Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚαλά δεν ντρέπονται να διώχνουν δωρεές;

Καλά δεν ντρέπονται να διώχνουν δωρεές;

Εαν ζούσαμε σε μια κανονική χώρα, το θέμα θα ήταν πρώτο στα δελτία Ειδήσεων και στις εφημερίδες. Οχι τίποτε άλλο γιατί είναι και προκλητικό και ντροπιαστικό. Αυτή η χώρα, εάν απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς, σε μεγάλο ποσοστό το χρωστάει στους ευεργέτες που θυσίασαν περιουσίες για να εξοπλίσουν τον αγώνα. Εάν αυτό το κράτος έγινε κράτος και στάθηκε στα πόδια του πάλι του οφείλει σε αυτούς τους ανθρώπους εντός και εκτός Ελλάδας, που δώρισαν χρήματα, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία για να φτιαχτούν ιδρύματα, ορφανοτροφεία, σχολεία, νοσοκομεία και ότι μπορεί να διανοηθεί κάποιος.

Πέρυσι τέτοιο καιρό γιορτάζαμε τα 200 χρόνια από το 1821. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι γραφειοκράτες και διάφοροι πολιτικοί κομισάριοι, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, έχουν διαφορετική αντίληψη. Αποτελούν διαχρονικά το βαθύ κράτος που δικαιολογεί την ύπαρξή του βάζοντας εμπόδια σε όσους θέλουν να προσφέρουν και ταλαιπωρώντας ευεργέτες και πολίτες.

Το χειρότερο είναι ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, αρχικά όσο και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια, δεν τράβηξαν αυτιά.

Οπως λοιπόν έγινε γνωστό από ανακοίνωση: ” Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύστερα από πέντε χρόνια συνεχών καθυστερήσεων και αδράνειας από πλευράς των αρμόδιων φορέων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση της δωρεάς του, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του «Εκθεσιακού Κτιρίου – Κέλυφος Πολυανδρίου». Η δωρεά εστίαζε στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το διεθνούς βεληνεκούς εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου.

Η πρόθεση του ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει το έργο είχε εκφραστεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 μέσω επιστολής του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ, ύψους έως €4.050.000,  μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη δημιουργία μουσειακής κτιριακής υποδομής, η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασμό του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και των συνεργατών του. “

Και ρωτώ γιατί; Γιατί χάθηκαν πέντε χρόνια; Γιατί χάθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ; Ποιοι είναι αυτοί που τελικά σε αυτή τη χώρα αποφασίζουν και διατάζουν και τιμωρούν την κοινωνία; Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Μενδώνη και η προκάτοχός της; Κανείς δεν νιώθει την υποχρέωση να πει τι και ποιος φταίει;

Διότι καλές οι επισκέψεις στις ΗΠΑ, καλά η αναβάθμιση της αμυντικής δυνατότητας αυτής της χώρας, καλές οι ομιλίες για την αρχαία Ελλάδα, αλλά κ. Πρόεδρε Ελλάδα είναι ο Πολιτισμός της. Αυτό ακριβώς που λείπει από αυτήν την συμπεριφορά. Εκτός αν βλέπουν σαν εχθρό το Ιδρυμα Νιάρχος, μόνο και μόνο γιατί έφιαξε έναν χώρο που μας κάνει περήφανους, πολιτισμένους και μας υπενθυμίζει τι δεν έχουν καταφέρει χρόνια τώρα οι …αρμόδιοι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ