Την άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών στην Ουκρανία ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που κράτησε για πάνω από μια ώρα, ο Σολτς ζήτησε να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε εδάφη που ο πόλεμος συνεχίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν ανέφερε ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν εκ νέου σύντομα.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται για ένατη ημέρα η επιχείρηση της Ρωσίας
Παράλληλα, για ένατη ημέρα, συνεχίζεται η μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, η οποία έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς αμάχους, ενώ χιλιάδες είναι οι Ουκρανοί που έχουν αφήσει τα σπίτια και τους τόπους τους, αναζητώντας ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την Παρασκευή, ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στα περίχωρα μιας άλλης ουκρανικής πόλης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώνει τις επιθέσεις του, καθώς το βράδυ της Πέμπτης δεσμεύτηκε να συνεχίσει μέχρι να επιτευχθεί η «ολοκληρωτική νίκη».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 331 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα και άλλοι 675 έχουν τραυματιστεί.
Το Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, δέχτηκε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνταν σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Χερσώνα, η οποία έπεσε στα χέρια του Πούτιν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, και είναι ένα βασικό σημείο στο δρόμο προς την Οδησσό – την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας – που τελεί υπό απειλή.
Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία
«Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο άμεσα και χωρίς όρους. Καλούμε τον Πούτιν να εμπλακεί στις διπλωματικές προσπάθειες. Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δεν επιζητά πόλεμο με τη Ρωσία και παραμένει δεσμευμένο να κρατήσει ανοικτές τις επολογές για τη διπλωματία».
Αυτά τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ενώ προειδοποίησε:
«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερες καταστροφές».
Η επεισοδιακή συνομιλία Πούτιν – Μακρόν
Υπενθυμίζεται ότι χθες επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, διαρκείας 90 λεπτών, η οποία ήταν σε υψηλούς τόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις ενός συνεργάτη του Γάλλου ηγέτη, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να πιστεύει ότι «τα χειρότερα έρχονται» στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.
«Η εκτίμηση του προέδρου είναι ότι θα έρθουν τα χειρότερα, δεδομένων των όσων του είπε ο πρόεδρος Πούτιν. Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που μας είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει. Έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να συνεχίσει την επιχείρηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, διαρκείας 90 λεπτών, ο Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία να «πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας. Θα πραγματοποιήσει την επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας μέχρι τέλους».