Σε σταθερή άνοδο βρίσκονται τελευταία οι τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα, σε σχέση με τις τιμές στην αντλία καταγράφεται μια σταδιακή άνοδος με τις τιμές σε πολλά πρατήρια ακόμη και των μεγάλων αστικών κέντρων να έχουν φτάσει τα 2 ευρώ. Η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 1,943 την 1η Απρίλη από 1,942 την 31η Μάρτη.
Σε Δωδεκάνησα, Λευκάδα, Κυκλάδες, Κεφαλλονιά ήδη η μέση τιμή είναι άνω των 2 ευρώ ενώ οι περισσότεροι νομοί απέχουν μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ για την αμόλυβδη. Καταγράφεται, δε, και ανοδική τάση στις τιμές που δίνουν τα διυλιστήρια.
Με βάση, δε, τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναμένονται και νέες αυξήσεις για τις παραδόσεις των επόμενων ημερών.
Οι διεθνείς τιμές
Στο μεταξύ μια ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ, έχοντας καταγράψει άνοδο σε εβδομαδιαία βάση της τάξης του 2,56% και σε μηνιαία 7%. Επίσης, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο χθες το απόγευμα, με το ξεκίνημα της αγοράς ξεπέρασε με τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023.
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στα Χρηματιστήρια παραγώγων, τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης.
Από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25%, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί.
Ειδικότερα έντονη ανησυχία για την τροφοδοσία σε ντίζελ έχει δημιουργηθεί από τις επιθέσεις σε Ρωσικά διυλιστήρια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις προμήθειες αργού και βαριάς πρώτης ύλης προσθέτουν στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης του δεύτερου τριμήνου του 24ου έτους», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Energy Aspects. Πράγματι, σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικής ικανότητας επεξεργασίας αργού έχουν τεθεί εκτός παραγωγής, επηρεάζοντας τις εξαγωγές μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο που επεξεργάζονται κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια, πρόσθεσε η εταιρεία συμβούλων. Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα η ζήτηση πετρελαίου ήταν πιο σταθερή από το αναμενόμενο. Τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 100.000 bpd σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, έναντι της πρόβλεψής της για συρρίκνωση 200.000 bpd το 2024.