Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚανονίστε να τσακωθούμε και για τον πόλεμο

Κανονίστε να τσακωθούμε και για τον πόλεμο

Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες. Επειδή τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει ως λαός. Επειδή το βλέπω να έρχεται. Κανονίστε αδέλφια, να τσακωθούμε τώρα μεταξύ μας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κτυπάω το καμπανάκι εγκαίρως, γιατί σε όλες τις κρίσεις έχουμε μάθει να γινόμαστε οπαδοί. Είτε της μιας πλευράς είτε της άλλης.

Ξεκαθαρίζω και ας ελπίσουμε να ακούσουν άπαντες. Είμαστε με την Ελλάδα. Δεν μπορεί να χωριστούμε, αυτές τις κρίσιμες για τον κόσμο στιγμές, σε ουκρανόφιλους και ρωσόφιλους. Είμαστε κατά του πολέμου. Αλλά δεν είμαστε υπέρ αυτού που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και εισβάλλει σε μια χώρα.

Κάτι τέτοιο στο βάθος του χρόνου θα γύριζε εναντίον μας. Ας το καταλάβουν άπαντες.

Μπορεί κάποιοι από εμάς, να διαφωνούν. Σεβαστό, όσο και εάν διαφωνώ. Αλλά αυτός ο πόλεμος, που γίνεται με ευθύνη κυρίως των Ρώσων, δεν γίνεται για να μας ξυπνήσει μνήμες εμφυλίου.

Δεν ήρθε η ώρα για κάποιους βλαμμένους και να μου συγχωρεθεί η έκφραση, να λύσουν λογαριασμούς που στο μυαλό τους δεν έλυσαν, προηγούμενες γενιές. Αυτό το ακροδεξιό και ακροαριστερό συνονθύλευμα, που μαζεύεται γύρω μας, δεν πρέπει να μας συμπαρασύρει σε μια εθνική περιπέτεια.

Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για νέους διχασμούς. Τους τελευταίους τους πληρώσαμε στα χρόνια του Μνημονίου.

Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας εποχής. Ο κόσμος, όπως τον ξέραμε αλλάζει. Και αφού δεν πήραμε τα μαθήματα της πανδημίας, ήρθε και πάλι ο πόλεμος.

Ψύχραιμα, οφείλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της. Δεν είναι ώρα για διαφωνίες. Αν κάποιοι διαφωνούν δεν χρειάζεται να κραυγάζουν και να είναι στα κάγκελα. Μπορούν να πουν τις επιφυλάξεις τους σε συναντήσεις κατ ιδίαν. Δεν γίνεται, δεν είναι σωστό να δώσουμε λάθος εικόνα και μήνυμα.

Τουλάχιστον όσοι πιστεύουμε ότι ο εμφύλιος στη χώρα μας έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που μας κυνηγούν από το παρελθόν.

Τα γράφω, πρώτον γιατί έχουμε αύριο Τρίτη την συζήτηση στη Βουλή, και γιατί βλέπω στο διαδίκτυο τα…στρατόπεδα να ξεσαλώνουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την εισβολή από τη Ρωσία, πρέπει να μας κάνει σοφότερους. Όχι λοιπόν σε έναν νέο διχασμό. Καλώς ή κακώς (καλώς θα έλεγα εγώ) ανήκουμε εις την Δύση, ανήκουμε σε μια συμμαχία ελεύθερων κρατών και δεν είμαστε …Ελβετία.

Αν δεν μας αρέσει η επιλογή μας, ας το ξεκαθαρίσουμε αργότερα, με τρόπους που μας δίνει το Σύνταγμά μας και το Κοινοβουλευτικό μας σύστημα. Όχι τώρα που το καζάνι βράζει. Οχι τώρα επειδή θέλουν κάποιοι να κάνουν μπίζνες, ή επειδή θέλουν να μας γυρίσουν στις εποχές που η Ελλάδα, έγινε κράτος…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ