Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚέρδη 10,26% για το Γ.Δ. και +18,30% για τις τράπεζες τον Οκτώβριο...

Κέρδη 10,26% για το Γ.Δ. και +18,30% για τις τράπεζες τον Οκτώβριο στο Χ.Α.

Ιστορικών διαστάσεων ήταν η ρελάνς των χρηματιστηριακών αγορών κατά το μήνα Οκτώβριο, αιφνιδιάζοντας απόλυτα αναλυτές, επενδυτές, κεντρικές τράπεζες αλλά και κυβερνήσεις. Την ώρα που το μήνα Σεπτέμβριο είχαν καταγράψει «καταστροφικές» απώλειες, ανεβάζοντας τη ζημιά του 9μήνου σε πολύ υψηλά επίπεδα, ήρθε ο (συνήθης κόκκινος) Οκτώβριος να αλλάξει τα δεδομένα και να πιστοποιήσει – για πολλοστή φορά – ότι οι αγορές έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες.

Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο καλύτερος μήνας για το 2022 και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών για πολλές αγορές, ενώ για το βιομηχανικό δείκτη  Dow Jones ήταν ο καλύτερος Οκτώβριος στην ιστορία!

Τα πολύ καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα από μεγάλους ομίλους της Wall Street έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξει η ατζέντα στις αμερικανικές αγορές και να δείξει ότι η μεγάλη πτώση που είχε προηγηθεί, είχε δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Συνάμα, υπάρχει η προεξόφληση ότι ο πληθωρισμός αρχίζει και επιβραδύνει, οπότε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες θα επιβραδύνει και η πολιτική μεγάλης σύσφιξης από τη Fed, κάτι που επίσης έδωσε «φτερά» στις αγορές.

Επίσης, η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ευνοεί τις εργασίες του κλάδου διεθνώς, που βλέπει ξεκάθαρη προοπτική σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας, ύστερα από μια δεκαετία μηδενικών επιτοκίων.

Συνάμα, οι ενεργειακές τιμές διεθνώς αποκλιμακώνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ φαίνεται πως προεξοφλείται ότι ο χειμώνας θα είναι… βατός και διαχειρίσιμος από τις κοινωνίες, οπότε δεν φαίνεται να ευδοκιμούν τα σενάρια περί κοινωνικών αναταραχών μεγάλου διαμετρήματος, που ίσως αποσταθεροποιούσαν ολόκληρες χώρες.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταγράφηκε αποκλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου σε δύο σημαντικές χώρες και μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία που πλέον έχουν νέες κυβερνήσεις και – τουλάχιστον προς το παρόν – η μεγάλη ανησυχία υποχώρησε.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε τον Οκτώβριο με άνοδο 10,26% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 κέρδισε 11,38%, ο Mid Cap έκλεισε στο +4,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε στο ράλι με άνοδο 18,30%. Σε επίπεδο 10μήνου, πλέον το Χ.Α. περιόρισε τις απώλειές του σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μόλις στο -2,13%, ο Large Cap υποχωρεί πλέον μόλις 1,29%, ο Mid Cap είναι στο -11,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 5,11%.

Κορυφαίες σε απόδοση μετοχές τον Οκτώβριο ήταν οι ΔΕΗ (+22,9%), Μυτιληναίος (+21,4%), Εθνική Τράπεζα (+21,3%) και Πειραιώς (+20,3%). Κέρδη 16,8% είχε η Eurobank, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 16,4%, ο ΟΛΠ +15,7%, η Τέρνα Ενεργειακή +14,1%, η Aegean Airlines +13,1%, η Viohalco +12,3%, η Lamda Development +11,8%, η Helleniq Energy +10,4% και η ΓΕΚ Τέρνα +10,2%.

Αντιθέτως, υστέρησε η Quest Συμμετοχών που ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που έκλεισε με απώλειες τον Οκτώβριο, ξεχωρίζοντας με αρνητικό τρόπο. Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν οι Autohellas και Cenergy Holdings που είχαν άνοδο 15% και 10,9% αντίστοιχα, ενώ η Profile έκλεισε στο +9,6%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ