Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚ. Κωσταντακόπουλος: Ο εφοπλιστής με την εντυπωσιακή είσοδο στην αγορά των bulk...

Κ. Κωσταντακόπουλος: Ο εφοπλιστής με την εντυπωσιακή είσοδο στην αγορά των bulk carriers

Ως Προσωπικότητα της Χρονιάς βραβεύτηκε ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare στην εκδήλωση των βραβείων της ελληνικής ναυτιλίας που διοργάνωσε η Lloyd’s List.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες στο κόσμο ανεξάρτητες εταιρείες containerships έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην αγορά των bulk carriers. Εντός τους 2021 αγόρασε πάνω από 40 πλοία, τα περισσότερα εκ των οποίων σε διάστημα δύο μηνών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η Costamare ήταν εκείνη που εξέδωσε την πρώτη ομολογιακή έκδοση ελληνικής εταιρείας της ποντοπόρου Ναυτιλίας στην εγχώρια κεφαλαιαγορά μέσα στο 2021.

Ο επικεφαλής της Costamare

Σημειώνεται πως η Costamare Shipping Co S.A. ιδρύθηκε το 1975 από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Το πρώτο καράβι του στόλου ήταν ένα μικρό cargo το οποίο μετονόμασε σε CARMEN, προς τιμής της συζύγου του Κάρμεν Κυρίτση με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τον Κωστή, τον Αχιλλέα και το Χρήστο.

Με τα χρόνια η εταιρεία αναπτύχθηκε σημαντικά, φτάνοντας σήμερα να κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκόσμια, ενώ διαθέτει έναν στόλο από 78 containerships και 37 bulk carriers. Επικεφαλής είναι ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο Top 100 του καταλόγου της Lloyd’s με τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από τον Νοέμβριο του 2010, η Costamare Shipping Co S.A. είναι εισηγμένη στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, τη Wall Street, ενώ η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ελέγχει περίπου το 58% της εταιρείας.

Το στοίχημα του πρώτου ναυτιλιακού ομολόγου

Το πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο της ελληνικής αγοράς που εκδόθηκε από την εταιρεία πήγε εξαιρετικά καθώς πέτυχε υπερκάλυψη κατά 6,7 φορές, επίδοση που άφησε τις καλύτερες παρακαταθήκες για τις επόμενες ναυτιλιακές εκδόσεις, όπως συνέβη λίγους μήνες αργότερα με την Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Παράλληλα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο κάτω εύρος ήτοι στο 2,70%, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που μπήκαν στην πρώτη ναυτιλιακή έκδοση, καθώς το 30 του ομολόγου καλύφθηκε από ιδιώτες και το υπόλοιπο 70% από ειδικούς επενδυτές και θεσμικούς.

Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της έκδοσης έπαιξε το ισχυρό brand και το παγκόσμιο εκτόπισμα της εταιρείας καθώς και το όνομα του μεγαλομετόχου.

Η έκδοση της Costamare ήταν ένα στοίχημα για την ελληνική αγορά, καθώς επρόκειτο για το πρώτο τέτοιο ομόλογο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα αντληθέντα κεφάλαια χρησιμοποιούνται ως ακολούθως:

(i) ποσό 85,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί, εντός ενός μηνός, για την αγορά τριών υπό εξαγορά εταιρειών.

(ii) ποσό 9,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί, εντός 18 μηνών, για αγορές μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή πλοίων, και

(iii) ποσό 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 18 μηνών για την κάλυψη κεφαλαίων κίνησης της εκδότριας και των θυγατρικών της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ