Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΙσχυρό sell off στις αγορές – Πτώση 6% στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ισχυρό sell off στις αγορές – Πτώση 6% στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στη δίνη του πολέμου που ξεκίνησε μέσα στην Ευρώπη μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και όλα τα δεινά που αυτή η κίνηση φέρνει ως ωστικό κύμα σε ολόκληρη σχεδόν την ήπειρο έχουν εγκλωβιστεί σήμερα οι διεθνείς αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο χάνει όλα τα κέρδη του 2022 πέφτοντας κάτω και από τις 900 μονάδες.

Πρόκειται για μια κατάσταση πανικού στις αγορές, με τις ρευστοποιήσεις να είναι «τυφλές» και χωρίς αύριο, κάτι που οδηγεί κορυφαίες αγορές της Ευρώπης όπως DAX της Φρανκφούρτης σε απώλειες που ξεπέρασαν ακόμα και το 5%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σε ποσοστό 3,69% στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πολλών μηνών.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα κατακρημνίζεται, χάνοντας όλα τα κέρδη από το ράλι του 2022, με το Γενικό Δείκτη να έχει κατέλθει στις 894 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 5,77%! Παράλληλα, ο τζίρος ήδη έχει φτάσει στα 90 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμη ώρες συνεδρίασης, κάτι που μαρτυρά το γενικευμένο ξεπούλημα σε όλων των ειδών τις μετοχές.

Τα «πυρά» των πωλητών τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο εστιάζονται αρχικά στις τραπεζικές μετοχές, καθώς στον κλάδο αυτό αντανακλάται κάθε σοβαρή αλλαγή του χρηματοοικονομικού σκηνικού. Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί άνω του 10%, στο -9% είναι η μετοχή της Πειραιώς Financial, ενώ πλέον του 5% υποχωρεί η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι καμιά μετοχή του Large Cap δεν κινείται με θετικό πρόσημο, καθώς ακόμη και ο ΟΤΕ που ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα υποχωρεί 2,45%, ενώ σύσσωμες πτωτικά κινούνται και οι μετοχές του Mid Cap με εξαίρεση τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Πρόκειται για μια εικόνα που παραπέμπει σε ξεπούλημα, κάτι εύλογο βεβαίως καθώς οι επενδυτές «κλειδώνουν» κερδισμένη ρευστότητα και στρέφονται αναφανδόν προς περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός. Μένει να δούμε πως θα κλείσει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο και αν θα βρει δυνάμεις να προβάλει κάποιου βαθμού αναχώματα ώστε να μην κόψει εντελώς τις «γέφυρες» με την πρότερη άνοδο που είχε καταγράψει, που είχε φέρει το Χ.Α. στην κορυφή της Ευρώπης φέτος στις αποδόσεις.

Όμως, δεδομένου ότι υπάρχει τέτοιο κλίμα σε όλη την Ευρώπη και μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις αμερικανικές αγορές, ασφαλώς μια μικρή, περιφερειακή αγορά όπως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί επ’ ουδενί να πάει κόντρα στο ρεύμα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ