Θορυβημένοι οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια από την διπλή αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σπεύδουν πλέον στις τράπεζες για να αναζητήσουν λύση.
Οι αιτήσεις για μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα καθώς εκτός από +1,25% υπάρχει ο φόβος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες που θα φέρουν το ευρωπαϊκό επιτόκιο στο 2-2,5% καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιμένει πάνω από το 8-9%.
Με αυτό το δεδομένο καλούνται και οι πολίτες να κάνουν τους λογαριασμούς τους. Δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο της περιόδου 2010-2012 δόθηκαν με spread άνω του 3-3,5% όσο είναι σήμερα το σταθερό επιτόκιο για να κλειδώσει κάποιος τη δόση του για 5-10 χρόνια.
Άρα, σε αυτά τα δάνεια, η μετατροπή του επιτοκίου είναι μονόδρομος καθώς ότι και να γίνει με το επιτόκιο της ΕΚΤ ποτέ αυτό το δάνειο δεν θα είναι «φθηνότερο» ως κυμαινόμενο από το σταθερό. Απεναντίας, ο κίνδυνος μεγάλων απωλειών είναι μεγάλος καθώς ήδη αν έχεις περιθώριο 3%, το κόστος δανεισμού σου έχει φτάσει στο 4,25%.
Από εκεί και πέρα το δίλημμα αφορά σε αυτούς που έχουν spread στο δάνειό τους, της τάξεως του 1%. Σε αυτά τα δάνεια, για να γίνει φθηνότερο το σταθερό, θα πρέπει το επιτόκιο της ΕΚΤ να σκαρφαλώσει στο 2% και πάνω. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο αν η ΕΚΤ προχωρήσει και σε δεύτερη αύξηση 0,75%.
Το ζητούμενο είναι αν το επιτόκιο της ΕΚΤ θα συγκρατηθεί κοντά στο επίπεδο του 2% και για πόσο χρονικό διάστημα. Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σταματήσουν όταν το ΔΣ της ΕΚΤ θα πειστεί ότι το πληθωριστικό κύμα θα κοπάσει και ότι θα διαμορφωθεί προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο 2%.