Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Μ.Σχοινάς: "Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει...

Μ.Σχοινάς: “Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη”

Νέα σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δύο ημέρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών με θέμα τη νόσο COVID.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι «η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει εκ νέου αποφασιστικότητα από την Ευρώπη να δράσει μαζί, με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα στοχεύουν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ανακούφιση του βάρους των ήδη πιεσμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων».
«Έτσι θα βγει η ΕΕ από την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη » σημείωσε.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της, καλεί τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την έναρξη εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Έως τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εμβολιαστούν. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Παράλληλα, ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής υπογράμμισε ότι «όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, η καταγραφή και η αμοιβαία αναγνώριση εμβολιασμού έχουν μεγάλη σημασία» επισημαίνοντας ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μητρώου για το ιστορικό εμβολιασμού κάθε πολίτη, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή ιατρική ακολουθία».
«Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά, θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Προσέθεσε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών στην ΕΕ».
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη- μέλη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν φυσικές αποστάσεις, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να αυξήσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση επαφών και την αλληλουχία γονιδιώματος, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες μεταλλάξεις του ιού. Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ανοδική τάση στους αριθμούς κρουσμάτων, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να αντιμετωπιστεί η «κόπωση COVID» τους επόμενους μήνες, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς σε όλους τους τομείς, βοηθώντας τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, νότια και ανατολική γειτονιά και στην Αφρική.
Η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε, ότι «ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να ανακτήσουμε τη ζωή μας σταδιακά. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Ωστόσο, θα τερματίσουμε αυτήν την πανδημία μόνο όταν όλοι στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση εμβολίων για τους γείτονες και τους συνεργάτες μας παγκοσμίως.
Η σημερινή ανακοίνωση ορίζει βασικές δράσεις για τα κράτη- μέλη, την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) που θα βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων και στον έλεγχο του ιού:
Επιτάχυνση της διάθεσης εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος-μέλος, πρέπει να εμβολιαστούν.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού.
Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεργαστούν με εταιρείες για να αξιοποιήσουν πλήρως το πλήρες δυναμικό της ΕΕ για αυξημένη ικανότητα παραγωγής εμβολίων. Παράλληλα, η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν τη συνέχεια της περίθαλψης. Μια κοινή προσέγγιση θα πρέπει να συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ώστε τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά των κρατών- μελών να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχέως σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.
2) Τεστ και προσδιορισμός αλληλουχίας γονιδιώματος.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν τις στρατηγικές δοκιμών τους για να λάβουν υπόψη νέες μεταλλάξεις μέσα στον Φεβρουάριο του 2021 και να επεκτείνουν τη χρήση ταχέων τεστ αντιγόνου. Επίσης, τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν επειγόντως την αλληλουχία γονιδιώματος σε τουλάχιστον 5% και κατά προτίμηση στο 10% των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών. Επί του παρόντος, πολλά κράτη-μέλη ελέγχουν κάτω από το 1% των δειγμάτων, κάτι που δεν αρκεί για να προσδιορίσει την εξέλιξη των μεταλλάξεων ή να εντοπίσει νέες.
3) Διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα ενισχύονται τα μέτρα μετριασμού.
Πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέoνται με τα μέσα ταξιδιού, όπως μέτρα υγιεινής και απόστασης στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.
Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά. Πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των τεστ των ταξιδιωτών, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με υψηλότερη συχνότητα μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.
4) Διασφάλιση ευρωπαϊκής ηγεσίας και διεθνούς αλληλεγγύης.
Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, η Επιτροπή πρόκειται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό Team Europe για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη-μέλη με τις χώρες εταίρους. Αυτό θα επιτρέψει την κοινή χρήση με τις χώρες εταίρους σε μερικές από τις 2,3 δισ. δόσεις που εξασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική και νότια γειτονιά μας και στην Αφρική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το COVAX, μεταξύ άλλων μέσω της έγκαιρης πρόσβασης στα εμβόλια. Η Team Europe έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της COVAX.
Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ανέφερε ότι «συνεργαζόμενοι με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, σύντομα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας. Ειδικότερα, χρειαζόμαστε γρήγορη και συντονισμένη δράση κατά των νέων μεταλλάξεων του ιού. Οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν να χρειάζονται χρόνο μέχρι να φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους και μέχρι τότε πρέπει να λάβουμε από κοινού άμεσα, συντονισμένα και προληπτικά βήματα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν σε ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και η ιχνηλάτηση -αυτό δείχνει ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατό».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ