don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Καλά τα νέα για τα ομόλογα, τα σενάρια για Watsa, ας θυμηθούμε τα τεκταινόμενα πριν την αμκ της Πειραιώς, τρεις δυνατές δημοπρατήσεις, τα “λιμενικά”, η Ideal Holdings και… αναμένουμε Coca Cola και ΟΤΕ

*Αντικρουόμενες οι ειδήσεις από το Ουκρανικό μέτωπο. Πούτιν- Μακρόν μιλούν για ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην αν. Ουκρανία. Θα είχε λόγους ο Πούτιν να κάνει ένα (προ) εκλογικό δώρο στον Μακρόν; Σύμφωνα με (μεγάλη) μερίδα του Γαλλικού Τύπου, η απάντηση είναι καταφατική.

*Ημέρα Προέδρου, σήμερα Δευτέρα, στις ΗΠΑ. Αργία στην Wall Street, ως είθισται θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

*Διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Fitch για τις ελληνικές τράπεζες. Βράδυ Παρασκευής η μάλλον απρόσμενη “ψήφος εμπιστοσύνης” από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, δεν είχε προεξοφληθεί νωρίτερα στο χρηματιστήριο. Για να δούμε, εάν και πως θα μπορούσε να επηρεάσει σήμερα.

*Άτυπος Σύνοδος του Eurogroup την Παρασκευή, στο Παρίσι. Θα έχει προηγηθεί αντίστοιχη των κεντρικών τραπεζιτών. Μας αφορούν αμφότερες. Και εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, στις 10 Μαρτίου. Μετά μάλιστα την… παρέμβαση του Bloomberg, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η Φρανκφούρτη θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ως εγγύηση, έως το 2024. Collateral, που θα αφορά (σχεδόν αποκλειστικά) υφιστάμενες εκδόσεις, αλλά…ένα-ένα.

*Κάποιοι διαρρέουν σενάρια για επιστροφή του Δρ στην Eurobank. Ο.Κ o Prem Watsa, με την Eurobank στα 5,5-6 δισ. αποτίμηση θα το συζητούσε (γενικά να απο-επενδύσει ένα μέρος) αλλά τώρα; στα 4,22 δισ. και με σχεδόν βέβαιη τη διανομή μερίσματος για το 2022 (τον Μάρτιο του 2023). Άλλωστε τις χρηματοδοτήσεις, που χρειαζόταν για την Lamda Development, τις εξασφάλισε και με το παραπάνω.

*Ούτε στο τελευταίο δ.σ συζητήθηκε, ούτε καν παρουσιάσθηκε, κάτι νεότερο για την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τα όσα διαδραματίσθηκαν πριν την αμκ της Πειραιώς. Ένας χρόνος πέρασε, κα Βασιλική Λαζαράκου και ούτε μία ανακοίνωση.

*Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επισκέφθηκε- την προηγούμενη εβδομάδα- τη Βεγγάζη. Κύριο θέμα η συν-εξέταση της προοπτικής επαναδρομολόγησης της αεροπορικής σύνδεσης Λιβύης-Ελλάδας. To Benina International Airport (στην Κυρηναϊκή) επαναλειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2021, το ελληνικό Προξενείο εγκαινιάστηκε αρχές Ιουλίου και-πλέον- οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μία συμφωνία, που αφορά και ενδιαφέρει και τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

*Αύριο Τρίτη δημοπρατούνται 3 σημαντικά έργα: το τμήμα Νεάπολης-Αγίου Νικολάου (τμήμα του ΒΟΑΚ) ύψους 190 εκατ. η παράκαμψη Χαλκίδας-Ψαχνών ύψους 210 και η σύνδεση Λεωφ. Κύμης- ΠΑΘΕ ύψους 430 εκατ.

*Στα “λιμενικά” συνεχίζεται η κινητικότητα. Για το νευραλγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προβλέπεται η διάθεση του 67% του μ.κ του ΟΛΑ. Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει τα σχήματα Quintana Infrastructure & Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Internatioanl Port Investments Alexandroupolis, Euroports, EFA Group, Goldair-Cameron- Bollore Africa Logistics και ΟΛΘεσσαλονίκης. Προσωπική εκτίμηση, το δεύτερο και τρίτο σχήμα, τα θεωρώ επικρατέστερα. Το μεν δεύτερο φέρεται να έχει την χρηματοδοτική στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στο δε δεύτερο συμμετέχει η πλευρά Κοπελούζου, ενώ η Bollore έχει εξαγορασθεί από την MSI. Ο τέταρτος διεκδικητής, ο ΟΛΘ, θα είχε τύχη με άλλον βασικό μέτοχο.

*Στο monitoring του DeA εδώ και μέρες η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής του ΟΛΘ. Με άνοδο 9,92% την τελευταία εβδομάδα, στα 27,70 ευρώ. Αποτίμηση στα 279,2 εκατ. Να “χτίζεται” το premium, που φέρεται να προσφέρεται στην Belterra για να παραχωρήσει το ποσοστό της; Απάντηση έγκυρη και επιβεβαιωμένη δεν είμαι σε θέση να σας δώσω, αλλά εδώ και μέρες καταγράφω όσα “γράφει” το ταμπλό.

*Στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής-ψηφιακού μετασχηματισμού- κυβερνοασφάλειας φαίνεται πως θα είναι τα επόμενα 1-2 deals, που θα κλείσει η Ideal Holdings. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και Παναγιώτης Βασιλειάδης “δείχνουν” προς αυτή την κατεύθυνση. Το νέο σχήμα, με την στήριξη της VNK Capital (family fund των Βασίλη και Νέλης Κάτσου) και Olympia Group (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) έχει “δέσει” στην αγορά, θα “δώσει” και άλλες ειδήσεις.

*Διαπραγματεύσεις ElvalHalcor με Cosmos Aluminum για σύμπλευση με την ΕΤΕΜ. Στην τελική ευθεία Cenergy Holdings- Orsted για το διευρυμένο project στις ΗΠΑ. Και τα 3 “χαρτιά” του ευρύτερου ομίλου σε άνοδο με αυξημένες συναλλαγές. Στα 4,67 με 1,85% ο τίτλος της Viohalco, στα 1,93 με 4,89% της ElvalHalcor και στα 3,895 με 3,59% της Cenergy Holdings. Μην επαναλαμβάνομαι και σας κουράζω, τάχουμε πει για την “νέα γενιά” Γιάννη και Μιχάλη Στασινόπουλο. Stay tuned. Σας θυμίζω, σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Intrakat- μετά την αμκ- Στα 2,11 ευρώ το χαρτί. Προσοχή, αύριο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα 2021 η Coca Cola και την Πέμπτη ο ΟΤΕ επίσης πριν την συνεδρίαση. Τα 2 “βαρύτερα χαρτιά” της αγοράς θα διαμορφώσουν τάση.

*Μία μικρή ανησυχία την έχουν στην πλατεία Συντάγματος, τώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα. Την Τετάρτη η Ομήρου διενεργεί την τακτική δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας. Το ενδιαφέρον στην “απόδοση”, καθώς της αμέσως προηγούμενης ήταν στο μείον 0,56%.

*Δεν το’ χα σκοπό, αλλά είδα πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει “σημαία” τη διαγραφή Κύρτσου και τα όσα… καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής. Για όποιον έχει 5′ να χάσει από το espresso του, ας ανατρέξει στο radar.gr. Στην ενότητα Top Secret, υπό τον εύγλωττο τίτλο. Οι “κωλοτούμπες” του ευρωβουλευτή και η “γκέλα” του ΣΥΡΙΖΑ. Γλέντια, από τους συντρόφους του radar.gr. Θα μου πείτε, εδώ “στείλαμε” στις Βρυξέλλες για βουλευτή άνθρωπο, ο οποίος δεν γνωρίζει… λέξη αγγλικά (ούτε άλλη γλώσσα, πέραν της μητρικής του). Και δεν ξεχνώ την υπόσχεση μου για τον Rob Lucas (CVC Capital) τον γνωστό και ως… Κερκυραίο.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask