Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚεφάλαια 300 εκατ. ευρώ κι επενδύσεις εντός Ελλάδας και σε πράσινες υποδομές...

Κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ κι επενδύσεις εντός Ελλάδας και σε πράσινες υποδομές σε πρώτη φάση, για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο


   Με επενδυτικά κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οποία στόχος είναι να αυξηθούν, και με επενδύσεις -σε πρώτη φάση- εντός των συνόρων και κατά προτεραιότητα σε πράσινες υποδομές, μπαίνει στην αφετηρία το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου/Growthfund, Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας σε ημερίδα στο περίπτερο του φορέα στην 88η ΔΕΘ.

   «Το νέο fund ξεκινά με 300 εκατ. ευρώ και (…) μετά θα αυξηθεί η δυνατότητά του να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά (…) Ξεκινάμε κυρίως με τις πράσινες υποδομές και μαζί με τους συνεργάτες μας, που είναι η “BlackRock”, παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή και άλλους τομείς, στους οποίους θα άξιζε να επικεντρωθούμε στην αρχή. Το κρίσιμο στην πρώτη φάση είναι να κάνουμε κάποιες σοβαρές, σωστές επενδύσεις και να δείξουμε κυρίως στο εξωτερικό, γιατί εκεί θα κριθούμε, ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι (…) ώστε (οι ξένοι) να έρθουν να συμμετάσχουν στις ευκαιρίες που έχουμε προσδιορίσει (…) Σε πρώτη φάση θα επενδύσουμε εντός των συνόρων, γιατί στην Ελλάδα έχουμε ένα επενδυτικό κενό και η προτεραιότητά μας είναι να το καλύψουμε, αλλά προφανώς θα συνεργαστούμε και με άλλες χώρες» εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, επισημαίνοντας πως το ταμείο θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θα το καθιστούν αξιόπιστο συνομιλητή στη διεθνή αγορά: διαφάνεια, σωστές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένες διαδικασίες. 

   «(Με τη λειτουργία του) θα γίνουμε πιο αξιόπιστη χώρα για την προσέλκυση επενδυτών» είπε, αναφέροντας ότι αντίστοιχα funds υπάρχουν παντού: για παράδειγμα, όταν το αντίστοιχο ταμείο -«Τemasek»- άρχισε να δραστηριοποιείται στη Σιγκαπούρη αξιοποιώντας έσοδα από τις τηλεπικοινωνίες της χώρας, το νησιωτικό κράτος έμοιαζε ακόμα με βάλτο, αλλά στη συνέχεια, χάρη τις επενδύσεις της Temasek που προσήλκυσαν ξένα κεφάλαια στη χώρα, γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, το κρατικό επενδυτικό ταμείο «Confides» διαχειρίζεται σήμερα δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία επενδύει στην ισπανική οικονομία, στη βάση του μοντέλου που τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δηλαδή αποκτώντας μειοψηφικά ποσοστά (εταιρειών) και προσελκύοντας ξένα αντίστοιχα ταμεία και θεσμικούς επενδυτές στη χώρα. Με απλά λόγια, όπως ήδη έγινε στη Σιγκαπούρη ή την Ισπανία, ο επενδυτικός βραχίονας που -βάσει του νέου νόμου του υπουργείου Οικονομικών- αποκτά το Υπερταμείο υπό τη μορφή θυγατρικής, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Κι αυτό σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μεγάλα funds, π.χ., των Νορβηγών ή συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά, θέλουν να επενδύσουν εδώ και χρειάζονται έναν αξιόπιστο εταίρο.

   Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο ρόλος του Υπερταμείου, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του, θα αναλώνεται στις επενδυτικό σκέλος. «Υπάρχει μια περιουσία του δημοσίου, διάφορες εταιρείες, όπως τα ΕΛΤΑ, η ΕΤΑΔ που έχει το real estate και οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ΟΚΑ και ΚΑΘ. Οι δημόσιες εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Υπερταμείο, στόχος είναι να βελτιωθούν, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ν’ αποκτήσουν καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να είναι νοικοκυρεμένες οικονομικά, ώστε αντί να χρεώνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, να έχουν και κερδοφορία. Από την άλλη έχουμε τον επενδυτικό βραχίονα, που θα κάνει τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, μπαίνοντας (σε εταιρείες) με ένα ποσοστό και προσελκύοντας έτσι ξένους επενδυτές. Έχουμε λοιπόν το Υπερταμείο/Growthfund, που από τη μια θα έχει δημόσιες εταιρείες πολύ πιο τακτοποιημένες, που θα προχωρούν σωστά και από την άλλη θα μπορεί να κάνει επενδύσεις με καταλυτικό χαρακτήρα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, με τα κέρδη και έσοδα που θα έχει» συνόψισε ο κ. Δημητριάδης, που απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Πεφάνη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ