Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚ. Μητσοτάκης : Ενεργειακός περιφερειακός παίκτης η ΔΕΗ

Κ. Μητσοτάκης : Ενεργειακός περιφερειακός παίκτης η ΔΕΗ

Μήνυμα επιτάχυνσης των αποφάσεων για την ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέριμνας, ταυτόχρονα, για το κόστος της ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στέλνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού από το «Power Summit 2024» της Eurelectric (εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας) που πραγματοποιείται στην Αθήνα. 

Σε παρέμβασή του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εντυπωσιακή μεταμόρφωση όπως είπε, της ΔΕΗ υπό την ηγεσία του κ.Γ. Στάσση με αποτέλεσμα η εταιρεία που βρισκόταν το 2019 στο χείλος της χρεοκοπίας να αποτελεί σήμερα περιφερειακό ενεργειακό “παίκτη”.

Ο πρωθυπουργός, αφού παρέθεσε τις επιδόσεις της ΔΕΗ ξεκαθάρισε πως η ενέργεια «είναι ένας από τους τομείς που η πρόοδός μας είναι περισσότερο από εντυπωσιακή. Το 2019 είχα δεσμευτεί ότι η ελλάδα θα κλείσει μέχρι το 2028 όλες τις λιγνιτικές μονάδες και ήδη από το 2023 η λιγνιτική παραγωγή ήταν χαμηλότερη εδώ και 50 χρόνια, με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος να φτάνει σε ποσοστό 87%. Και καθώς φεύγει ο λιγνίτης οι ΑΠΕ παίρνουν την θέση του». 

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι 4η στον κόσμο και 2η στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, μετά τη Δανία. Σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βλέπει «ένα πολύ μεγάλο μετασχηματισμό». «Έχουμε ήλιο και δυνατούς ανέμους και αυτό μας δίνει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα», επισήμανε.

Το 2023 η Ελλάδα διπλασίασε τις επενδύσεις στα δίκτυα, επενδύσει σε υδροηλεκτρικά και μπαταρίες και χτίζει την ανθεκτικότητά της στην κλιματική κρίση, είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως βλέπει «σημαντική ευκαιρία στον μετασχηματισμό. «Έχουμε άφθονο ήλιο και άνεμο και αυτές οι πηγές μπορούν να υποστηρίξουν ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα ενέργειας», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως το επόμενο βήμα είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, «διότι έχουμε το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο». 

Μέσω και των υπεράκτιων αιολικών η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας, «κάτι που ήδη συμβαίνει. Επηρεάζουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως προβληματικό παιδί της Ευρώπης». 

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως ήταν ο πρώτος που είχε θέσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις εν λόγω επενδύσεις, γεγονός που εν συνεχεία οδήγησε την ΕΕ στο να υιοθετήσει το Grid Action Plan.

«Τα δίκτυα έχουν να παίξουν ένα ρόλο κλειδί» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος τόσο στις εσωτερικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με τη νησιωτική, όσο και στις διασυνδέσεις των ευρωπαικών χωρών μεταξύ τους. «Είμαστε πολύ μακριά από μια ενιαία αγορά και οι χώρες της περιφέρειας συνήθως κινούνται με διαφορετική ταχύυτητα. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε τα δίκτυα, θα καταστεί δυνατό να στέλνουμε το καλοκαίρι την επιπλέον ηλιακή ενέργεια  του Νότου στην ΕΕ και να παίρνουμε το χειμώνα επιπλέον ενέργεια από τα αιολικά της Βόρειας Ευρώπης», παρατήρησε.

«Πρέπει να σκεφτούμε πανευρωπαϊκά και χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμη και τη βόρεια Αφρική ή και την Μέση Ανατολή. Εμείς συζητούμε ήδη με την Αίγυπτο», σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως στο κάδρο πρέπει να μπουν και τα σχέδια των ΗΠΑ και της Κίνας. 

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον εξήρε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην ενεργειακή μετάβαση υπογραμμίζοντας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα το νέο ρεκόρ στη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που επιτεύχθηκε το 2023. Η κα Σίμσον σημείωσε ακόμη τα βήματα απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε ωστόσο ότι για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030 χρειάζεται περαιτέρω δράση και επιτάχυνση της προσπάθειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε την τελευταία 5ετία στη χώρα μας και τη ΔΕΗ, παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, με τον διπλασιασμό των φωτοβολταϊκών, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 % με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που συνεχίζεται. “Τα επόμενα 3 χρόνια θα διπλασιάσουμε τις ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία”, ανέφερε ο κ. Στάσσης ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση συνολικά του ενεργειακού συστήματος, τις διασυνδέσεις, τις υποδομές στη διανομή και τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακή στρατηγική καθώς χάνει ανταγωνιστικότητα έναντι τόσο των χωρών της Ασίας όσο και των ΗΠΑ ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας. 

Την ανάγκη να περάσει η ΕΕ από το στάδιο των συζητήσεων στην εφαρμογή υπογράμμισε ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος της Ε.Οn  και προεδρος της Eurelectric. “Δεν αντέχουμε άλλη συζήτηση για το τι είναι πράσινο υδρογόνο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι ευρύτερο και δεν εντοπίζεται μόνο στην ενέργεια αναφέροντας ενδεικτικά την έλλειψη ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς που θα πρέπει όπως είπε να αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρών στο συνέδριο είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ουκρανικής εταιρείας ηλεκτρισμού, Maxim Timchenko ο οποίος ζήτησε στη συνδρομή των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών με την αποστολή εξοπλισμού (μετασχηματιστές, τουρμπίνες) για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τις ρωσικές επιθέσεις. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ