*Σε κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές, μετά από συνεχόμενες εννέα συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο. Αφορμή λένε πως, ήταν η ανακοίνωση Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στις ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ. ΟΚ, το καταλαβαίνω, να διορθώνει 4% η μετοχή του Netflix, 3% της Warner Bros και 2,5% της Walt Disney αλλά γενικότερα η αγορά. Για profit taking μου κάνει.
*Αργία χθες στο Λονδίνο, κλειστό το LSE και στις ευρωπαϊκές αγορές η αξία συναλλαγών ήταν περίπου 25% χαμηλότερη λ.χ. στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού κ.α. Αισθητή η απουσία των επενδυτών του LSE και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα 99,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος, σε Πειραιώς και Eurobank πραγματοποιήθηκαν περί τα 33 εκατ. ευρώ.
*Θεαματική διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου. Το πως όμως έχει σημασία: Μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη Τραμπ στην Σαουδική Αραβία, οκτώ χώρες μέλη του OPEC+ ανακοίνωσαν (το Σάββατο) μεγάλη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον Ιούνιο. Άμεση η απάντηση των επενδυτών στις αγορές, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της τιμής για το τύπου Crude Oil WTI στα 56,70$ και το Brent στα 59,81$. Ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο κυριότεροι παραγωγοί του καρτέλ, όπως και άλλα έξι μέλη ανέβασαν στα 411.000 βαρέλια την ποσότητα που θα εξορύξουν (από αύξηση 137.000 βαρέλια, που αρχικά είχε ανακοινωθεί) με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ξεκάθαρο δώρο του Ριάντ στη νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον. Θυμίζω πως, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τραμπ είχε ζητήσει από την Σαουδική Αραβία να παράγει περισσότερο, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Αλγερία, Ομάν, Καζακστάν και Ιράκ είναι τα 8 μέλη, που προχωρούν στην συγκεκριμένη κίνηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις. Να υποθέσω πως η συγκεκριμένη εξέλιξη πιστώνεται στα αποτελέσματα των τακτικισμών της διοίκησης της Ουάσιγκτον. Όπως άλλωστε και η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας, μέσω της οποίας εκχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας στα “αμερικανικά συμφέροντα”. Και μάλιστα, προσέξτε την λεπτομέρεια, δίχως να συμπεριληφθεί στην συμφωνία οποιαδήποτε αναφορά για παροχή εγγυήσεων (ασφαλείας) από την πλευρά της Ουάσιγκτον στο Κίεβο.
*Στο προσκήνιο, αυτή την εβδομάδα και πάλι δύο σημαντικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης για τη χώρα: το GR.EGY, δηλαδή την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και το Great Sea Interconnector (GSI), που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο. Ήδη, στον Τύπο της Κύπρου, είδα αναφορές για συμφωνία Λευκωσίας- Τελ- Αβίβ για την διασύνδεση των δύο χωρών.
*Για αύριο, Τετάρτη, στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Έργα διασύνδεσης που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης, μετά μάλιστα τα μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία.
*Πηγή άντλησης σημαντικών κεφαλαίων το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από το 2020 και μετά αντλήθηκαν κεφάλαια 15 δισ. ευρώ από το 2020, σύμφωνα με όσα τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννος Κοντόπουλος. Μιλώντας στο OT Forum, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία (το 1998) η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει πλέον αρκετά χαμηλό βαθμό εξάρτησης από τις κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Έκανε λόγο χαρακτηριστικά για το χαμηλότερο beta ιστορικά, τονίζοντας ότι η αγορά ωριμάζει. Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, υπογράμμισε, μιλώντας στο OT Forum, ότι το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων, καθώς τα αντληθέντα κεφάλαια έφθασαν τα 4 δισ. ευρώ και ήταν τετραπλάσια σε σχέση με το 2022. Πολλές οι αξιόλογες παρουσίες, ομιλητές στο Φόρουμ, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Ενδιαφέρον το υλικό στο ot.gr, για όποιον ενδιαφέρεται.
*Στο ΧΑ, κάτι η αργία στο LSE, κάτι η αποκοπή μερίσματος (0,105/μτχ) για τη μετοχή της Eurobank, και ο Τραπεζικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.616,06 με απώλειες 0,34% και συναλλαγές 13,33 εκατ. μετοχών για τα τραπεζικά χαρτιά σε σύνολο 18,77 εκατ. μετοχών. Στις 23/5 η αποκοπή για την Alpha Bank (0,03 ευρώ/ μετοχή), στις 3/6 για την Εθνική (μικτό 0,44 ευρώ), όπως και η Πειραιώς με επιστροφή κεφαλαίου (το ποσό της διανομής σε μετρητά ανέρχεται σε 373 εκατ., ή 0,298/ μετοχή), ενώ στις 26/5 είναι προγραμματισμένη η αποκοπή δικαιώματος λήψης μερίσματος από την Τράπεζα Κύπρου (0,48 ευρώ). Στις 23/6 η αποκοπή 0,57/μετοχή για την Optima bank.
*Από αύριο, χωρίς το δικαίωμα για τις μετοχές του ΟΠΑΠ: Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα λάβουν καθαρό ποσό υπολοίπου μερίσματος για τη χρήση 2024, 0,76 ευρώ ανά μετοχή. Στις 16/5 “κόβει” για τη μετοχή του ΟΛΘ, στα 2 ευρώ/μετοχή. Και στις 20/5 για τον τίτλο της AEGEAN, στα 0,80 ευρώ/μετοχή.
*Νέα άνοδος για τη μετοχή της AEGEAN χθες. Στα 12,40 ευρώ, με 2,99% και συναλλαγές 143 χιλ. τμχ. Είναι και οι αισθητά χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές πετρελαίου/αεροπορικών καυσίμων που θα συνεκτιμηθούν αυτό το 3μηνο.
*Από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο (μεταφορικά) ευνοείται και η Jumbo. Μπορεί ο Απόστολος Βακάκης να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιπλέον διανομής στους μετόχους, αλλά Βακάκης είναι αυτός…δεν θα έβαζα το χέρι στην φωτιά.
*Διάβασα (στο businessdaily) θέμα (του Γιάννη Παπαδογιάννη) για το buy back των τραπεζών. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός πως, το ποσό των 788 εκατ. ευρώ, από την κερδοφορία του 2024, θα διαθέσουν οι συστημικές τράπεζες για την αγορά ιδίων μετοχών την εφετινή χρονιά με βασικό στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής αξίας των μετοχών τους. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των 788 εκατ. ευρώ για επαναγορά ιδίων μετοχών αντιστοιχεί στο 2,64% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών. Αναλυτικότερα, η Eurobank θα διαθέσει ποσό 288 εκατ. ευρώ για την αγορά ιδίων μετοχών (ήδη έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από τη ΓΣ), η Alpha Bank θα διαθέσει ποσό 281 εκατ. ευρώ για την αγορά ιδίων μετοχών και η Εθνική ποσό 194 εκατ. ευρώ. Για την αγορά ιδίων μετοχών η Piraeus θα διαθέσει συνολικά 25 εκατ. ευρώ.
*Δεν μπορεί και θα γίνει “σταλεγάκιας” η DeA, ειδικά για την περίπτωση του ΟΛΠ. Νέα άνοδος 1,50%, νέα ιστορικά υψηλά στα 40,50 ευρώ και αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ. Και το σταματώ εδώ…
*Θα ξανά πάει σε διανομή προς τους μετόχους η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι Reggenborgh/Holterman και Motor Oil/ Βαρδινογιάννης με ποσοστά (στο περίπου) 56%-21% (77%) να προτείνουν νέα επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους (δηλαδή κυρίως στους ιδίους…)
*Άρχισε να ξανά παίρνει μπροστά η συζήτηση για δίκτυα, είπαμε αύριο στην Αθήνα, Κυριάκος Μητσοτάκης με Φατάχ αλ-Σίσι. Στη μετοχή έγιναν 235 χιλ. κομμάτια, με άνοδο 2,08% στα 2,94 ευρώ.
*Alumil, και στα 5,16 ευρώ με συν 3,20% και συναλλαγές 22.800 μτχ. Αποτίμηση 167,2 εκατ. ευρώ. Στα 164,03 εκατ. των Πλαστικών Θράκης. Κάτι δεν “τιμολογείται” σωστά, Γιώργος Μυλωνάς vs Κωνσταντίνου Χαλιορή, για να δούμε το bet.
*Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Sarantis. Στα 13,84 ευρώ, με 4,06% και συναλλαγές 23.400 μτχ. Αποτίμηση στα 925,2 εκατ. Τους βλέπω Κυριάκο και Γρηγόρη Σαράντη για το club των billionaires. Πλέον, στην 27η θέση, μία χαμηλότερα του-πλέον- billionaire ΟΛΠ.