και ενίσχυσε μια επιρροή σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, φτάνοντας στο Λίβανο και κατεβαίνοντας δεν θέλει να τα χάσει όλα αυτά, εδώ που βρισκόμαστε και ειδικά βλέποντας αυτή τη στιγμή έναν Νετανιάχου που έχει πολλούς λόγους, τα έχουμε συζητήσει και μαζί και στο εσωτερικό του.
Ανεξάρτητα τι συνεπάγεται αυτό για το Ισραήλ μεσοπρόθεσμα, να λογαριαστούμε με όλους και με όλα, είτε αυτό λέγεται Χαμάς, είτε αυτό λέγεται Χεζμπολάχ, είτε λέγεται Παλαιστίνη και πάει λέγοντας, να προλάβω και το Ιράν να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πολιτικά είμαστε σε μια περίοδο που ο Μπάιντεν είναι “κουτσή πάπια”.
Ούτως ή άλλως δεν κατάφερε και πολλά, ενώ αν πραγματικά οι Αμερικάνοι ήθελαν μια κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι είναι μια αποτυχία για τους Αμερικάνους και επίσης το έχουμε δει από το Δεκέμβρη του 2023 και μετά, ότι συνεχώς άνοιγε η διαφορετική αντίληψη της κατάστασης των δύο πλευρών.
Δηλαδή να το πω πολύ απλά για τους τηλεθεατές μας, όλοι εκτός Ισραήλ και Χαμάς, γιατί και η Χαμάς έχει ευθύνες, θέλανε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να δούμε και την επόμενη μέρα. Οι βασικοί του πρωταγωνιστές δεν θέλανε να τελειώσει. Οπότε φτάνοντας ως εδώ ο Νετανιάχου, τώρα αντιλαμβάνεστε, πλέον έχει πολύ στραμμένο το βλέμμα του και στον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου και το τι θα γίνει.
Ο Λίβανος βέβαια, είναι μια χειμαζόμενη ήδη οικονομία, να το πούμε αυτό με το τι, να τι συνεπάγονταν και μένει να δούμε αν και κατά πόσο οι Ισραηλινοί αν επιχειρήσουν σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων, θα έχουν πάρει το μάθημα του πολέμου το 2006. Δηλαδή ίσως θέλουν απλώς να κάνουν μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο κομμάτι του. Δεν θα είναι όμως μια επιχείρηση που απλώς ξέρετε μπαίνω, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».