«Μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινώσουμε το πακέτο των πρωτοβουλιών μας για τη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση και θα εκπλήξουμε και τους δήμους που αντιλαμβάνονται τι πρέπει να κάνουν και δείχνουν φιλότιμο» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στο 7o Thessaloniki Summit, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες, στη Θεσσαλονίκη.
«Έχουμε δείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια σημαντική πρόοδο στο κομμάτι των υποδομών. Από τις τρεις μονάδες που λειτουργούσαν το 2019 και κατασκευάζονταν πέντε, σήμερα λειτουργούν 11 και κατασκευάζονται 16. Ο στόχος μας είναι, εντός του 2024, να έχουν δημοπρατηθεί όλα κι αυτό θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό ταφής» επισήμανε ο κ. Γραφάκος.
Σημείωσε, δε, πως, κύριο μέλημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η δραστηριοποίηση στους άξονες εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κυκλικής οικονομίας. «Στοχεύουμε στη μείωση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στη χώρα και τις εκπομπές. Αντί να θάβονται τα απόβλητα, προσπαθούμε, μέσα από την ανακύκλωση, επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση να τα ξαναφέρουμε και να είναι υλικά χρήσιμα για τον πολίτη. Όλη αυτή η διαδικασία έχει μια σημαντική μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον. Η επόμενη τετραετία θα είναι μια τετραετία μεταρρύθμισης στην ανακύκλωση και με συγκεκριμένες δράσεις θα έχουμε αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που είναι καθηλωμένα στο 20 με 22%» τόνισε ο κ. Γραφάκος και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Φυλής σήμερα θάβει και σε τέσσερα χρόνια δεν θα θάβει απόβλητα».
Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων Αθανάσιος Δαγούμας, αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στην αγορά ενέργειας, επισήμανε πως «η ελληνική αγορά δουλεύει και ως χώρα έχουμε ηγετικό ρόλο στην περιοχή» και πρόσθεσε πως «με τη δρομολόγηση της ενοποίησης των αγορών μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια στην περιοχή και να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο».
Ο διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ Α.Ε Άνθιμος Αμανατίδης τόνισε πως η ΕΥΑΘ μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 9,15% ξεπερνώντας τον στόχο του 8%, ο οποίος είχε τεθεί το 2020 για τα επόμενα δύο έτη. «Έχουμε μείωση του μη τιμολογούμενου νερού κατά 4,5%, σε σχέση με το 2019. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Aegean Rebreath με κυρίαρχο άξονα τον περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης. Έναρξη λειτουργίας, τον Νοέμβριο του 2022, της μονάδας συμπαραγωγής Ηλεκτρικής/Θερμικής Ενέργειας 2,5 MW από βιοαέριο, η οποία προβλέπεται να οδηγήσει σε ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξεως του 20%-30%. Μείωση στο σύνολο των εκπομπών του 2022 κατά 39,83% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στο πλαίσιο υλοποίησης της έκθεση αναφοράς ανθρακικού αποτυπώματος υπολογίστηκαν για πρώτη φορά οι εκπομπές Scope 3» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αμανατίδης.
«Δεν υπάρχουν εργαλεία στην ελληνική αγορά, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική η ελληνική αγορά διότι είναι ολιγοπώλιο, η χοντρεμπορική αγορά δεν μας δίνει εργαλεία. Πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθεί όλους τους μηχανισμούς επιδότησης. Δεν αρκεί να εγκρίνεται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιδότησης. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας δώσει το πλεονέκτημα να συνάψουν PPA, με βιομηχανικούς καταναλωτές καθώς κάτι τέτοιο αναιρέθηκε με τη μεταφορά, σε αόριστο μελλοντικό χρόνο, της λήψης όρων για τα έργα ΑΠΕ της κατηγορίας Β», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (UNICEN) Αντώνιος Κοντολέων.
Ο αναλυτής δημοσιογράφος και ιδρυτής του think tank «Thinking the unthinkable» Nick Gowning, σημείωσε, από την πλευρά, του πως «δεν μιλάμε για 10 ή 20 χρόνια, μιλάμε για 10 ή 20 μήνες. Αυτή είναι η κλίμακα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Αυτό είναι επείγον και δεν πρέπει πραγματικά να μεταθέσουμε τις επιπτώσεις στην επόμενη γενιά».
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και είναι χειρότερη από ό,τι κάποιοι πιστεύουν και το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα χτυπήσουμε στον τοίχο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Ένωσης (ΜΜΕ) Κώστας Γιαζιτζόγλου και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό «να συνεννοηθούμε, πρέπει να βρούμε μια κοινή γλώσσα, τα μεγέθη πρέπει να είναι ποσοτικά και μετρήσιμα, δεν μπορεί να είναι ποιοτικά, τι δηλαδή αναφέρει η κοινή γνώμη, όταν αναφερόμαστε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα πρέπει να αναφερόμαστε στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε θεσμικά, εκπαιδευτικά και κανονιστικά και να πούμε ότι εδώ πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή».