*Ενθαρρυντικά-όσο και αναπάντεχα- τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού σε Γερμανία (προχθές) και Γαλλία (χθες), δηλαδή από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες χωρών της ΕΕ. Για την Γερμανία: στο 9,6% τον Δεκέμβριο από 11,3% τον Νοέμβριο. Ο λόγος για τιμές καταναλωτή εναρμονισμένες για να είναι συγκρίσιμες με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο των προβλέψεων για 10,7% (σε ετήσια βάση). Για την Γαλλία: στο 6,7% τον Δεκέμβριο από 7,1% τον Νοέμβριο-Οκτώβριο και έναντι 7,3% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.
*Προφανώς και ο ήπιος- μέχρι τώρα- χειμώνας βοηθάει. Κόντρα στις προβλέψεις καιρός και φυσικό αέριο. Έως τα 64,43 ευρώ/MWh στο Άμστερνταμ (χθες στις 4.52 μ.μ) σε τιμές 2021, δηλαδή και προ εισβολής της Ρωσίας.
*Γκρίζος ο καπνός που βγήκε χθες από το Μαξίμου μετά τη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη. Δίκην Πυθίας ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν από τον Απρίλιο και μετά. Άντε και ξανά βγήκαν ημερολόγια, υπολογιστές και εορτολόγια… Προσωπικά έριξα μια ματιά στην ανάλυση της Handelsblatt (και της Deutsche Welle) πως “πολλοί στους ελληνικούς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιστροφής της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία”, συμπληρώνοντας ότι “οδήγησε το τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης μέσα σε έξι μήνες”. Και η “ψήφος” προς την κυβέρνηση που “από οικονομική άποψη έχει επιτύχει μία εκπληκτική μεταστροφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια”.
*Να μην υποτιμηθεί, καθώς μπορεί να το βρούμε μπροστά μας. Το Βερολίνο πιέζει να μπει τέλος στο “βέτο” μεμονωμένων χωρών σε αποφάσεις της ΕΕ.
*Τα ενθαρρυντικά νέα για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, Γαλλία είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της απόδοσης στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Κάποια στιγμή- χθες απόγευμα- το Γερμανικό 10ετές ήταν στο 2,3% παρασύροντας το Ιταλικό στο 4,33% και στο 4,50% το Ελληνικό. Ενδεχομένως να ανοίξει… παράθυρο ευκαιρίας για να βγει και ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές μέσα στον Ιανουάριο. Ενδιαφέρουσα η ανάλυση της Societe Generale, καθώς ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τον πήχη του δανειακού προγράμματος για φέτος, έναντι 7-8 δισ. που έχει αναφερθεί ο Οργανισμός. Μάλιστα, ο Γαλλικός οίκος εκτιμά πως θα είναι εμπροσθοβαρής η πρώτη έκδοση ειδικότερα δε για 10ετούς διάρκειας ύψους έως 3 δισ. Επίσης, ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για ενδεχόμενη έκδοση green bond το δεύτερο εξάμηνο. Γιατί ενδιαφέρουσα; επειδή η έκδοση-για πρώτη φορά από την Ελλάδα- “πράσινου ομολόγου” προϋποθέτει κατ’ αρχήν ομαλές συνθήκες/περιβάλλον στις διεθνείς αγορές και πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό που να συνάδει με τον επενδυτικό σχεδιασμό των ξένων. Θα πει κάποιος, πρώτη φορά η So.Gen (ή οποιοσδήποτε οίκος) θα έχει κάνει εσφαλμένη πρόβλεψη. Ωστόσο, έχει την σημασία της, την κρατώ στο “αρχείο”.
*Τράπεζες “βλέπουν” για φέτος και ξανά “βλέπουν” τα περισσότερα ξένα σπίτια. Ιδιαίτερη αδυναμία των αμερικανικών. Και πως να μην είναι άλλωστε… βλέπω- στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- πως τον Νοέμβριο άνοιξε η ψαλίδα στα επιτόκια καταθέσεων-δανείων (υπέρ των τραπεζών προφανώς). Στο 4,58% το μέσο δανειακό επιτόκιο. Εάν δεν απατώμαι, μετά έπεσαν τα γνωστά-πλέον-…μπινελικώματα Σταϊκούρα στους τραπεζίτες. Θα περιμένω τα στοιχεία Δεκεμβρίου (πάντα τα επίσημα της ΤτΕ) για να δω εάν έπιασαν τόπο. Και μιας ο λόγος για τις τράπεζες, η DeA θα επιμείνει στην θέση πως με εκλογές από Απρίλιο και μετά, η αποεπένδυση του ΤΧΣ πριν δύσκολα-πολύ δύσκολα να προηγηθεί. Και δεν το καταλαβαίνω δηλαδή, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα εκτιμούν πως θα υπάρξει αυτοδυναμία (ή κάτι σχετικό που να συνάδει με τον επενδυτικό σχεδιασμό των ξένων), το πιθανότερο οι αποτιμήσεις των τραπεζών να είναι μεγαλύτερες. Γιατί δηλαδή να αποεπενδύσει το Ταμείο από την Εθνική στην αποτίμηση των 3,53 δισ., όταν λ.χ. τέταρτο 3μηνο (υπό Κ.Σ) μπορεί να είναι στα 4 δισ. Πολύ δε περισσότερο ο John Paulson γιατί να αποχωρήσει από την Πειραιώς στην… αστεία αποτίμηση των 1,84 δισ.
*Θα μείνω λίγο στις τράπεζες: Ως γνωστόν η ΑΧΙΑ Ventures “τρέχει” το mandate για την πώληση της Aegean Baltic Bank για την οποία ενδιαφέρονται 3 και η 3άδα των Εξάρχου-Καϋμενάκη-Μπάκου (αλφαβητικά η σειρά ΕΚΜ). Η τριας ενδιαφέρεται διαπρυσίως- ακριβώς, όπως μου ειπώθηκε- για την υγιή, εξειδικευμένη (κυρίως στο shipping) boutique τράπεζα. Άλλωστε υπάρχει συνδετικό πρόσωπο, ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης πρόεδρος στο δ.σ της ΑΒΒ αλλά- και νέο μέλος- στο νέο δ.σ της νέας Intrakat των ΕΚΜ. Συνεπώς έχουν και το συγκριτικό προβάδισμα. Η ίδια πηγή, ισχυρίστηκε ότι σε ενδεχόμενο νέο “ναυάγιο” και αυτής της προσπάθειας να καλυφθεί κεφαλαιακά η Attica Bank, τότε στο-απευκταίο ενδεχόμενο- ίσως να υπάρξουν… μεταγραφές από τον Αστέρα Τρίπολης. Με την Attica Bank σταματώ να ασχολούμαι, από την Χανίων δεν έχω νέα, όπως και από πρώην Σερρών-νυν Κεντρικής ΜΑακεδονίας-επίσης. Εκλογική περιφέρεια του Κώστα Καραμανλή αρμόδιου υπουργού του κλάδου όπου είναι η core δραστηριότητα της Intrakat. Πάντως μια γρήγορη ματιά που έριξα χθες σε μετοχή της Intrakat (1,366 ευρώ) και δικαίωμα/ ΙΝΚΑΤΔ (0,1976) arbitrade δεν μπορεί να γίνει, συνεπώς όποιος θέλει (και έχει ρευστό) συμμετέχει στην αμκ. Εύλογη απορία συνομιλητή μου, ο Δημήτρης Κούτρας τι θα κάνει; θα συμμετάσχει ή θα δει τη συμμετοχή του να μηδενίζεται; Γιατί αγοραστής δεν είχε φανεί-μέχρι τις εορτές-.
*Αντιθέτως, απ’ ότι μαθαίνω Εξάρχου-Σάλλας έχουν “δώσει τα χέρια”, έχουν συμφωνήσει και για γενναιόδωρο premium υπέρ του δεύτερου, οπότε τέλος καλό-όλα καλά.
*Δεν ξάφνιασε τους μνήμονες η συνολική αφύπνιση του ομίλου Viohalco: Το “καρέ” Viohalco (4,27 ευρώ), ElvalHalcor (1,72), Cenergy Holdings (3,22), ΣΙΔΜΑ (2 ευρώ) έλαμψε στην χθεσινή συνεδρίαση. Ειδικότερα για την ΣΙΔΜΑ το κέρδος από τον stock σίδηρο και τρέχουσα τιμή είναι διψήφιο.
*Επιμένει η DeA να ρωτάει την πηγή της στην Βόννη για το τι συμβαίνει με τον ΟΤΕ. Σιγή ασυρμάτου, από τον βασικό μέτοχο. Άλλη μία συνεδρίαση ταλαιπωρίας για τη μετοχή, με νέες απώλειες 1,02% στα 14,55 ευρώ. “Σηκώνω τα χέρια ψηλά”. Εάν αυτό που καταγράφεται χρηματιστηριακά εδώ και μήνες δεν είναι προοίμιο Δ.Π, τότε τι να πω…
*Είπα Δ.Π και η ματιά μου πήγε στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά του Ιατρικού Αθηνών. Ειδικότερα το χθεσινό 8,09% στα 1,67 ευρώ ενίσχυσε τις υποψίες μου, έχε γούστο μετά τους Γεράρδους να ακολουθήσουν οι Αποστολόπουλοι. Θεωρητικό-προσώρας- το ερώτημα, θα ενδιαφερόταν το CVC Capital για το Ιατρικό; Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα με παραπέμψετε και πολύ σωστά, όπερ πολύ δύσκολα. Ωστόσο, διόλου θεωρητικό το ερώτημα: Αλεξ Φωτακίδης-Βασίλης Αποστολόπουλος έχουν βρεθεί τον Δεκέμβριο, ναι ή όχι;
*Αυτή την φορά πέρασε το όριο των 5,5 ευρώ η μετοχή της AEGEAN, εάν “κρατήσει” 2-3 “κλεισίματα” με τζίρο την τιμή ως βάση τότε αλλάζουμε θέση, περνάμε στην Business. Από 6 και πάνω.
*Έγκυρη πηγή υποστήριζε, πως η απόφαση των Γεράρδων να “βγάλουν” το Πλαίσιο από το ΧΑ ενισχύει την εκτίμηση του πως δρομολογείται η πώληση (μέρους ; όλου ; ) σε euity fund. Τα ίδια υποστήριζε και όταν “έβγαινε” η Καραμολέγκος, αλλά μέχρι τώρα δεν… Είχα υποθέσει-τότε- πως θα μπορούσε να ενδιαφερθεί η κυρία του κλάδου, αλλά υλοποιούσε σημαντική επένδυση στην ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, όπερ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.
*Μας το έστειλε φίλος, με αδυναμία στο shipping: Η ΝΑΤ δεν έχει λόγο να διορθώνει και οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για να πετάνε τους βιαστικούς εκτός. Να θυμίσω ότι μ.ο αγορών το β’ εξαμ του 2022 από ιδιοκτήτες και βασικούς μετόχους έγιναν >2,70$, στα ναύλα έχουμε νέο κύκλο ανόδου και από Φεβρουάριο ξεκινάνε οι κυρώσεις σε όλα τα πετρελαιοειδή από Ρωσία. Οι δε ναυτιλιακές κερδίζουν μέχρι και από πωλήσεις δεξαμενοπλοίων, αφού οι παραδόσεις νεόκτιστων εξαιτίας Covid και ενεργειακής κρίσης είναι σε ιστορικά χαμηλά.
*Τι ήταν και αυτό το χθεσινό στον Κέκροπα. Στα 1,17 με 23,94% και συναλλαγές 113.000 τμχ. Το ψάξαμε και πειστική εξήγηση δεν πήραμε. Συνεχίζουμε…
*Πάντως συνεχίζουν να… θερίζουν ότι βγαίνει σε προσφορά στην Loulis Mills. Είπε να μην ξανά αναφερθεί η DeA, αλλά πως να… αγιάσει…
*Μόνο για “κολλημένους” τεχνικάριους… Δημιουργία χρυσού σταυρού (διαγραμματικά): ΒΙΟ – ΕΛΧΑ – ΑΡΑΙΓ – ΑΛΦΑ – ΙΛΥΔΑ – ΙΝΤΚΑ – ΠΑΙΡΗΣ – ΣΕΝΤΡΙΚ. Οσονούπω εάν και εφόσον: ΔΕΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ – και …ΟΛΠ…ίσως…
*Από το businessdaily- του φίλτατου Γιάννη Παπαδογιάννη-και της ομάδας του… Καθόλου τυχαία χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «The Banker» ως ο υπουργός Οικονομικών της χρονιάς. Η πρόοδος της Ελλάδας την τελευταία διετία είναι εντυπωσιακή και στην πραγματικότητα πρόκειται για διάκριση της Ελλάδας, κάτι που επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας στη δήλωσή του με αφορμή τη βράβευση, καθώς η χώρα έκλεισε το 2022 με εντυπωσιακές επιδόσεις, τόσο σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, όσο και τη μείωση του δημόσιου χρέους.
*Προσοχή: ΑΡΓΙΑ αύριο, των Θεοφανείων… κάνετε και ένα πέρασμα από το “ταμείο” σήμερα. Και από Δευτέρα τα ξανά λέμε…