Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.Χατζηδάκης: Ευρωπαϊκές λύσεις και κοινή λογική για να βοηθήσουμε ανέργους και εργαζομένους

Κ.Χατζηδάκης: Ευρωπαϊκές λύσεις και κοινή λογική για να βοηθήσουμε ανέργους και εργαζομένους

«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι διακηρύξεις. Στοχεύουμε σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο για να βοηθήσουμε τόσο τους ανέργους όσο και τους εργαζόμενους. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ακινησία και με μια σχεδόν επαγγελματική ρητορική υπέρ των εργαζομένων από ορισμένους πολιτικούς χώρους, χωρίς αντίστοιχη πολιτική επί της ουσίας».

Αυτές τις επισημάνσεις έκανε έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος, Πάνος Σταθόπουλος, συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου και συμμετείχαν ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διαρθρώνονται σε τρεις άξονες που είναι:

  • Ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ με νέα ψηφιακά εργαλεία όπως είναι το ψηφιακό μητρώο, το ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης για τους αναζητούντες εργασία, η αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής, η οριοθέτηση των σχέσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.
  • Η επαναπροσέγγιση του ζητήματος των επιδομάτων με στόχο να στηριχθούν οι πραγματικοί άνεργοι και εκείνοι που θέλουν πράγματι να βρουν δουλειά. «Θέτουμε κριτήρια για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης και γιατί ο φορολογούμενος θέλει τα χρήματά του να πιάνουν τόπο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ επανέλαβε πως τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αφορούν το επίδομα ανεργίας αλλά λοιπά ωφελήματα όπως κοινωνικός τουρισμός, μεταφορές, κ.ά., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο μητρώο. Έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «μαύρη τρύπα» στο μητρώο του ΟΑΕΔ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι παραμένουν εκεί σταθερά 1,1 εκατ. εγγεγραμμένοι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τη μείωση της ανεργίας που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat στο 12,8 % από 17,2 % το 2019.

Ταυτόχρονα θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας (50 % του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και πριμ 300 ευρώ για τους μακροχρόνια (πάνω από 5 έτη) ανέργους που καταρτίζουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης.

  • Ο εκσυγχρονισμός της κατάρτισης, τομέας στον οποίο όπως είπε ο υπουργός έχουν δοθεί αρκετά δισεκατομμύρια αλλά η χώρα είναι στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ ως προς τις δεξιότητες. «Προσπαθούμε να δούμε την κατάρτιση με καινούργια, ευρωπαϊκή ματιά και με πνεύμα κοινής λογικής ώστε τα χρήματα να πιάνο τόπο. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και τους ανέργους και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με τον απαιτούμενο σεβασμό. Γι αυτό συνδέουμε τις απολαβές με τα αποτελέσματα και θεσπίζουμε υποχρεώσεις τόσο για τους καταρτιζόμενους τόσο και για τους παρόχους κατάρτισης βασιζόμενοι στο τρίπτυχο αξιολόγηση – ποιότητα – πιστοποίηση. Δεν είναι τιμωρία, είναι καλύτερη διαχείριση των χρημάτων του Δημοσίου», ανέφερε ο κ Χατζηδάκης.

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, γιατί προσθέτει όπως είπε στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ως χώρα να βοηθηθούν οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στην πράξη. Για το θέμα της κατάρτισης σημείωσε ότι η χώρα έχει καταναλώσει τα τελευταία χρόνια το 25πλασιο ποσό από τα 2 δισ. που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο συγκεκριμένο τομέα, και δεν τα έχει αξιοποιήσει σωστά. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία

Ο κ. Γούλας τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της κατάρτισης, των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και του ΟΑΕΔ, εξέφρασε ωστόσο ενστάσεις για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Ζήτησε πιο ελαστικά κριτήρια σε σχέση με την περικοπή του επιδόματος των καταρτιζόμενων, αύξηση του επιδόματος εργασίας για τους απασχολούμενους με μερική απασχόληση που έχουν αποδοχές κάτω από τον κατώτατο μισθό, μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων κ.ά.

Ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε σύγχρονη υπηρεσία απασχόλησης που θα έχει στο επίκεντρο ενεργητικές πολιτικές για ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. «Το νομοσχέδιο αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης για μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μεσολαβητή στην αγορά εργασίας ώστε να βρουν δουλειά οι άνεργοι και κατάλληλο προσωπικό οι επιχειρήσεις. Η τελευταία ουσιαστική αλλαγή στον Οργανισμό έγινε το 2001. Ο κόσμος και η αγορά εργασίας αλλάζει, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς», πρόσθεσε. Αναφερόμενος εξάλλου στα θέματα της κατάρτισης τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ καλείται να ανταποκριθεί σε μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ