Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚυπριακή ΑΟΖ: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα

Κυπριακή ΑΟΖ: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα

Για την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκος Φαραντούρης, σχολιάζοντας πως «πρόκειται για μια μικρή ανατροπή, όχι και τόσο μεγάλη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πράγματι πρόκειται για μια εξόρυξη που βάζει στο κάδρο ξανά την Αν. Μεσόγειο, κυρίως την Κύπρο και τις ελληνικού ενδιαφέροντος παραχωρηθείσες περιοχές, ωστόσο σημείωσε, δεν είναι η τελική εξόρυξη που συμβολαιοποιεί τις ποσότητες.

«Έχουμε ακόμα δρόμο για να καταλήξουμε στην εμπορική αξία και στην αξιοποίηση εν τέλει στις αγορές των υδρογονανθράκων του φυσικού αερίου. Σε διάστημα 1-1,5 χρόνου θα μπορούσε να ρέει το αέριο στις αγορές υπό κανονικές συνθήκες, που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κάποια ρυθμιστική, θεσμική, οικονομική ή άλλη γεωπολιτική εξέλιξη που να είναι ανάχωμα ή τροχοπέδη σε αυτή την διαδικασία. Η εξόρυξη υδρογανανθράκων δεν είναι μια άσκηση πάντα με ακριβή χρονοδιαγράμματα» επισήμανε ο κ. Φαραντούρης.

«Πρόκειται για μια πρώτη εξόρυξη που μας δείχνει ένα δείγμα της ποιότητας του φυσικού αερίου και από ό,τι φαίνεται είναι πολύ καλής ποιότητας, το βάθος, την ιδιοσυστασία και άλλα χαρακτηριστικά. Πριν γίνει μια τέτοια εξόρυξη δεν μπορεί κανείς να κρίνει τις ιδιότητες των υδρογονανθράκων, άρα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό δείγμα, όμως προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό πρέπει να κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι» συμπλήρωσε.

Είναι γνωστό από παλιά, ότι η Ανατολική Μεσόγειος φιλοξενεί μεγάλα κοιτάσματα υδρογοναναθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανέφερε ο κ. Φαραντούρης. Όπως επίσης ότι στην περιοχή εκείνη και στις παραχωρηθείσες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και οικόπεδα, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα, αλλά έμελλε να αποδειχθεί ποια είναι αυτή η έκταση.

Σχετικά με το αν η συγκεκριμένη εξέλιξη προσφέρει την ενεργειακή λύση στην Ευρώπη ο κ. Φαραντούρης, τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης απαιτεί τεράστιες ποσότητες. «Μιλάμε για μια πολύ ενεργοβόρα γωνιά του πλανήτη. Η ανακάλυψη αυτή βεβαίως βάζει στο κάδρο την περιοχή ως τέτοια που μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Νοτιοανατολικής αλλά της ευρύτερης Ευρώπης, όμως δεν θεωρώ ότι μπορεί να λύσει άμεσα το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να λύσει ένα πρόβλημα εξεύρεσης 150 δισ. κυβικών φυσικού αερίου άμεσα αν λάβουμε υπόψη μας τις εξελίξεις και τη διάθεση απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσα σε διάστημα μηνών. Αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να πληρωθεί με την ανακάλυψη αλλά μπορεί να βάλει ένα πολύ σοβαρό λιθαράκι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» εξήγησε ο κ. Φαραντούρης.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν περνάει μέσα από τους υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα παραμένει ευάλωτη αν συνεχίσει να εστιάζει στα ορυκτά καύσιμα, είτε πρόκειται για φυσικό αέριο ή για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, πρέπει να εστιάσει στην διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος, κάτι που έχει αργήσει να κάνει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ