Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΜάχη για το οριζόντιο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου εν όψει Συνόδου...

Μάχη για το οριζόντιο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου εν όψει Συνόδου Κορυφής

Κορύφωση των “ζυμώσεων” αναμένεται να υπάρξει αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με την τεχνική “ωρίμανση” της πρότασης για επιβολή πλαφόν στις προμήθειες της ΕΕ φυσικού αερίου.  Στόχος των 15 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πολωνία, που είναι ταγμένες υπέρ του καθολικού πλαφόν είναι να ετοιμαστεί και να θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή. Και βέβαια παράλληλα προσπαθούν να προσεταιριστούν και ένα 16ο κράτος μέλος ώστε να “κλειδώσουν” την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται και να “παζαρέψουν” ένα πακέτο λύσεων που θα “κουμπώνει” με τις επιδιώξεις των χωρών που θεωρούν ότι απαιτείται μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας  έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των χωρών που υποστηρίζουν την πρόταση της επιβολής πλαφόν με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμη και η θέσπιση ορίου τιμής κάτω κι από τα 100 ευρώ/MWh ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτύπωμα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είπε, μάλιστα, ο κ. Σκρέκας., μιλώντας στην ΕΡΤ “εκείνο το οποίο αποφασίστηκε σε άτυπη συνάντηση που είχαμε εγώ ως εκπρόσωπος ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδος, ο Γερμανός, η Γαλλίδα, η Ισπανίδα, ο Ιταλός και η Βελγίδα μαζί με την Πολωνέζα ομόλογό μου συμφωνήσαμε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να έχουμε μία τηλεδιάσκεψη όπου θα συζητήσουμε την ελληνική πρόταση για τον ορισμό ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με τρόπο που θα μειώσει οριζόντια, τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδος έχουμε ετοιμάσει μία τέτοια πρόταση, απαντώντας και στους προβληματισμούς που έχει η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες και πιστεύω πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την πρόταση θα καταφέρουμε τελικά να κερδίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη” ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο σε συνέντευξή της στο Bloomberg, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα πειστεί τελικά η Γερμανία να υποχωρήσει και να δεχτεί το οριζόντιο πλαφόν στην τιμή. Μάλιστα, όπως είπε Πέδρο Σάντσεθ θα επιχειρήσει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του να εγκαταλείψει την αντίθεση στο προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Σάντσεθ και Σολτς. Βέβαια η Γερμανία από θέση ισχύος λόγω των οικονομικών δυνατοτήτων της και του πρόσφατου πακέτου των 200 δισεκ. εκτιμά ότι ένα πλαφόν στην τιμή και μια παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά θα οδηγήσει σε προβλήματα επάρκειας. 

Πάντως ενδιαφέρον έχει ότι παράλληλα με το σχέδιο για πλαφόν έχουν πληθύνει και οι φωνές για την ανάγκη “παράκαμψης” του Ολλανδικού δείκτη TTF, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ολλανδία που συντάσσεται με τη Γερμανία.

Πτώση στις τιμές

Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η τιμή του TTF κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 10,45% και διαμορφώθηκε στα 169,06 ευρώ/MWh παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε σχέση με τη Ρωσία είναι έκρυθμη μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς NordStream 1 και 2, τη διακοπή της τροφοδοσίας στον αγωγό Yamalκαι τη διακοπή της τροφοδοσίας προς την Ιταλία που ανακοίνωσε η ΕΝΙ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη μείωση της τιμής ενδέχεται να έχουν συμβάλει και οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ του συνόλου των εμπλεκομένων.

Η Σύνοδος

Σύμφωνα, πάντως, με προσχέδιο συμπερασμάτων, μέρος του οποίου  δημοσιεύει ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Συγκεκριμένα η Τσεχική προεδρία που έχει την ευθύνη σύνταξης των προσχεδίων των κειμένων αναφέρει ότι :

«Οι προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά μας του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2022, καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως πάνω στις ακόλουθες ενέργειες προκειμένου να αναπτύξει οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες:

  • Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που οδηγούν σε ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλότερες τιμές εισαγωγής για την ΕΕ, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
  • Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου.
  • Ανάπτυξη πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη αναφοράς για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.
  • Επιτάχυνση των εργασιών για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον περιορισμό της υπερβολικής αστάθειας των τιμών.»

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να τονίσουν στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (20ή-21η Οκτωβρίου) θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την επίτευξη πλήρους Ενεργειακής Ένωσης, που «θα εξυπηρετεί τον στόχο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία και την κλιματική ουδετερότητα» αναφέρεται στο κείμενο. Να σημειωθεί ότι η Τσεχία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων των 15 για να αποδεχθεί την πρόταση για οριζόντιο πλαφόν.

Οι υπουργοί Οικονομικών

Στο μεταξύ  υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες, με κοινή δήλωσή τους, να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε οι υπουργοί Οικονομικών αναφέρουν μεταξύ άλλων: “Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα”.

Όπως εξήγησε ο Πασκάλ Ντόναχιου  οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφύγουν πολιτικές που θα προσθέσουν κινδύνους στις πληθωριστικές πιέσεις. “Αυτή η καθοδήγηση θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το επόμενο έτος και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα σύντομα, στο πλαίσιο υποβολής των σχεδίων των προϋπολογισμών”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Τόνισε, επίσης, ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία είναι κρίσιμη για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το Eurogroup επισημαίνει, επίσης στη δήλωσή του, ότι είναι σημαντική η προώθηση επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί την οικονομία σε “πολύ σύνθετη κατάσταση”. Όπως είπε, το πρώτο ήμισυ του έτους υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη, όμως τους τελευταίους τρεις μήνες πέφτει η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων, ενώ ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 10% στην ευρωζώνη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ