Η καλύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα των τελευταίων μηνών ήταν από πλευράς αποδόσεων αυτή που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με δείκτες και μετοχές να κλείνουν σημαντικά υψηλότερα, καθώς καταγράφηκε απόσυρση των πωλητών, οπότε οι λίγοι και προσεκτικοί αγοραστές με μικρούς όγκους και τζίρους οδήγησαν την αγορά υψηλότερα.
Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε το πενθήμερο με άνοδο 4,45%, ο FTSE 25 κέρδισε 5,12%, ο Mid Cap έκλεισε στο +3,04%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνίστησε στην αντίδραση με +10,82%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, πλέον οι απώλειες περιορίστηκαν, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 7,09%, τον FTSE 25 στο -7,24%, τον Mid Cap στο -10% και τις τράπεζες στο -13,43%.
Κύρια χαρακτηριστικά του πενθημέρου ήταν η απόσυρση των πωλητών στην περιοχή των 790 – 800 μονάδων αλλά και τα ενδιαφέροντα πονταρίσματα σε μετοχές που είχαν πληγεί υπέρ το δέον πρόσφατα, όπως οι τράπεζες και οι ενεργειακές μετοχές.
Αν και η αξία συναλλαγών παραμένει στα όρια των 45 έως 55 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ μακριά από το μέσο τζίρο του 2022 που είναι στα 88 εκατ. ευρώ, η αγορά έδειξε διαθέσεις βελτίωσης της εικόνας της, καταφέρνοντας την Παρασκευή να κλείσει μια ανάσα από τις 830 μονάδες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μια κίνηση τουλάχιστον έως τις 840 – 850 μονάδες είναι το ελάχιστο της ανοδικής διόρθωσης και τακτοποίησης των πρόσφατων απωλειών λόγω του πολιτικού ρίσκου, όμως για να υπάρξει ανθεκτική και βιώσιμη ανοδική κίνηση, απαιτείται η αξία συναλλαγών να ανέλθει τουλάχιστον στα επίπεδα των 60-70 εκατ. ευρώ.
Και διεθνώς, μολονότι το κλίμα παραμένει διαταραγμένο και ιδιαίτερα ευμετάβλητο, οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά σε εβδομαδιαίο επίπεδο, παρά τη δύσκολη συγκυρία και το ευμετάβλητο περιβάλλον. Η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη αποφόρτισε μερικώς την κατάσταση, ενώ και η συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή σιτηρών από την πρώτη, έπαιξε θετικό ρόλο.
Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,50% για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια ήταν προεξοφλημένη από τις αγορές, οι οποίες πλέον εστιάζουν στη θετική ανάγνωση αυτής της εξέλιξης που είναι η αρχή της επιστροφής στην… κανονικότητα για τον τραπεζικό κλάδο, που βγαίνει ωφελημένος από την αύξηση των επιτοκίων, που ανέκαθεν ήταν η κύρια πηγή κερδοφορίας του.
Αυτό ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες που επίσης βγαίνουν ωφελημένες, ενώ ο νέος μηχανισμός που εξήγγειλε η ΕΚΤ την Πέμπτη για τη στήριξη των πιο ασθενέστερων οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου μέσω στήριξης στα ομόλογα αυτών των χωρών, παρέχει σημαντική ασπίδα.
Πρωταγωνιστές της εβδομάδας ήταν οι τράπεζες αλλά και κάποιες μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας που είχαν πληγεί υπερβολικά. Στις τράπεζες, η Εθνική κυριάρχησε με άνοδο 13,26% το πενθήμερο, η Eurobank ενισχύθηκε σε ποσοστό 11,42%, η Πειραιώς +10,21% και η Alpha Bank +7,87%.
Στο χώρο των μετοχών ενέργειας, η ΔΕΗ κέρδισε 11,20% την εβδομάδα, η Μυτιληναίος +10,52%, ΓΕΚ Τέρνα +7,88%, ΑΔΜΗΕ +7,27%, AVAX +6,44%, ενώ και άλλες μετοχές άλλων κλάδων είχαν καλή αντίδραση όπως Aegean Airlines +9,24%, Intracom Holdings +11% κ.α.