Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου. Το βράδυ της Τετάρτης ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τη συγκυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο Λίντνερ είχε προτείνει στον Σολτς να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2025, κάτι που είχε απορρίψει ο καγκελάριος. Ο αρχηγός του FDP φέρεται να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλέον κοινός τόπος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη.
Σε δηλώσεις του στην καγκελαρία ο Σολτς επέρριψε ευθύνες στον Λίντνερ (FDP) για την κατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού. Πολύ συχνά ο Λίντνερ εμπόδιζε νομοθετικές προτάσεις είπε ο Σολτς, φτάνοντας να κατηγορήσει τον εταίρο του ότι βλάπτει τη χώρα.
Αμέσως μετά, το FDP εγκατέλειψε τον τρικομματικό συνασπισμό, που διαλύεται, και απέσυρε τους υπουργούς του από το κυβερνητικό σχήμα του Σολτς -πρόκειται για την υπουργό Παιδείας Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ, τον υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν.
Η εν λόγω κατάληξη είχε προεξοφληθεί από πολιτικούς, αναλυτές και ΜΜΕ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς κλιμακωνόταν η ένταση μεταξύ των μέχρι χθες κυβερνητικών εταίρων.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε κείμενο θέσεων, με το οποίο απαιτούσε την άμεση αναστολή της πολιτικής για το κλίμα και την σχεδόν εκ βάθρων αναθεώρηση της συνολικής οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως από την αποδοχή των προτάσεών του θα κρινόταν η παραμονή του FDP στην κυβέρνηση.
Τι απάντησε ο Λίντνερ
Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ αντέκρουσε έπειτα τους ισχυρισμούς του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος τον κατηγόρησε για «εγωισμούς και μικροκομματική πολιτική», δηλώνοντας ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού είχε προσχεδιαστεί από τον ίδιο τον κ. Σολτς.
Ο κ. Λίντνερ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε, καταλάβαμε το γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, καταλογίζοντας στον Όλαφ Σολτς προσχεδιασμένη συμπεριφορά.
Στην κατηγορία του Σολτς ότι ο Λίντνερ ζητούσε περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ο αποπεμφθείς πλέον υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ακόμη και απόψε ο καγκελάριος του ζήτησε σε ύφος τελεσιγράφου την άρση του «φρένου χρέους», κάτι με το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμφωνήσει. Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ακόμη ότι πρότεινε τη συντεταγμένη και από κοινού πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την 15η Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για λάβει ή όχι η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag (την κάτω Βουλή).
Το πιθανότερο είναι οι βουλευτές να ανοίξουν τον δρόμο για εκλογές ως το τέλος Μαρτίου.
Μέχρι τότε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι θα εξακολουθήσουν να συγκυβερνούν ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ανοχή πιθανότατα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προκειμένου έως το τέλος του έτους να εγκριθούν κρίσιμα νομοσχέδια για το συνταξιοδοτικό και για τη στήριξη της βιομηχανίας.