Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΛ. Φουρλάς: Κυρώσεις και στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Λ. Φουρλάς: Κυρώσεις και στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Επιστολή προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία καταγγέλλει την εχθρική στάση της Τουρκίας έναντι των κυρώσεων που υπεβλήθηκαν προς την Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, απέστειλε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ& ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Στην επιστολή ο κ. Φουρλάς υποδεικνύει την ίδια ώρα την ανάγκη ύπαρξης ίδιας αντίδρασης σε όλες τις περιπτώσεις εισβολής και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας ότι ενώ μέσα σε 48 ώρες υπήρξαν αποτελεσματικές κυρώσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο εδώ και σχεδόν 48 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Κάλεσε τα θεσμικά όργανα όπως ενεργήσουν συλλογικά για την προάσπιση της Διεθνούς Νομιμότητας, αποφεύγοντας την εφαρμογή της πολιτικής των δύο μέτρων και των δύο σταθμών.  Μόνο έτσι θα διατηρηθεί η ευρωπαϊκή αξιοπιστία.

Αυτούσια η επιστολή:

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και η Ευρώπη ενωμένη απάντησε άμεσα και ουσιαστικά στην εισβολή της Ρωσίας με κυρώσεις άνευ προηγουμένου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον πολιτισμένο κόσμο.

Η συσπείρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέδειξε την πλήρη αποφασιστικότητά της, να αντιμετωπίσει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας απέναντι στην εδαφική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, θα ήθελα να καταδείξω την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των μέτρων και των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατώντας τη στάση του επιτηδείου ουδέτερου. Μία στάση που πρέπει να προβληματίσει έντονα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, αφού η χώρα αυτή χτυπά την πόρτα μας και θέλει να τη δεχθούμε στην οικογένειά μας.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα πιο πάνω, μετά λύπης μου παρατηρώ, ότι υπάρχει ανάγκη ύπαρξης ίδιας αντίδρασης σε όλες τις περιπτώσεις εισβολής και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρώ απαράδεκτο ενώ καταφέραμε μέσα σε 48 ώρες να επιβάλουμε τέτοιες ισχυρές κυρώσεις, δεν πράξαμε το ίδιο εδώ και σχεδόν 48 χρόνια που η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει το 37% της Κύπρου. Διερωτώμαι αν είναι αποδεκτές οι ενέργειες Ερντογάν που απειλεί με διχοτόμηση, επιχειρεί διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου και διατηρεί παρανόμως στο ψευδοκράτος περισσότερα από σαράντα χιλιάδες στρατεύματα.

Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται εποικισμός των Βαρωσίων. Η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή συνθηκών είτε από την Τουρκία ή την υποτελή διοίκησή της, αποτελεί πλήρη περιφρόνηση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανατρέπει το ούτως ή άλλως απαράδεκτο status quo που υπάρχει στα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας καλώ όπως ενεργήσετε συλλογικά για προάσπιση της Διεθνούς Νομιμότητας σε βάρος της άναρχης και αυταρχικής επιβολής της αδικίας από την πλευρά του ισχυρού, αποφεύγοντας την εφαρμογή της πολιτικής των δύο μέτρων και των δύο σταθμών.

Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή μας αξιοπιστία».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ