«Απαγόρευση εξαγωγών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας σε χώρες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται για επιθετικούς σκοπούς, όπως η Τουρκία» – Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, προς την Κομισιον
Το θέμα της «απαγόρευσης εξαγωγών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας στις χώρες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται για επιθετικούς σκοπούς», φέρνει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Όπως διαφαίνεται από το κείμενο της ερώτησης και τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κεφαλογιάννης «ζητά αντίστοιχα μέτρα» με εκείνα που πήρε η κυβέρνηση του Καναδά «για την απαγόρευση εξαγωγών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθετικούς σκοπούς» και αναφέρεται στην εξαγωγή των εξαρτημάτων αυτών στην Τουρκία, στην κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία και την πώλησή τους σε άλλα κράτη ανά τον πλανήτη, αλλά και στη χρήση αυτών από την ίδια τη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στην ερώτησή του, η Τουρκία, για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προμηθεύεται «κρίσιμα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας από γερμανικές και καναδικές εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως οπτικούς αισθητήρες». Ωστόσο, «η καναδική κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας προς την Τουρκία το 2021 όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, χώρα που προμηθεύεται από την Τουρκία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα χρησιμοποίησε κατά της Αρμενίας στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ». Υπενθυμίζει, δε, και τις δηλώσεις του Καναδού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε πει ότι «η χρήση αυτή δεν ήταν συνεπής ούτε με την καναδική εξωτερική πολιτική ούτε με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Καναδά από την Τουρκία για την τελική χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών». Επιπλέον, ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει στην ερώτησή του και το ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες σχετικά με τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «οι εξαγωγές από την Τουρκία οπλικών συστημάτων, κυρίως ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έχουν ραγδαία αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η κατασκευάστρια τουρκική εταιρεία Baykar έχει υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής με 30 χώρες». Μάλιστα, από το 2018, μεταξύ των πελατών της Τουρκίας περιλαμβάνονται χώρες όπως η Αιθιοπία, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ, όπως τονίζει, «η Τουρκία τα χρησιμοποιεί στις αεροπορικές της επιδρομές κατά του ΡΚΚ στη Συρία και στο Ιράκ».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εάν είναι σε γνώση της τα ανωτέρω» και «τι μέτρα πρόκειται να λάβει, ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μη χρησιμοποιούνται σε επιθετικές ενέργειες».