don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Καλωδίωση με Maryland (Cenergy), η είσοδος της Μαριάννας στην “Αττική Οδό”, τα γλαφυρά περί ΜΟΤΟ, οι ενισχυμένοι, τι ετοιμάζει η Alpha Bank, τα αδέλφια Κρητικού και οι…σειρήνες και οι όροι της Μόσχας για Ουκρανία (Λαβρόφ)

*Αρχή με την εξέλιξη που έκανε αίσθηση και στην Wall Street. Αναφέρομαι στην συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρώφ- στο Newsweek- και τους όρους που ο υπ. Εξ της Ρωσίας παρουσίασε για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο εμπειρότατος διπλωμάτης (από το 1972-1975 στη Σρι Λάνκα) δίνει μία-επώδυνη για την Ουκρανία- διέξοδο ( ; ) σε σημείο-καμπή καθώς σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκει ευήκοα ώτα.

*Πως έχει η κατάσταση στην Ευρώπη: Σε μία συγκυρία που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει παροξυνθεί, με προφανείς επιπτώσεις και στα ενεργειακά- ήδη οι προβλέψεις για τιμές του πετρελαίου φθάνουν ακόμη και στα 100$- με τις ΗΠΑ στην τελική ευθεία για τις προεδρικές της 5ης Νοεμβρίου, στα κεντρικά της Κομισιόν επιμένουν να μην συνειδητοποιούν το πως έχει η κατάσταση. Και όμως, ήρθε ο Ντενίς Σμιχάλ να επιβεβαιώσει πως η Ουκρανία δεν θα ανανεώσει την συμφωνία με την Ρωσία στο τέλος του 2024 για την transit ροή φυσικού αερίου μέσω των Αυστρίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας. Ο ουκρανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό που λίγο ως πολύ γνώριζαν (κυρίως) στις Βρυξέλλες αλλά και (δευτερευόντως) στην Φρανκφούρτη ότι οι ΗΠΑ είχαν θέσει ως προϋπόθεση συμμετοχής τους με 20 δισ. στο δάνειο των 50 δισ προς την Ουκρανία την διακοπή της ροής. Η Ευρώπη πλήρωνε το φυσικό αέριο σχεδόν πέντε φορές ακριβότερα από τις ΗΠΑ (2,2 δολάρια το mbtu έναντι 10 δολάρια στην Ευρώπη!) και τη μεγαβατώρα στη χονδρική της ενέργειας σε υπερδιπλάσια τιμή από τις ΗΠΑ, ήτοι 70 δολάρια η μεγαβατώρα, έναντι 30 δολαρίων στις ΗΠΑ. Σαν να λέμε πως το πανάκριβο πιθανότατα θα γίνει πανακριβότατο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για εθνικές οικονομίες, ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα κ.λ.π, κ.λ.π. Όλα αυτά μπας και «πονέσει» η Ρωσία, που όπως αποδείχτηκε στα σχεδόν τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, ήταν εκείνη που πόνεσε… λιγότερο.

*Παράλληλα τα ακριβά κόστη χρήματος, η ευρωγραφειοκρατία αναγκάζουν τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναζητούν διέξοδο προς ΗΠΑ. Πιο σαφείς δεν μπορούσαν να είναι οι επιτελείς της Viohalco/Cenergy Holdings στην χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης με αφορμή την αμκ. Τρεις φορές ταχύτερα, τρεις φορές φθηνότερα σε σχέση με την Ευρώπη η επένδυση στην αμερικανική αγορά. Kαι το εξίσου σημαντικό: στην περίπτωση της Cenergy Holdings με μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ (Μέρυλαντ) οι εξαγωγές γίνονται από τις ΗΠΑ σε όρους δολαρίου, με ότι ευνόητο σημαίνει αυτό για όσα επόμενα χρόνια το αμερικανικό νόμισμα θα παραμένει το μοναδικό αποθεματικό παγκοσμίως. Παρεμπιπτόντως, η όλη εκδήλωση (στο Αμαλίας 36) εξαιρετική. Δεύτερη ημέρα της σχετικής διαδικασίας για την άντληση 200 εκατ. ευρώ, από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. “Κλεισμένη” κατά κύριο λόγο από διαχειριστές ξένων funds. Καλή η δουλειά της Goldman Sachs (Χάρη Ηλιάδη). Η περίπτωση της Cenergy Holdings είναι η δεύτερη μετά τον όμιλο TITAN Cement International- με το ΙΡΟ για το 20%-25% της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America να προγραμματίζεται για το Q1/2025.

*Και ακολουθεί η Metlen, για Λονδίνο- LSE και FTSE100- πρώτο ή δεύτερο 3μηνο του 2025.

*Έκανε αίσθηση η διάθεση του 10% του φορέα της “Αττικής Οδού” στο family office της Μαριάννας Λάτση. Στα 77,2 εκατ. το τίμημα με το σχετικό premium. Η απόλυτη γεννήτρια παραγωγής μετρητού ο φορέας, ενδεικτικά θυμίζω πως: Ενδεικτικά για το 2023 οι πρώην μέτοχοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ-AVAX πήραν έσοδα (μερίσματα) 82 εκατ. (ή 34,65 ευρώ ανά μετοχή). Επιπλέον, η -προηγούμενη διοίκηση- γύρισε το συντριπτικό μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων (147,7 εκατ. ευρώ/2023) σε προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας άνω του 3μηνου. Έτσι, στο τέλος του 2023 είχε τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις το ποσό των 157,7 εκατ. Επίσης διατηρούσε ταμείο (λογαριασμοί όψεως ή προθεσμίας ως 3 μήνες) 28,3 εκατ. ευρώ. Η δε μετατόπιση της ρευστότητας σε προθεσμιακές έφερε το 2023 προσόδους από τόκους καταθέσεων ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Και αυτά για μόνο μία χρήση. Την υπεραξία από την εισαγωγή στο ΧΑ; τα οφέλη από την κατασκευή συμπληρωματικών αξόνων κ.λ.π και σταματώ εδώ. Κερδισμένη βγήκε η Μαριάννα Λάτση, αποχωρώντας από την Lamda Development (τέλη Ιουλίου 2020) με 84,2 εκατ. ευρώ (από την πώληση της συμμετοχής της). Πάντως, με το που έγινε γνωστό το deal Λάτση-Περιστέρη το εύλογο ερώτημα στην κοινότητα ήταν, εάν θα ακολουθήσει και άλλο ή θα είναι το μόνο και τέλος. Ωστόσο, παλαιότερα ήταν ευρέως γνωστό πως η πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε απευθυνθεί και σε άλλους 2-3 ισχυρούς επιχειρηματίες (πέραν της Μαριάννας Λάτση). Για να δούμε, σίγουρο είναι πως, η εικοτολογία θα…οργιάσει.

*Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil, Optima Bank (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) ενισχύθηκαν χθες. Σύμπτωση…

*Alpha Bank, με αγοραστές στα 1,5015 (0,77%) η μόνη από τις 4 συστημικές με θετικό πρόσημο χθες, Τρίτη. Είναι οι συνεχείς επισκέψεις του Αντρέα Ορσέλ στην Αθήνα, οι σχεδιασμοί κορυφής του ceo της UniCredit με τον ομόλογο του Βασίλη Ψάλτη και τα επί μέρους τμήματα για τα νέα προϊόντα που θα παρουσιάσει σύντομα η διοίκηση της τράπεζας. Μαθαίνω πως, σε θετικό κλίμα έχουν γίνει επαφές και του Χένρυ Χόλτερμαν με τον Αντρέα Ορσέλ. Δεδομένο- το φανερό- 9,99% που έχει ο Ολλανδός στο μ.κ της Alpha Bank, εάν του δοθεί (που θα δοθεί) το gratis από Φρανκφούρτη θα μπορέσει να αυξήσει τη συμμετοχή του αρκετά πάνω από το όριο του 10%.     

*Mια…χαρά πηγαίνει η Τράπεζα Κύπρου, από τα χαμηλά εισαγωγής της η χθεσινή αντίδραση στα 4,85 ευρώ.

*Μια…χαρά και η Attica Bank, νέο limit down με 30% στα 1,715 ευρώ. Σε μία εβδομάδα έχει απώλειες 64,12% και σωρευτικά 82,54% σε ένα μήνα. Μόνο όσοι συμμετάσχουν στην αμκ/reverse split e.t.c θα έχουν πιθανότητα επανάκτησης.

*Άκουσα χθες τους παλιούς γνωστούς…δράκους ότι η Ideal Holdings ενδιαφέρεται για τη ΜΟΤΟδυναμική, ότι ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και άλλα γλαφυρά. Μην δίνετε ούτε σέντσι. Το team του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου με 100 εκατ. πήρε τα Attica και τέλος. Όποιος επίδοξος/ενδιαφερόμενος και μόνο με 140 εκατ. στο χέρι- at least- θα είχε πιθανότητα να καθίσει στο τραπέζι για συζήτηση.

*Με συναλλαγές όλες κι όλες 20 μτχ δηλαδή ούτε καν 270 ευρώ πήγαν την DotSoft στα 13,90 ευρώ. Νέα υψηλά για τη μετοχή και αποτίμηση 43,3 εκατ. Μια…χαρά λειτουργεί η Εταιρική Διακυβέρνηση στο ΧΑ. Αλλά και αυτοί (οι της DotSoft) τόσο cheapηδες, τόσο…

*Οι εκπρόσωποι του κλάδου είναι σίγουρα μεταξύ αυτών που διόλου δεν χάρηκαν διαβάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025. Κι αυτό διότι, με βάση τα στοιχεία, ο τουρισμός θα κληθεί να καταβάλει τη διετία 2024-2025 στα κρατικά ταμεία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 713 εκατ. ευρώ. Υποθέτω πως, μια…χαρά και σε αυτό το μέτωπο.

*Θα ενδώσουν τα αδέλφια Κρητικού στις σειρήνες fund που θέλει να αποκτήσει μετοχικό ποσοστό στην ΑΝΕΔΗΚ “Κρητικός”. Η ταχύτατη ανάπτυξη της αλυσίδας- με αρχή από την Αίγινα- έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον συγκεκριμένων διαχειριστών.

*Δυστυχώς, με κατευόδιο στον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Αγρολάμπο το “κλείσιμο” της DeA.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask