Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κορωνοϊός: Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι παράγοντας κίνδυνου

Κορωνοϊός: Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι παράγοντας κίνδυνου

Αναμένοντας ένα βαρύ επιδημιολογικό χειμώνα, οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί έχουν περισσότερές πιθανότητες  να νοσήσουν με COVID-19 και μάλιστα να έχουν αρνητική έκβαση της νόσου.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η σύνδεση του ιού με το κύτταρο-στόχο είναι υψηλότερης συγγένειας, γεγονός που καθιστά πιο αποτελεσματική και ταχεία την είσοδό του εντός των κυττάρων. Επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί και η ελαττωμένη ή καθυστερημένη κάθαρση του ιικού φορτίου στα άτομα αυτά.

 Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) μελέτησαν τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα και συνοψίζουν τους πιθανούς μηχανισμούς.

Την εξάπλωση του ιού  στον οργανισμό διευκολύνει η μειωμένη λειτουργικότητα Τ λεμφοκυττάρων, που επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική απόκριση στην αρχική της φάση. Ταυτόχρονα, διαθέτουν αυξημένη ευαισθησία σε συνθήκες υπερφλεγμονής και υπερέκκρισης κυτταροκινών. Την κατάσταση επιδεινώνουν η παχυσαρκία, οι αγγειακές επιπλοκές, η νεφρική νόσο ή ακόμη η εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες παρακωλύουν την ανταπόκρισή τους στη λοίμωξη.

Επιπλέον, ο SARS-CoV-2 εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα από συγκεκριμένους υποδοχείς. Αυτοί οι υποδοχείς φαίνεται να επηρεάζονται και από κάποια αντιδιαβητικά φάρμακα με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή άλλα μπορεί να τους εξασθενούν και άλλα να τους ενισχύουν. Εφόσον αυτή η παρατήρηση αποδειχθεί, παρέχει άλλη μια πιθανή αιτία αυξημένου κινδύνου για COVID-19 σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.