don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Κόντρα στη…συντέλεια, τα 57 εκατ. που “άλλαξαν χέρια”, ο σχεδιασμός Γιάννη-Μιχάλη Στασινόπουλου, ΔΕΗ πάνω από τις εκτιμήσεις, εν αναμονή Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και…κοντοζυγώνει για ΗΛΕΚΤΩΡ

*Διαδοχικά ιστορικά υψηλά στην Wall Street, κόντρα σε όσους εδώ και 2 χρόνια προβλέπουν την συντέλεια του κόσμου. Προφανώς και το ρίσκο ανεβαίνει, όπως και για όσα προειδοποιεί ο Ray Dalio- οι ΗΠΑ είναι στο χείλος του γκρεμού/πιθανότητες 30%-40% για εμφύλιο κ.λ.π- έχουν μεγαλύτερη/μικρότερη βαρύτητα σε μία συγκυρία που Κίνα- Ρωσία συσφίγγουν κι άλλο τις σχέσεις τους.

*Εξελίξεις με επίκεντρο την Τεχεράνη, μετά τον εντοπισμό της σορού του Ιρανού προέδρου. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης, το μήνυμα της Τεχεράνης προς κάθε κατεύθυνση.

*Προσώρας, στις αγορές δεν “τιμολογείται” κάτι. Θρησκευτική αργία της Πεντηκοστής σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη χθες, δικαιολογεί τον μέτριο τζίρο της συνεδρίασης. Στα 114,1 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 57 εκατ. “άλλαξαν χέρια” σε Εθνική (8,52), Πειραιώς (3,85), Alpha Bank (1,7515), Eurobank (2,141). Αυτά χθες, Δευτέρα, γιατί την Παρασκευή πάλι το ήμισυ της αξίας- περί τα 65 εκατ.- πραγματοποιήθηκε στις μετοχές των 4 συστημικών. “Φορτώ…”, όπως έλεγαν παλιότερα στο κάγκελο της Σοφοκλέους 10.

*Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης μεγεθών πρώτου 3μηνου των συστημικών τραπεζών ενεργοποίησε και νέους αγοραστές. Πάνω και από τις 1.350 μονάδες η κίνηση για τον Δείκτη Τραπεζών. Πακέτο για 324 χιλ μτχ στον τίτλο της EpsiloNet στα 12 ευρώ. Χωρίς το μέρισμα η διαπραγμάτευση χθες για τον τίτλο της AEGEAN, στα 12,52 ευρώ.

*ΕlvalHalcor σε αναμονή της ανακοίνωσης μεγεθών, προχωρά ο σχεδιασμός των Γιάννη-Μιχάλη Στασινόπουλου για στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με Αμερικανικό όμιλο.

*Και μιας ο λόγος για τον όμιλο Viohalco, ανακοινώθηκε η αμκ της Noval Property έως 43,47 εκατ με δημόσια προσφορά. Στα 2,82 ευρώ το άνω όριο τιμής διάθεσης. Το γιατί η Noval Property δεν είναι ακόμη μία ΑΕΕΑΠ αλλά μία εταιρεία με ευρύ/σύνθετο χαρτοφυλάκιο, με απόδοση κεφαλαίου αρκετά πάνω από το μέσο όρο κ.α θα μας δοθεί χρόνος να εκθέσουμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Ένα μόνο και περιορίζομαι, προσώρας. Το γεγονός της συμμετοχής και μόνον της EBRD- η πρώτη σε εταιρεία του κλάδου στην ελληνική αγορά- το θεωρώ ενδεικτικό της σοβαρότητας του εγχειρήματος.

*ΔΕΗ: Επιβεβαίωση της DeA όσον αφορά στην πρόβλεψη για αποτελέσματα Q1 ανώτερα των αρχικών εκτιμήσεων. Στα 459 εκατ. τα επαναλαμβανόμενα ebitda στο Q1, στο 1,8 δισ η εκτίμηση για το 2024. Στα 4,7 GW η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ- με εξασφαλισμένα έργα 2,8GW. Μεγέθη που υπερέβησαν και την αισιόδοξη εκτίμηση της στήλης. Στα 11,98 ευρώ η μετοχή. Στις οπτικές ίνες επενδύει η διοίκηση της ΔΕΗ, μπαίνοντας για τα καλά στον κλάδο των telecoms. Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν ακριβώς σε αυτή την εξέλιξη/προοπτική την επενδυτική στασιμότητα που παρουσιάζει- χρηματιστηριακά- ο ΟΤΕ. Και σε συγκυρία που αλλάζει- εκ βάθρων- η διοικητική δομή του ομίλου.

*Ideal Holdings, σε αναμονή ανακοίνωσης μεγεθών, με “ταμείο” 130 εκατ. εύλογα η κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον εάν ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου θα…βγάλει κάποιον άσσο, μεθαύριο Πέμπτη. Η εισηγμένη, μετά και την τελευταία συναλλαγή της ΑΣΤΗΡ Βυτογιάννης, χτίζει ένα εντυπωσιακό track record επιτυχιών, με τα κέρδη από τις συγκεκριμένες συναλλαγές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια που έχει ενδιαφέρον είναι πως η Ideal Holdings θα αξιοποιήσει τα 130 εκατ. που έχει στα ταμεία της. Τα στοιχήματα στην αγορά κλίνουν υπέρ κάποιας εξαγοράς, πιθανότατα στον κλάδο της Πληροφορικής.

*ΗΛΕΚΤΩΡ: Στην τελική ευθεία η διαδικασία δέουσας επιμέλειας στην ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Oil με προοπτική να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, σημείωνε πηγή που συμμετέχει στην σχετική διαδικασία. Από τις 8 Απριλίου η εισηγμένη επιβεβαίωνε πως, “…ότι ξεκίνησε διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Οil. Επισημαίνεται ωστόσο ότι μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή, η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έχει γίνει αποδέκτης προσφοράς εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ…”. Αυτά πριν ενάμιση μήνα, με το due diligence να έχει-σχεδόν- ολοκληρωθεί, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην περίπτωση που συμφωνηθεί-τελικά- το deal επ’ ωφελεία του ομίλου Motor Oil καθώς ενισχύει σημαντικά την θέση του στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων/ενέργειας κ.λ.π. Σημειωτέον ότι, έχει προηγηθεί απόφαση της διοίκησης για επιστροφή κεφαλαίου- της πρώτης χρηματικής διανομής προς τους μετόχους μετά από 13 ( ! ) χρόνια. Στα 174 εκατ./0,50 ανά μετοχή με την πλευρά Reggeborgh με ποσοστό 45,71% να εισπράττει περί τα 78,6 εκατ, ενώ με 29,9% η πλευρά ΜΟΗ, με 9,8% το ολλανδικό fund Atlas Invest.

*Στα 700 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα- τελευταία μπήκαν 42,5 εκατ. προς την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις για το “ναυάγιο” της σύμβασης παραχώρησης της υπό θαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

*Στα 915,7 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με “βλέψεις” ένταξης στο club των billionaires. Τώρα, τι διαφορετικό ακούγεται δεξιά-αριστερά δεν του δίνω σημασία.

*Μεθοδικά, αθόρυβα ενισχύεται η μετοχή της Λάμψα, ανάλογα η χρηματιστηριακή αξία. Τι να έχει κατά νου ο…m/m, αλλά και ο βασικός μέτοχος θα το δει η αγορά περί τα 250 με 300 εκατ. παραπάνω, σε όρους αποτίμησης.

*MED, στην περίπτωση της, οι φιλοδοξίες Ζησιάδη (για είσοδο κάποια στιγμή στην Κύρια Αγορά) απαιτούν άλλες αποτιμήσεις. Στα 12,4 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία. DotSoft, ανάλογη περίπτωση, στα 23,1 εκατ. η αποτίμηση.

*Ένας κύκλος παρουσίασης εισηγμένων “ειδικού βάρους” του ΧΑ είναι, απ’ ότι μαθαίνουμε, στον σχεδιασμό της JPMC. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα φέρεται να είναι σε επαφές με την διοίκηση της ΕΧΑΕ προκειμένου να προχωρήσει σ’ ένα μίνι road show ακόμη και μετά τις εκλογές. Είναι και η προοπτική από-επένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική, ενδεχομένως και του placement της HelleniQ Energy.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask