*Δεύτερη σερί συνεδρίαση με διόρθωση για τον CAC40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού και σημαντική άνοδο για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας. Στις 7.518,82 μονάδες, με απώλειες 1,42% ο CAC40, στο 3,253% (+2,59%) το ΟΑΤ. Από την αρχή κιόλας της στήλης- χθες- η DeA ήταν σαφής, περιεκτική και αρκούντως προειδοποιητική. Ποια είναι τα δεδομένα: Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 182 έδρες, αλλά οι 74 Ανυπόταχτοι του Μελανσόν, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούν για Μακρόν e.t.c. Τι προεξοφλούν οι αναλυτές (οι χρηματιστηριακοί, όχι οι πολιτικοί) στην περίπτωση συγκυβέρνησης οι 74 του Μελανσόν θα διασπαστούν (κάτι μας θυμίζει, ΟΚ…). Θα βρεθεί κυβερνήσιμη λύση; το πιθανότερο με “Αχίλλειο Φτέρνα” κρατικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Όμως, για πόσο; όταν η Μαρίν Λεπέν, από το 33,21% του πρώτου γύρου πήγε στο 37,06%, ενισχύοντας τους βουλευτές του κόμματος της κατά 53 (από 90 σε 143).
*Βλέπουμε τι γίνεται στην Γερμανία, με την τρικολόρ κυβέρνηση στο Βερολίνο- και που οι Γερμανοί έχουν κουλτούρα συγκυβερνήσεων- με επικεφαλής τον πελιδνό Σολτς. Τι μπορεί να γίνει; όπως μου εξηγούσε αναλυτής, στάση αναμονής από τους διαχειριστές των κάθε λογής vulture funds μέχρι και τους Ολυμπιακούς- εάν βρουν ευκαιρία θα επιχειρήσουν και 2-3 sell off- και μετά στην τελική προς τις προεδρικές στις ΗΠΑ. Εγγυημένο volatility, high risk και “γερά στομάχια”…
*Ήδη ο Moody’s απηύθυνε μία πρώτη προειδοποίηση- προς πάσα κατεύθυνση στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας-. Από το εάν και πως θα το ερμηνεύσουν οι “συνιστώσες” θα φανεί τι θα ακολουθήσει. Τι προειδοποιεί ο μεγαλύτερος debt αξιολογητής: Οι προοπτικές της χώρας μπορεί να υποβιβαστούν σε αρνητικές από σταθερές, εάν παρατηρήσει μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους σε σύγκριση με τις ομόλογες της. Θυμίζω ότι, ο οίκος είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλιο. Τα εκλογικά αποτελέσματα έθεσαν τη Γαλλία σε «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s, (με επικεφαλής την Sarah Carlson). Μην το κουράζω όμως. Απλά, θα παραπέμψω στον Βασίλη Γούλα, ο οποίος αναλύει τα του…μοναχικού χρέους της Ελλάδας.
*Το ξανά λέμε, προς ώρας η ελληνική οικονομία παραμένει έξω από το στόχαστρο των short sellers. Τι σημαίνει αυτό; GR10Y στο 3,593%, υπολογίστε την διαφορά με το αντίστοιχο FR10Y. Πρακτικά, ο Moody’s που προειδοποιεί/απειλεί την Γαλλία, έρχεται και αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες, δηλαδή επαναφέρει στην επενδυτική βαθμίδα- μετά από 14 χρόνια- την Εθνική, την Πειραιώς. Αποτέλεσμα; την αμέσως επομένη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοινώνει την έκδοση preferred (senior) ομολόγου, για 500 εκατ. ευρώ. Που θα χρησιμοποιηθούν; Για σκοπούς χρηματοδότησης ή και αναχρηματοδότησης εν όλω ή εν μέρη επιλέξιμων πράσινων περιουσιακών στοιχείων καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης MREL της Πειραιώς. H έκδοση έχει ανατεθεί στην BNP Paribas σε συνεργασία με την BofA Securities, την Cοmmerzbank την HSBC και την IMI- Intesa San Paolo που θα τρέξουν από κοινού το βιβλίο προσφορών. Σιγά μην άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία ο Μεγάλου. Με ενισχυμένη την “βασική γραμμή” η διοίκηση θα μπορέσει να υποστηρίξει ευρύτερη πιστωτική επέκταση, γιατί ζητούμενο είναι αυτό το…παράθυρο για την οικονομία να περνάει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικότητας, πραγματικής οικονομίας/συνακόλουθα κοινωνίας. Θα ανατρέξω σε στοιχεία που είχε δώσει ο Θοδωρής Τζούρος σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις. Ο Chief Corporate & Investment Banking της Πειραιώς (στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος The World in Transition) είχε αναφερθεί σε πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις ύψους συνολικά 9,4 δισ.
*“Ζεματάει” ο πληθωρισμός καθημερινότητας & εποχικός. Το 2,3% είναι για μικρά παιδιά. Ο πραγματικός είναι αυτός: μέσες αυξήσεις 5,3% στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια». Αναλυτικότερα, καταγράφονται αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το πακέτο διακοπών είναι 12,7% ακριβότερο. Στα ξενοδοχεία οι τιμές είναι 12% υψηλότερες από πέρυσι. Στα εστιατόρια οι ανατιμήσεις φτάνουν το 5,1%. Και το πιο απαράδεκτο: Στα ασφάλιστρα υγείας «τρέχουν» ανατιμήσεις 14%. Και πως να μην…, όταν η υγεία είναι κατά 80% στα χέρια 2 funds- κυρίως CVC Capital και ΟakTree- ο ασφαλιστικός σε 4-5 πολυεθνικές (θυγατρικές) αφού η Εθνική ΕΕΓΑ κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών παραχωρήθηκε-έναντι πινακίου…- στο CVC Capital.
*Στο ΧΑ- των ελάχιστων που έχουν απομείνει να ασχολούνται- βγήκαν πωλητές στα τραπεζικά χαρτιά και αγοραστές στα blue chips.
*ΟΠΑΠ (15,40) κοτζάμ Euro2024 και “καπάκι” Ολυμπιακοί. Καλό 2μηνο Ιουνίου-Ιουλίου.
*ΟΤΕ (13,98) συνεχίζεται το ανοδικό σερί για τη μετοχή, από τότε που ανέλαβε ο Κώστας Νεμπής (και αφότου ο Μιχάλης Τσαμάζ). Τα έλεγε και χθες η DeA: Πρώτα η Deutsche Bank, μετά η NBG ακολούθησε η JPMC. Και έπεται συνέχεια.
*ΔΕΗ (11,71) και χθες με αγοραστές.
*HelleniQ Energy, σήμερα “κόβει” μέρισμα (0,60/μτχ). Είτε αρκετά πριν, είτε μετά τις προεδρικές στις ΗΠΑ- και ανάλογα με τις συνθήκες- το επόμενο placement. Το 3άρι (μπροστά, σε όρους αποτίμησης) έχει δοθεί από πολύ χαμηλότερα. Ωστόσο, δεν κατάλαβα την εξής συναλλαγή: επέβαλαν έκτακτη εισφορά 150 εκατ. (από αυτά τα 46 εκατ. θα τα πληρώσει το Δημόσιο/δηλαδή ΤΑΙΠΕΔ καθώς ελέγχει το 31% του μ.κ). Δηλαδή μειώνονται τα έσοδα του Ταμείου που (συν) εισφέρει στο δημόσιο χρέος (υποχρεωτικά βάσει μνημονίου). Sorry, αλλά με ξεπερνάει. Και με αυτή την ζέστη, βαριέμαι αφόρητα. Αλλά, ας συντονιστούν λιγάκι.
*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,20 (2,14% ) με συναλλαγές 231 χιλ μτχ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,24 (-0,05%) με 333 χιλ μτχ. Αναμενόμενο το rotation, καθώς η τιμή της δ.π είναι στα 20 ευρώ.
*Και τα 3 mezzanines έστειλαν τον κόσμο τους στο “ταμείο”. Ικανοποιητικά τα έσοδα, οι αποκοπές. Και αν “τρέξουν” λίγο στην εκκαθάριση των NPLs (αλλά όχι μόνο) το 2025 θα διανείμουν περισσότερα.
*Intralot στα 1,268 (3,09%) με 1,58 εκατ. -υψηλό 5ετίας- και Intracom Holdings στα 3,465 (2,51%) με 212 χιλ μτχ. Να υποθέσω πως, κάτι καλό ετοιμάζουν στην Παιανία.
*Ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε τιμές…business αεροπορικής. Όχι πως στις αεροπορικές είναι καλύτερα, είπαμε ακριβότερα 19,7% ( ! ) μεσοσταθμικά. Τι “μετρά” το ΙΕΛΚΑ; 1 στα 2 νοικοκυριά να μην κάνει διακοπές το 2024, ενώ 1 στους 3 ερωτηθέντες δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. Ακόμη, 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%. Οι κύριοι λόγοι είναι είτε το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%). Να μην σχολιάσω για τις ευθύνες της Πολιτείας και χαλάσουμε τις καρδιές μας με τους “δίπλα” της “Ακτής Μιαούλη”. Το τελευταίο τεύχος το ξεφυλλίσατε; Ενδιαφέρον.