Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚατά 2,2 φορές υπερκαλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ

Κατά 2,2 φορές υπερκαλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, καθώς υπερκαλύφθηκε 2,2 φορές με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές της Ελλάκτωρ, πρόκειται για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου με 100% ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ ισχυρή ήταν η ζήτηση και από τους μετόχους μειοψηφίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή κατέγραψε ράλι αντίδρασης περί το 15% το προηγούμενο διήμερο και μάλιστα με πολύ αυξημένους όγκους. Χθες Τρίτη έκλεισε με άνοδο 6,79% διακινώντας 2,4 εκατ. τεμάχια, ενώ τη Δευτέρα είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 8,53% με όγκο 1,11 εκατ. τεμάχια.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του ομίλου Ελλάκτωρ, η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου αποδεικνύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, και φυσικά στο στρατηγικό σχεδιασμό της νέας διοίκησης του ομίλου που στόχο έχει να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.

Σημειώνεται πως την Τρίτη οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης αύξησαν κατά περίπου 3% την συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ, καθώς εκτός από τα δικαιώματα συμμετοχής που είχαν, αγόρασαν και δικαιώματα από το Χρηματιστήριο, ενώ φέρεται να έχουν ζητήσει και την αγορά επιπλέον 10 εκατ. μετοχών από τα αδιάθετα της αύξησης κεφαλαίου. Τα δικαιώματα που είχε στην κατοχή της η εταιρεία Greenhill τα αγόρασε η εταιρεία Kiloman, επίσης συμφερόντων των δύο εφοπλιστών.

Η Reggerborgh Invest που κατέχει το 27,3% της Ελλάκτωρ, με επιστολή της είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση της να ασκήσει όχι μόνο τα δικαιώματα που ήδη διαθέτει, αλλά και να εξασκήσει τυχόν αδιάθετα δικαιώματα, διαθέτοντας μέχρι 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ εκάστης και τιμής διάθεσης 0,90 ευρώ.

Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει υποστηρίξει πως με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και τη χρηματοδοτική ένεση των 100 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ, η τεχνική εταιρεία όχι μόνο θα επανεκκινήσει ή θα επιταχύνει υφιστάμενες εργολαβίες, αλλά θα μπορέσει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις νέα έργα.

Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της κατασκευαστικής θυγατρικής ΑΚΤΩΡ. Ειδικότερα, με βάση όσα αναφέρει το Ενημερωτικό Δελτίο, τα καθαρά κεφάλαια που δύναται να αντληθούν, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης και μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων εξόδων έκδοσης ποσού περίπου 1,6 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 118,9 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν και κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

Α. Ποσό περίπου 98,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Β. Ποσό περίπου 20,3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ