Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Λύγισε αλλά δεν έσπασε το Χρηματιστήριο

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Λύγισε αλλά δεν έσπασε το Χρηματιστήριο

Το πτωτικά φορτισμένο διεθνές κλίμα σταδιακά επηρέασε και την εγχώρια αγορά η οποία παρά την γρήγορη υποχώρηση της από τα υψηλά των 960 μονάδων παραμένει με θετικό πρόσημο για το σύνολο του 2022. Ο τραπεζικό κλάδος στέκεται αρωγός στην αντοχή του δείκτη με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει την σκυτάλη από την Alpha Bank αυτή την εβδομάδα και να καταγράφει υψηλά 45 μηνών οδηγώντας τον κλάδο, ο οποίος δείχνει σταθερά θετική αλλαγή στάσης ακόμα και σε ημέρες αύξησης της προσφοράς.

Παρόλα αυτά οι συνεχείς πιέσεις που καταγράφονται στην Αμερική δεν άφησαν πολλά περιθώρια διατήρησης του ανοδικού κλίματος με αποτέλεσμα την επιστροφή της επιφυλακτικότητας και την αναμονή κάποιων νέων που θα αποφόρτιζαν το χρηματιστηριακό σκηνικό. Πανδημία, επιτόκια και ενεργειακή κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών διεθνώς οι οποίοι και αυτή την εβδομάδα περιόρισαν το ρίσκο τους στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η έλλειψη σημαντικής εγχώριας οικονομικής ειδησεογραφίας δεν άφησε πολλά περιθώρια αυτονόμησης με αποτέλεσμα ο συγχρονισμός με τις ξένες αγορές να επιστρέψει υπενθυμίζοντας την βαρύτητα που έχει ο διεθνής παράγοντας στην διαμόρφωση του κλίματος. Ο Ιανουάριος εξέπληξε θετικά με την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην Αγορά και σίγουρα ο απολογισμός θα ήταν πολύ καλύτερος σε ένα ηπιότερο εξωτερικό περιβάλλον. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα είναι αυξημένη κατά 13,2% σε σχέση με το σύνολο του 2021 και 23,3% σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο.

Ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει αύξηση 14% περίπου από την αρχή του έτους ενώ οι περισσότερες εισηγμένες εταιρίες βρίσκονται ψηλότερα από την αρχή του έτους τιμολογώντας τις προοπτικές ανάπτυξης που αναμένονται για την Ελλάδα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος υπάρχει σημαντική χρονική απόσταση έως τις επόμενες προγραμματισμένες ανακοινώσεις ακολουθώντας ή και αυξάνοντας την συσχέτιση της τάσης με το εξωτερικό.

Με αυτό ως δεδομένο η συνεδρίαση της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη αποκτά βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση της ψυχολογίας.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει παραδοθεί ακόμα στους πωλητές. Μια πρώτη δοκιμή στις 914 μονάδες έβγαλε αντίδραση, το τεχνικό ζητούμενο ωστόσο είναι η διατήρηση των 904 μονάδων όριο από το οποίο διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών ενώ λίγο χαμηλότερα (895 μονάδες) διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τον Ιανουάριο του 2021.

Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης θα βάλει σε περιπέτειες την ανοδική τάση αφού η απόσταση από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών θα έχει περιοριστεί σχεδόν στο 2,5%. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο στοίχημα της ανοδικής αντίδρασης να παιχθεί ανάμεσα στην γραμμή τάσης και τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, υποστηριζόμενη και από τις συσσωρεύσεις που έχουν προηγηθεί μετά τον περυσινό Σεπτέμβριο. Ειδάλλως οι 880 μονάδες θα έχουν το χαρακτήρα «της μητέρας όλων των μαχών».

Οι ταλαντωτές μετά την αποφόρτιση τους από τις υπερτιμημένες ζώνες κινούνται σε ουδέτερο πεδίο αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ενώ ο MACD από την περασμένη Δευτέρα έχει δώσει σήματα πώλησης. Συμπερασματικά, η πορεία του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 910 μονάδων φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, ο τζίρος της Παρασκευής διατηρεί την ένταση των πιέσεων οι οποίες ακόμα δεν έχουν δείξει σημεία εκτόνωσης.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Intrakat για την συμμετοχή στην ΑΜΚ ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Στην Αμερική στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων της ερχόμενης εβδομάδας επισημαίνονται οι Google (31/1), Facebook, Alibaba, Exxon (1/2) Amazon (2/2) και Roche (2/3).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ