Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΕΔΕ: Ουσιαστική μεταρρύθμιση και νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων ζητούν οι δήμαρχοι

ΚΕΔΕ: Ουσιαστική μεταρρύθμιση και νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων ζητούν οι δήμαρχοι

 Την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται αυτή την περίοδο οι δήμοι υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, χαιρετίζοντας την συνάντηση των αυτοδιοικητικών της Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που έγινε σήμερα στη Λαμία και είναι ενταγμένη στον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.

   Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που βρίσκονται οι δήμοι για να συμπληρώσει πως «απαιτείται εκ μέρους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης νέα προσέγγιση, νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων, αποφάσεις και δράσεις που θα οδηγήσουν στη δυναμική επανεκκίνησή της, πράγμα που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου». 

   Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε εκτενή αναφορά στις θέσεις, τις επεξεργασίες και τις απαντήσεις που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη Νέα Χάρτα και τον Νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως «απαιτείται και νέο πλαίσιο θέσεων που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα απαντά δημιουργικά και με θετικό τρόπο στη νέα ατζέντα που ανοίγει το επόμενο διάστημα», για να συμπληρώσει πως «σκοπός μας είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης, με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων».

   Μιλώντας για τα οικονομικά της ΤΑ σημείωσε πως «οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά των δήμων, ζητώντας την οικονομική στήριξή τους.

   Χαιρετισμό στην προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ, έκανε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ενώ μίλησαν ο δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης. 

   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Λαμία τέθηκαν θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση, την Αγροτική Ανάπτυξη αλλά και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, το δημογραφικό, τη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, και την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων, ενώ συζητήθηκαν και οι προτάσεις πολιτικής για τις ορεινές περιοχές.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ