Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚέρδη 7% στις πρώτες δέκα συνεδριάσεις του 2022 το Χρηματιστήριο

Κέρδη 7% στις πρώτες δέκα συνεδριάσεις του 2022 το Χρηματιστήριο

Αν και είμαστε ακόμη στην αρχή ενός έτους που ίσως έχει πολλές εκπλήξεις και σκαμπανεβάσματα, η έως τώρα συγκομιδή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις πρώτες δέκα συνεδριάσεις είναι εξαιρετική και προϊδεάζει για μια χρονιά πολύ ενδιαφέρουσα, ίσως παρόμοια με του 2019.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. έχει κλείσει ανοδικά στις οκτώ από τις δέκα συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο νέο έτος, με την αγορά να δείχνει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και να κρατάει το όριο των 950 μονάδων, παρά τα ισχυρότατα κέρδη του τελευταίου διαστήματος.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται πλέον σε ποσοστό 7,05%, ο FTSE 25 κερδίζει 7,62%, ο Mid Cap είναι στο +6,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 13,82%. Ο τραπεζικός δείκτης δηλαδή έχει ήδη ξεπεράσει τα κέρδη (+10,72%) του συνόλου της περυσινής χρονιάς, ενώ τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο FTSE 25 είναι κοντά στο να ισοσκελίσουν τις περυσινές αποδόσεις.

Φυσικά, μέσα στο πρόγραμμα είναι και οι διορθώσεις, που είναι απαραίτητες για την ανατροφοδότηση του συστήματος με ρευστότητα, να μπουν νέοι «παίκτες», να αλλαχτούν θέσεις και να υπάρξει ανανέωση της δυναμικής. Πάντως, το ότι η αγορά μέσα σε ελάχιστες ημέρες και με συνοπτικές διαδικασίες υποσκέλισε τη ζημιά από την πανδημία και πλέον βρίσκεται σε υψηλά εφτά ετών και στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014, λέει πολλά.

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα το πως θα διαμορφωθούν οι συναλλαγές στο Χ.Α. που χθες – λόγω της αργίας στη Wall Street υποχώρησαν στα 54,4 εκατ. ευρώ, έναντι 108,8 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας.

Η αλήθεια είναι ότι για να υποστηριχτεί η αλλαγή επιπέδου και να μπορέσει ο Γ.Δ. να κινηθεί προς τις 980 ή 1.000 μονάδες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παγιωθεί ο τζίρος πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ σε όλες τις συνεδριάσεις. Άλλωστε, το πρόσφατο ξέσπασμα, έγινε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, απόρροια της εισόδου ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Στην αιχμή οι τράπεζες ξανά

Χθες στην αιχμή του δόρατος πέρασαν ξανά οι τράπεζες και κυρίως οι Alpha Bank και Πειραιώς που ενισχύθηκαν 3,20% και +3% αντίστοιχα. Ειδικά η Alpha Bank είναι η μετοχή έως τώρα του 2022, καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 19,78%, μακράν η καλύτερη απόδοση σε όλο τον FTSE 25 και τον Mid Cap, έχοντας διακινήσει τον κορυφαίο όγκο και τον κορυφαίο τζίρο και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο.

Η οριστική επιστροφή στο investment grade μέσα στο 2022 μετά την αναβάθμιση προοπτικών από τον οίκο Fitch, δημιουργεί ένα νέο επενδυτικό τοπίο με ισχυρές δόσεις ευρωπαϊκής κανονικότητας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, κάτι που πρωτίστως ωφελεί τις τράπεζες.

Όπως επισημάναμε και χθες, για τις μετοχές, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δική τους επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, με σχετικές αποφάσεις οίκων όπως η MSCI και η FTSE Russell, ώστε και το ελληνικό χρηματιστήριο να μπει ξανά στα… μεγάλα ραντάρ της παγκόσμιας ρευστότητας, στο βαθμό βεβαίως που του αναλογεί.

Το ενδεχόμενο διόρθωσης και η βελτιωμένη μεγάλη εικόνα

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και μολονότι η αγορά μετά την ισχυρή άνοδο του 10ημέρου δεν αποκλείεται να βγάλει διόρθωση σήμερα η προσεχώς, η ουσία είναι ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει να αλλάζει, όμως όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν. Υπάρχουν αναβαθμισμένες προοπτικές μέσω υποστήριξης από πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων, αφύπνιση τραπεζών και γενικότερα εξελίξεις στην οικονομία που συνηγορούν σε ένα άκρως ενδιαφέρον έτος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρο Τσούρτη, «η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 876 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι στις 940 και 920 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 970 και 1.000 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η ιστορία τέτοιων ανοδικών μοτίβων έχει δείξει ότι η διόρθωση θα δώσει εκ νέου υψηλό μόλις αποφορτιστούν οι ταλαντωτές. Για να αναιρεθεί μια τόσο ισχυρή σε ένταση και αποδόσεις κίνηση, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στις 900 μονάδες, σενάριο ιδιαίτερα απαισιόδοξο και μικρής πιθανότητας με βάση τα ως τώρα τεχνικά δεδομένα. Απεναντίας οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ