Μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταλεί πρόσκληση από το Υπουργείο Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού με στόχο το τελικό ποσοστό της αύξησης να κλειδώσει το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ώστε η αύξηση να περάσει στους εργαζόμενους από την πρώτη Απριλίου.
Όπως έχει αναφέρει το finupnews, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η αγορά «σηκώνει» ένα ποσοστό της τάξεως του 6-6,5%, το οποίο διασφαλίζει το… συναισθηματικό στοιχείο (ανάκτηση των προ μνημονίων επίπεδο), χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά οι εργοδότες οπότε το ζητούμενο είναι το ποσοστό που θα επιλεγεί να μην οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Από τη μία οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση δια των εκπροσώπων τους και μέσα από την έκθεση που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποί τους, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν και έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό που για το 2022, θα κλείσει λίγο πάνω από το 9,5%, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις. Από την άλλη, οι εργοδότες θα επικαλεστούν και το υψηλό τους λειτουργικό κόστος, ζητώντας να υπάρχει μεν αύξηση κατώτατου μισθού, η οποία όμως να είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά στον αριθμό των θέσεων εργασίας.
«Τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί η τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό». Αυτό ανέφερε, μιλώντας χθες στον RealFM, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
«Όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μία ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυάζει δύο παραμέτρους: αφενός μεν την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και, ιδιαίτερα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της διεθνούς κρίσης αφετέρου δε την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες, επίσης, υφίστανται τη διεθνή κρίση» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι δόθηκε διπλή αύξηση ουσιαστικά, περίπου της τάξεως του 10%, που οδήγησε την Ελλάδα όταν δόθηκε η αύξηση να είναι τότε η 9η χώρα στην ΕΕ μεταξύ 22 χωρών με κατώτατο μισθό και ότι από 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο κατώτατος ανέρχεται στα 713 ευρώ, σημείωσε ότι ξεκινάει μέσα στον Ιανουάριο η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα Ινστιτούτα τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αναφορικά με την οικονομική στήριξη στους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ευτυχής για ό,τι περισσότερο θα μπορούσε να δώσει. «Πρέπει όμως να κάνει σωστή διαχείριση. Τα «δώσ’ τα όλα» τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε και προφανώς δεν είμαστε αυτής της σχολής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό που διεκδικούν το μονοπώλιο της ευαισθησίας για τους εργαζομένους. Εμείς δεν το διεκδικούμε αλλά δεν το χαρίζουμε κιόλας».