don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Καραμανλής-Σαμαράς δίπλα-δίπλα, η Credit Suisse και τα… όρια της, ο Elon επιμένει, οι προσφορές για τις τράπεζες, η εμφάνιση του Δρ Σπύρου, ανακατατάξεις σε ΑΧΕΠΕΥ και η Meloni σε γραμμή… Μητσοτάκη

*Εμείς εδώ στην DeA παρακολουθούμε και αποδίδουμε βαρύνουσα σημασία στις εξελίξεις, που δρομολογούνται με τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Προσωπικά διάβασα αρκετά, ρώτησα την γνώμη, εκτίμηση ειδικότερων για να καταλήξω στην προτροπή ενός φίλου και ενδελεχούς γνώστη: να μελετήσω (στο πρωτότυπο) τη δήλωση του εκπροσώπου του State Department. Τη μεταφέρω, για όσους τυχόν δεν την έχουν υπόψη τους. “…η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του Φόρουμ για πολιτικό διάλογο… να ΜΗΝ εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν την σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις…”

*Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς (μετά των συζύγων τους) δίπλα-δίπλα στο Ηρώδειο. Στην συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη, φίλου αμφοτέρων.

*Γράφτηκαν πολλά, εκτιμήθηκαν περισσότερα αναφορικά με την κατάρρευση της Credit Suisse. ΟΚ, σοβαρή, σοβαρότατη η περίπτωση του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Ελβετίας αλλά Lehman δεν μπορεί να αποβεί. Παρότι ξύπνησαν μνήμες για το “σκάσιμο” της αμερικανικής τράπεζας- Σεπτέμβριος 2008- κυρίως όσοι είχαν άμεση σύνδεση/έκθεση θα πρέπει να έχουν εφιάλτες. Κάτι είδα για εφοπλιστές (της ποντοπόρου) σε θέμα του Μηνά Τσαμόπουλου (newmoney) OK οι συγκεκριμένοι και όσοι άλλοι εύλογα. Στην χειρότερη θα παρέμβει η Βέρνη, καθώς για το Ελβετικό σύστημα η σταθερότητα είναι συστατικό της ουδετερότητας τους από τον Α’ΠΠ.

*Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση της Credit Suisse ήρθε σε κατάλληλο χρόνο για να θυμίσει στο Βερολίνο τα της Deutsche Bank. Για αυτό άλλωστε και η… επισπεύδουσα Bundesbank.

*To καλύτερο 2ήμερο για τον S&P500, “κλειδί” η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β και όχι κατά 50 μ.β, όπως προεξοφλούνταν. Πάνω από το 1,13$ η στερλίνα, ράλι στην Wall Street. Στις 1-2 Νοεμβρίου η επόμενη FOMC και εάν ο Jerom κατεβάσει ταχύτητα, όπως εκτιμά και ο Ed Yardeni.

*Άλμα 22% για τη μετοχή του Twitter, με το που έγινε γνωστό πως αποδέχονται την πρόταση του Elon Musk.

*Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι προς αλλού έχει στραφεί η προσοχή τραπεζιτών, επιχειρηματιών και πολιτικών. Στο αν η Αθήνα (σε συνεννόηση με την Φρανκφούρτη) θα σκεφτεί να προχωρήσει στη διάθεση ποσοστού μεγαλύτερου του 10% στο Public Investment Fund, του κρατικού επενδυτικού οργανισμού της Σαουδικής Αραβίας. Το DarkRoom, με τους συναδέλφους να έχουν κατά κανόνα καλή πληροφόρηση, αναφέρεται σε 20%, ενώ κάνει λόγο για περίοδο αποκλειστικότητας (που έχει το ΡΙF) μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Για την Goldman Sachs, που αναφέρεται συμφωνώ. Και στο ότι έχει υποβάλει πρόταση με μηδενική αμοιβή. Ωστόσο θυμίζω και τις JPMC και Bank of America. Στα χέρια του συμπαθούς μας Λαμιώτη οι προσφορές των 3 αμερικανικών σπιτιών για το ποιος θα είναι ο σύμβουλος διάθεσης του 20% του μ.κ. Πάντως η Rothchild έχει επιλεγεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την στρατηγική αποεπένδυσης του.

*Για την περίπτωση Holterman-Alpha Bank, δεν χρειάζεται σύμβουλος. Ο Ολλανδός, απ’ ότι μαθαίνω έχει κάνει-απ’ ευθείας- πρόταση στον Αμερικανό, αν και ο 66ετής billionaire δεν φαίνεται να συζητά με την Alpha Bank στα μόλις 2,03 δισ. Από την άλλη ο Hendrickus θα έχει όλον τον χρόνο να απευθυνθεί στο ΤΧΣ. Άλλωστε μαζεύει και από την αγορά, γνωστός μου-γνώστης υπολογίζει σε 7% με 7,5% το ποσοστό του. Βλέπω να μεταφέρει την έδρα του στο Corfu Palace, μια χαρά για Έλληνες φίλους και στενούς συνεργάτες του.

*Βλέπω τα 3 συστημικά μαγαζιά σε εύθετο επενδυτικό χρόνο: Eurobank-Fairfax Financial Holding με 32,99% του μ.κ, Εθνική με PIF με 20% ( ; ) και Alpha Bank με Reggeborgh στο 20 (; ) με 25 ( ; ). Και για Πειραιώς κάποιος θα βρεθεί.

*Στην Eurobank είναι σε αναμονή και για την έλευση κλιμακίου του SSM προκειμένου να εξετασθούν/ελεγχθούν στοιχεία που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τράπεζας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει, στοιχεία έχουν σταλεί από Αθήνα σε Φρανκφούρτη. Η αίσθηση μου είναι, πως οι επαφές προχωράνε καλά, άλλωστε η Eurobank είναι η πρώτη (και μόνη) από τις 4 που τεκμηριωμένα αιτείται την έγκριση μερίσματος (2021) στους μετόχους της. Αίτημα, που προχωρά απρόσκοπτα.

*Στην AXIA ανέθεσε η Lamda Development να βρει στρατηγικό επενδυτή για τα Malls των Lamda Olympia Village και Lamda Malls. Υποθέτω, πως και τα Malls που θα κατασκευαστούν-όταν θα…- θα τα αναλάβει το team των Αχιλλεούδη-Αθανασόπουλου-Λινάτσα. Πάντως στον όμιλο επικρατεί ένας δημιουργικός αναβρασμός, όπως μου τον χαρακτήρισε γνωστή. Δεν είναι δα και λίγο, στα εγκαίνια του project του Ελληνικού θα παρίσταται ο Δρ Σπύρος Λάτσης. Από τις ελάχιστες φορές, που θα εμφανιστεί δημόσια (και σε ανοιχτή εκδήλωση μπροστά σε 1.500 προσκεκλημένους) στις 17 Οκτωβρίου. Δεν είμαι σίγουρος, εάν η γνωστή θα στείλει πρόσκληση και στην DeA, αλλά υλικό θα μας έχει και παραλειπόμενα.   

*Ανακατατάξεις, επαφές, φήμες και σενάρια στον χώρο των ΑΧΕΠΕΥ. Για μία, λέγεται πως το ΠΩΛΕΙΤΑΙ που είχε μπει-βγήκε γιατί βρέθηκε αγοραστής και την επόμενη εβδομάδα έρχεται Αθήνα-Κολωνάκι- για τις υπογραφές.

*“Τα ελληνικά ομόλογα στη δίνη των ιταλικών εκλογών” άρθρο/ανάλυση της Handelsblatt. Το διάβασα και το βρήκα λίγο ως πολύ σαν τα… αντικειμενικά του Der Spiegel για τα τελευταία συμβάντα στον Έβρο. Κρίμα, για την έγκυρη εφημερίδα του Ντύσελντορφ. Είπαμε, αλλά…

*Α, μπα! η Giorgia Meloni λέει- για την ενεργειακή κρίση, την κερδοσκοπία με το φυσικό αέριο, την κριτική προς το Βερολίνο- σχεδόν τα ίδια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Μόλις δύο 24ωρα πριν είχε εκφραστεί θετικά και ο υπ.Εξ των ΗΠΑ. Τι λέτε…;

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask