Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΜ. Γκάγκα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αγροτικό και ειδικότητες

Μ. Γκάγκα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αγροτικό και ειδικότητες

Για το νομοσχέδιο για την υγεία μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως θα μπει σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της βουλής για το καλοκαίρι.

«Φέρνει αλλαγές στην εκπαίδευση που θεωρούμε όλοι στην κυβέρνηση ότι είναι πολύ σημαντική. Αυτή την στιγμή οι φοιτητές της ιατρικής τελειώνουν τις πάρα πολύ καλές ιατρικές σχολές μας και φεύγουν για αγροτικό χωρίς όμως μια άσκηση της ιατρικής υπό παρακολούθηση ως γιατροί πια. Για να δουλέψεις αυτόνομα είναι καλό να το κάνεις με μια επίβλεψη, μέσα σε μια ομάδα. Άρα ξεκινάμε με ένα εξάμηνο σε παθολογικές κλινικές και παράλληλα γίνονται τα σεμινάρια για την διαχείριση των επειγόντων ώστε οι γιατροί μας να φεύγουν πιστοποιημένοι και έτοιμοι για να μπορούν να ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε τους προκύψει και αυτό είναι μια τεράστια ασφάλεια και για τους ίδιους και για τους πολίτες» τόνισε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ειδικοτήτων και την αντιμετώπιση των ελλείψεων που υπάρχουν στην χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο πιθανώς που όποιος τελειώσει ιατρική μπορεί να υποβάλει για οποιαδήποτε ειδικότητα και σε οποιοδήποτε νοσοκομείο θέλει. Αυτό δε γίνεται πουθενά αλλού, υπάρχει παντού ένας κεντρικός σχεδιασμός που λέει για την επόμενη δεκαετία πόσους γιατρούς από κάθε ειδικότητα θα χρειαστούν και έχουν έναν τρόπο να επιλέξουν ποιοι γιατροί θα κάνουν ποια ειδικότητα. Στο Βέλγιο γίνεται με αξιολόγηση στην διάρκεια της προκαταρκτικής άσκησης, περαιτέρω αξιολογήσεις, με συζήτηση με τον γιατρό για να ξέρουμε τα ενδιαφέροντά του. Και το άλλο που αλλάζει είναι ότι δεν μπαίνουν σε ένα νοσοκομείο. Οι περισσότεροι θέλουν κάποια συγκεκριμένα κέντρα μεγάλα. Τώρα συνδέουμε τα μεγάλα κέντρα με μικρότερα ώστε να υπάρχει και η εμπειρία για τον καθένα από τους εκπαιδευόμενους και του μεγάλου κέντρου που έχει τις δυνατότητες για τα μεγάλα πράγματα και του μικρού κέντρου που είναι η ραχοκοκαλιά της υγείας για τους περισσότερους ανθρώπους.  Άρα γίνεται όλη η εκπαίδευση πιο συνεργατική πιο ολοκληρωμένη και πιστεύουμε ότι οι φοιτητές μας και οι νέοι γιατροί θα το αγκαλιάσουν και θα προχωρήσουν πολύ καλύτερα μαζί. Και θα έχουμε καλύτερη οργάνωση ώστε να αντιμετωπίζουμε όλες τις ανάγκες των Ελλήνων για να μην ψάχνουμε να βρούμε, όπως παθαίνουμε τώρα, αναισθησιολόγους γιατί δεν έχουμε αρκετούς, παθολογοανατόμο, ακτινολόγο. Να έχουν και επαγγελματική ασφάλεια οι γιατροί αλλά κυρίως να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και στην πρόληψη και την θεραπεία» συμπλήρωσε η κ Γκάγκα

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, σημείωσε ότι ακολουθούμε και στην χώρα μας τα μέτρα που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο. «Όλη η Ευρώπη έχει βγάλει την μάσκα εδώ και 2 μήνες. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν συγχρωτίζονται ή έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά να προσέχουν, δηλαδή να φοράνε την μάσκα. 2,5 χρόνια μετά δεν γίνεται να βάλουμε μέτρα με το ζόρι σε όλους. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει την τέταρτη δόση, η οποία είναι διαθέσιμη ήδη για τους πιο ευάλωτους εδώ και μήνες. Αλλά είναι σημαντικό επίσης να έχουμε μια φυσιολογική ζωή» εξήγησε.