Παρασκευή, Φεβρουάριος 7, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚυρ. Μητσοτάκης: Δρούμε προληπτικά χωρίς να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής

Κυρ. Μητσοτάκης: Δρούμε προληπτικά χωρίς να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής

«Υπάρχει μία δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, όχι ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Σαντορίνης και δεν είναι κάτι το οποίο, οι επιστήμονες μας λένε, φαίνεται να εγκυμονεί κάποιον άμεσο, ιδιαίτερο κίνδυνο. Είναι η σταθερή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο, που κι αυτή την παρατηρούμε και τη μελετούμε. Ούτε αυτό το γεωλογικό γεγονός μάς είναι άγνωστο. Και έχουμε όντως μία πολύ έντονη σεισμική, τεκτονική δραστηριότητα, αυτή τη σμηνοσειρά την οποία την αισθάνεστε τις τελευταίες ημέρες με έντονο τρόπο. 

Αυτή είναι που μας προκαλεί την ανησυχία, γι’ αυτό ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Όχι γιατί πιστεύουμε ή μας λέει κάποιος, γιατί πρέπει να το πω και αυτό, ότι θα συμβεί κάτι καταστροφικό, αλλά γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί, μας έχουν πει την άποψή τους για το ποιο μπορεί να είναι ενδεχομένως το χειρότερο σενάριο. Μας τα έχουν πει αυτά, τα έχουν εξηγήσει με απλό τρόπο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη με τοπικούς φορείς της Σαντορίνης και προσέθεσε: 

«Σε κάθε περίπτωση, και διορθώστε με και πάλι, οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν υπάρχει κάποιο σενάριο να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο έγινε, ας πούμε, το 1956 στην Αμοργό. Πάλι, μεταφέρω με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία μας λένε οι επιστήμονες. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι. Άρα, αυτό το οποίο βλέπετε εδώ είναι ένα κράτος το οποίο δρα προληπτικά, γιατί νομίζω ότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Και αποδεικνύουμε ότι μία χώρα η οποία έχει, εν πάση περιπτώσει, ιστορία σεισμικότητας, έχει και την εμπειρία να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης να είμαστε παρόντες και προληπτικά να δρούμε, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής, τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες».

Επισήμανε ότι ήδη υπάρχει, μια πρώτη χρηματοδότηση, 3 εκατομμύρια ευρώ για τις πύλες διαφυγής. «Θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής, η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο» είπε. Και πρόσθεσε πως «χρηματοδοτούνται οι μελέτες για το βασικό νέο λιμάνι της Σαντορίνης, στον Μονόλιθο. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε συζητήσει πολλές φορές, αλλά προφανώς αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο το οποίο θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί».

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Σεβασμιώτατε, κ. περιφερειάρχα, κ. δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, ξαναβρισκόμαστε -ενδεχομένως αυτό να είναι και συμβολικό- σε ένα σημείο το οποίο έχει τη δική του ιστορική αξία, διότι από αυτό εδώ το μπαλκόνι, το θυμάστε πολύ καλά, το καλοκαίρι του 2020 είχαμε ουσιαστικά εξαγγείλει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με ασφάλεια, ενόσω ακόμα έπρεπε να διαχειριστούμε την κρίση του κορονοϊού.

Δικαιωθήκαμε -και το ξέρετε καλά- γι’ αυτή μας την επιλογή, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούμε, προτάσσοντας την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών ως απόλυτη προτεραιότητα, να μην υπονομεύσουμε ταυτόχρονα και την οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, καθώς -το γνωρίζετε πολύ καλά- ο τουρισμός αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Ξαναβρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα στον ίδιο χώρο, εν μέσω ενός γεωλογικού φαινομένου αυτή τη φορά. Μιας και κάνατε την αρχική τοποθέτηση, θέλω να σας πω ότι η πολιτεία στο ζήτημα αυτό, και στον τομέα της ενημέρωσης, λειτουργεί απολύτως συντεταγμένα: έχει συγκεκριμένες Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ηφαιστειακού Κινδύνου. Αυτές οι Επιτροπές συνεδριάζουν καθημερινά, συμβουλεύουν την πολιτεία, η οποία με τη σειρά της επικοινωνεί τις επιστημονικές, θα έλεγα, υποδείξεις στους πολίτες με έναν τρόπο που πιστεύω ότι είναι εύληπτος και κατανοητός. Να ευχαριστήσω εδώ και τους επιστήμονες, οι οποίοι και σήμερα είναι μαζί μας.

Πρέπει να γνωρίζετε κάτι, όμως: ότι πάντα, όταν έχουμε ένα φαινόμενο, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες οι οποίοι ενδεχομένως θα βγουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης -το είχαμε και στον κορονοϊό αυτό, θέλω να θυμίσω-, όμως εδώ θα παροτρύνω τους πολίτες να ακούν την επίσημη ενημέρωση της πολιτείας, δια των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτές τις Επιτροπές.

Για να το πω και πολύ απλά, είχα την ευκαιρία να το πω και στη συνέντευξη Τύπου και διορθώστε με κ. καθηγητά αν κάνω κάποιο λάθος, εδώ παρατηρούμε ουσιαστικά μία σειρά διαφορετικών γεωλογικών φαινομένων. Υπάρχει μία δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, όχι ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Σαντορίνης και δεν είναι κάτι το οποίο, οι επιστήμονες μας λένε, φαίνεται να εγκυμονεί κάποιον άμεσο, ιδιαίτερο κίνδυνο.

Είναι η σταθερή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο, που κι αυτή την παρατηρούμε και τη μελετούμε. Ούτε αυτό το γεωλογικό γεγονός μάς είναι άγνωστο. Και έχουμε όντως μία πολύ έντονη σεισμική, τεκτονική δραστηριότητα, αυτή τη σμηνοσειρά την οποία την αισθάνεστε τις τελευταίες ημέρες με έντονο τρόπο.

Αυτή είναι που μας προκαλεί την ανησυχία, γι’ αυτό ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Όχι γιατί πιστεύουμε ή μας λέει κάποιος, γιατί πρέπει να το πω και αυτό, ότι θα συμβεί κάτι καταστροφικό, αλλά γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί, μας έχουν πει την άποψή τους για το ποιο μπορεί να είναι ενδεχομένως το χειρότερο σενάριο. Μας τα έχουν πει αυτά, τα έχουν εξηγήσει με απλό τρόπο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, και διορθώστε με και πάλι, οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν υπάρχει κάποιο σενάριο να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο έγινε, ας πούμε, το 1956 στην Αμοργό. Πάλι, μεταφέρω με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία μας λένε οι επιστήμονες.

Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι. Άρα, αυτό το οποίο βλέπετε εδώ είναι ένα κράτος το οποίο δρα προληπτικά, γιατί νομίζω ότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Και αποδεικνύουμε ότι μία χώρα η οποία έχει, εν πάση περιπτώσει, ιστορία σεισμικότητας, έχει και την εμπειρία να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα.

Αυτά ως προς το φαινόμενο αυτό καθαυτό. Ελπίζουμε φυσικά για το καλύτερο, έτσι ώστε το νησί να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στους ρυθμούς του.

Έρχομαι, λοιπόν, στα θέματα τα οποία θίξατε και επιτρέψτε μου να τα χωρίσω σε δύο κατηγορίες. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και προφανώς χρέος μας είναι να την προστατεύσουμε, να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό της Σαντορίνης.

Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης να είμαστε παρόντες και προληπτικά να δρούμε, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής, τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες.

Χαίρομαι που λέτε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη και θα αγωνιστούμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή, με την καλή ελπίδα ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί και πολύ σύντομα θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.

Άκουσα με πολλή προσοχή αυτά τα οποία είπατε και αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό, θα σας φέρω σε επαφή μέσω του δημάρχου με το υπουργείο Εργασίας και με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητα, τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μην χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη, λοιπόν, μέσω του δημάρχου, με τα συναρμόδια Υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Να πω, τέλος, ότι ο δήμαρχος έθιξε και ορισμένα ευρύτερα ζητήματα τα οποία τα έχουμε συζητήσει -δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη Σαντορίνη- και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα.

Αναφερθήκατε σε δύο συγκεκριμένες άμεσες προτεραιότητες: η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας. Δεν ξέρω πού είναι ο κ. Λέκκας, ήταν μαζί μας εδώ. Θέλω να σας πω ότι ήδη, κατά απόλυτη προτεραιότητα, μας έχει υποδείξει τις περιοχές εκείνες όπου πρέπει να γίνουν τα σχετικά έργα και θα κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ώστε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Το δεύτερο το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Και εκεί, μπορώ να σας πω ότι ήδη υπάρχει, κ. περιφερειάρχα, μια πρώτη χρηματοδότηση, 3 εκατομμύρια ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής, η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο.

Να σας ενημερώσω επίσης ότι χρηματοδοτούνται οι μελέτες για το βασικό νέο λιμάνι της Σαντορίνης, στον Μονόλιθο. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε συζητήσει πολλές φορές, αλλά προφανώς αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο το οποίο θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Τέλος, να πω μια κουβέντα μόνο, γιατί δεν είναι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης: έχουμε συζητήσει και με τον δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη, και νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας, για το ποιο είναι το όραμά μας για τη Σαντορίνη του μέλλοντος. Αυτό έρχεται και τέμνεται με απόλυτο τρόπο με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και πώς βλέπουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται, είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να είναι το προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού.

Ξέρουμε, όμως, ότι και το σχέδιο αυτό πρέπει να υπηρετήσει τη μοναδική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης, αλλά να υπηρετήσει και τη συνολική στρατηγική του τουριστικού μας προϊόντος, που είναι η αναβάθμιση της ποιότητας. Άρα, αυτό νομίζω ότι μας δίνει κάποιες γενικές κατευθύνσεις για το πώς θέλουμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής.

Δεν είναι τώρα και σήμερα η μέρα για να τα συζητήσουμε αυτά εκτενώς. Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να σας πω με απόλυτο τρόπο ότι η πολιτεία είναι κοντά σας, όπως ήταν πάντα κοντά σας, ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των κατοίκων της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών, ότι ένα σοβαρό κράτος πάντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα, έστω και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες αυτά να γίνουν, και έτσι θα εξακολουθούμε να κινούμαστε. Προετοιμαζόμαστε για τα χειροτέρα, ελπίζουμε για το καλύτερο. Αυτό επιβάλλεται να κάνει ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ