Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κορωνοϊός: Κορύφωσης της πανδημίας στα τέλη Ιουλίου 

Κορωνοϊός: Κορύφωσης της πανδημίας στα τέλη Ιουλίου 

Για την πορεία της πανδημίας και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μίλησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι υπάρχει επιπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων, αυτό φαίνεται από τα λύματα. Τα λύματα είναι σταθεροποιημένα, με αυξομειώσεις και οι θάνατοι είναι στο επίπεδο των 15 με 20 ημερησίως. Κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς. Γι’ αυτό βλέπουμε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ότι το 95% με 98% των θανάτων είναι αυτές οι κατηγορίες. Επομένως, αυτές οι κατηγορίες είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο για βαριά νόσηση», ανέφερε στο MEGATV.

«Ο κορωνοϊός δεν μας κάνει να προβλέπουμε τι θα συμβεί σε 20 μέρες από τώρα, και γι’ αυτό δεν είχε προβλεφθεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος όμικρον, οι υποτύποι του αλλά και η υπερμεταδοτικότητά του. Είναι θετικό ότι έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς θα θέλαμε μονοψήφιο αριθμό ή καθόλου θανάτους από τον κορωνοϊό»,

»Ανάμεσα στους λόγους είναι και ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού πληθυσμού, είμαστε από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς, και υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες από τον 3ο και τέταρτο εμβολιασμό, υπάρχουν ωστόσο και πιο συλλογικοί λόγοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για την παραλλαγή «Κένταυρος», η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που βγαίνει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό την δυναμικότητά της, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω, μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση».