Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΛογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Αύγουστο

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Αύγουστο

Με τιμές στα “πράσινα” τιμολόγια “περιξ” των 15 λεπτών μπαίνει ο Αύγουστος μετά και τις ανακοινώσεις παρόχων για συνέχιση των τιμολογιακών πολιτικών που ίσχυσαν τον Ιούλιο, των σχεδιαζόμενων επιδοτήσεων κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά σε καταναλώσεις του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, οπως τονίζει σε ανακοινωσή του, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

➢ Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

➢ Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης. 

Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του περασμένου Ιουλίου.

Οι τιμές

Οι εναλλακτικοί πάροχοι έδωσαν τις παρακάτω τιμές, όπου βέβαια θα πρέπει να αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση του 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα για να βγει η τελική τιμή για τα νοικοκυριά.

Η Protergia ήταν εκείνη που πρώτη ανακοίνωσε “σταθερά” τιμολόγια να για να ακολουθήσει η Ελίν, που μάλιστα προχώρησε και σε μειώσεις στο “πράσινο”, η ΗΡΩΝ, η NRG, ενώ στην συνέχεια και ΔΕΗ, όπως και τον Ιούλιο, έδωσε, όπως αναμενόταν το στίγμα στην αγορά με τις εκπτώσεις. Κι έτσι το κόστος της ανόδου στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, που είχε άνοδο κατά 36,6% τον Ιούλιο δεν πέρασε εξ ολοκλήρου στα οικιακά τιμολόγια.

Η Protergia έδωσε τιμή στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας τον Αύγουστο.

Η ΗΡΩΝ, απορροφώντας την αύξηση στην τιμή χονδρικής, έδωσε τιμή στα 15,87 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολογίου της εταιρείας και τον Αύγουστο.

Η ZeniΘ έδωσε τιμή στο ‘πράσινο” τιμολόγιο 27.9 λεπτά/κιλοβατώρα.

Η Εlpedison έδωσε τιμή στα 15,85 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 19,95 λεπτά για όσες είναι πάνω από τις πρώτες 100 κιλοβατώρες.

Η NRG έδωσε τιμή για το “πράσινο” στα 17,13 λεπτά/κιλοβατώρα τον Αύγουστο όσο ήταν και τον Ιούλιο ( με οριζόντια έκπτωση και έκπτωση συνέπειας). 

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας έδωσε τιμή στα 16,69 λεπτά για το πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

Η ΕΛΙΝ  έδωσε τιμή στα 15,80 λεπτά/κιλοβατώρα στο “πράσινο’ τιμολόγιο για τον Αύγουστο από 16,637 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο.

Η Volton έδωσε τιμή στα 17,8 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ