Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA), η χώρα κατέγραψε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου τις πιο υψηλές μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ στο αρχιπέλαγος αφότου ξεκίνησε η τήρηση στατιστικών στοιχείων, το 1898.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου “οι μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στο βόρειο, το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας”, διευκρίνισε η υπηρεσία.
“Η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στην Ιαπωνία, με βάση παρατηρήσεις σε 15 διαφορετικές τοποθεσίες (σταθμούς), ήταν +1,76 βαθμός Κελσίου υπερβαίνοντας κατά πολύ εκείνην του 2010 (+1,08 βαθμός Κελσίου) που ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ”, αφότου ξεκίνησε η καταγραφή στατιστικών στοιχείων το 1898, πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, όχι μόνο η μέγιστη αλλά και η ελάχιστη θερμοκρασία έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ, όπως στην πόλη Ιτοϊγκάουα (κέντρο) όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφθασε τους 31,4 βαθμούς Κελσίου στις 10 Αυγούστου, την υψηλότερη στη χώρα, σύμφωνα πάντα με την JMA.
“Σε σχέση με τα χρόνια όπου η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή (το 2010, το 2013, το 2018 και το 2022), ο αριθμός των ημερών με υπερβολική ζέστη αυξήθηκε σημαντικά από τα τέλη Ιουνίου και είναι ο πιο υψηλός από το 2010”, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Στην Ινδία, ο Αύγουστος ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε η ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
“Η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Αύγουστο του 2023 ήταν η πιο υψηλή από το 1901”, ανέφερε η ινδική υπηρεσία, αποδίδοντας κυρίως αυτό το ρεκόρ σε “έλλειμμα βροχοπτώσεων και σε έναν ασθενή μουσώνα”.
Θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν παρατηρηθεί σε πολλές άλλες χώρες το φετινό καλοκαίρι, και ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Την ίδια στιγμή, ο χειμώνας στην Αυστραλία ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, κάνοντας λόγο για το πιο πρόσφατο σε μια σειρά ρεκόρ που καταρρίπτονται σε όλο τον κόσμο.
Ο Σάιμον Γκρέιντζερ, ο βασικός ειδικός για το κλίμα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως η μέση χειμερινή θερμοκρασία στην Αυστραλία ήταν 16,75 βαθμοί Κελσίου από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1996.
Η Αυστραλία άρχισε να καταγράφει τα πρώτα μετεωρολογικά στοιχεία το 1910.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ