Εντός του έτους αναμένονται οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Σκρέκα. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, με θέμα «Πρόληψη, αναβάθμιση και υπογειοποίηση δικτύων ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα» ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό «πριν την καταστροφή» της κακοκαιρίας «Μήδεια» για ευρείες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «μετά από απόφαση που πήραμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ανατίθεται άμεσα μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσουν, εντός του έτους, οι πρώτες υπογειοποιήσεις».
Στην τοποθέτησή της, η κ. Πιπιλή, έθεσε επίσης το θέμα της εικόνας των «απαράδεκτων καλωδίων που κρέμονται» σε τοπία και μνημεία της χώρας με ιδιαίτερο κάλλος, συγχαίροντας δήμους όπως της Τριφυλίας και της Σαντορίνης, που προχώρησαν στην κατάργηση των εναερίων καλωδίων. Σημείωσε επίσης, την ευκαιρία αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης από το αρμόδιο υπουργείο, στην κατεύθυνση της υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την προστασία των οικογενειών που κατοικούν σε αστικές περιοχές με δασικό πλούτο.
Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων έχουν περιαστικά δάση και άλλα δάση στα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης, όπως ο δρυμός της Πάρνηθας και βουνά της Εύβοιας, οι οικισμοί και σημεία πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας της Αττικής και περιοχές της Εύβοιας «για τις οποίες θα δώσουμε σκληρό αγώνα να ξεκινήσουμε την υπογειοποίηση έως το τέλος του χρόνου, καθώς και περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όπως παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, «όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε άχαρους στύλους».