Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Μάρτης γδάρτης με εποχική γρίπη και "Όμικρον"

Μάρτης γδάρτης με εποχική γρίπη και “Όμικρον”

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας η επιδημία του κορωνοϊού με τη μετάλλαξη «Όμικρον» 2 να κυριαρχεί. Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνεται και ήπια ανοδική τάση στην επιδημία εποχικής γρίπης.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ορισμένα νέα περιστατικά γρίπης, τα οποία προστέθηκαν σε άλλα επτά που είχαν καταγραφεί το περασμένο διάστημα. Όλα υπότυποποιήθηκαν και ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Η2).

Αναφορικά με την “άνοδο” του κορωνοϊού, οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, κυρίως στην επικράτηση της “Όμικρον” 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική και δεύτερον στις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, υπάρχει μία μέτρια αύξηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα χωρίς να μεταφράζεται σε αύξηση στο σύστημα υγείας προς το παρόν. «Αντιθέτως εξακολουθεί να παρατηρείται αποσυμπίεση αν και με πιο αργούς ρυθμούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ειδικότερα, ο καθηγητής τονίζει πως στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 8%. Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να βελτιώνεται. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 6.5%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 6% εντός της τελευταίας εβδομάδας».

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ότι η αύξηση στην διασπορά έχει επιβραδυνθεί κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς ταιριάζει περισσότερο με το μοντέλο της ταλάντωσης αντί της εκθετικής αύξησης. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο για να επιβεβαιωθεί το πρότυπο της επιδημικής καμπύλης».

Ωστόσο και παρά την έξαρση των κρουσμάτων οι επιδημιολόγοι είναι αρκετά αισιόδοξοι για την εξέλιξη την πανδημίας, εκτιμώντας πως μέχρι το Πάσχα, αυτοί οι δείκτες θα έχουν μειωθεί.

Υπενθυμίζεται πως κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχαν αποφασίσει ένα πλάνο από τον Μάρτιο για σταδιακή άρση των μέτρων με ορίζοντα το Πάσχα.