Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΛ. Φουρλάς: Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης

Λ. Φουρλάς: Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης

Στην προσπάθεια της Τουρκίας να τορπιλίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο σχεδιασμός για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την ενέργεια, ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι πάντοτε ήταν υπέρ μιας πιο ισχυρής και πιο ενοποιημένης Ευρώπης, κυρίως σε ότι αφορά την εξωτερική της πολιτική, την ασφάλεια, την οικονομία και την ενεργειακή αυτονομία της.

«Θα πρέπει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στα δικά της πόδια όσον αφορά τα θέματα της ενέργειας. Αυτή η προσπάθεια, όμως, πολλές φορές επιχειρείται να τορπιλιστεί από κράτη που μάλιστα κτυπούν την πόρτα της Ένωσης και αναφέρομαι στην Τουρκία».

Πρόσφατο παράδειγμα, όπως ανέφερε, αποτελεί ο σχεδιασμός υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

«Είναι τραγικό να φοβόμαστε ότι η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία διασύνδεσης επειδή θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούνται τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα».

Χαιρέτισε τις δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα στηρίξει την προσπάθεια διασύνδεσης,  ωστόσο διερωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κράτος που θέλει να μπλοκάρει ένα ευρωπαϊκό έργο ζωτικής σημασίας, για τα κράτη μέλη, αλλά και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Για να προσθέσει ότι η ενεργειακή πολιτική τίθεται για πρώτη φορά ως σημαντικό ζήτημα στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

«Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να συμβάλει και η χώρα μου η Κύπρος, η οποία με τα δικά της επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου που ξεπερνούν τα 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, την ενεργειακή μας απεξάρτηση εκ των έσω».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ