Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙσραήλ- Χαμάς: Γιατί είναι δύσκολο να υπάρξει ειρηνικό τέλος

Ισραήλ- Χαμάς: Γιατί είναι δύσκολο να υπάρξει ειρηνικό τέλος

Ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου της Πελοπονήσσου, Αντώνης Κλαψής, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώσε οτι «Είναι πολύ δύσκολο τώρα να απαγκιστρωθεί το Ισραήλ από την πολιτική την οποία έχει υλοποιήσει»,

Υπογραμμίζοντας παράλληλα τη γενικότερη προσπάθεια διεθνής ώστε να «συγκρατηθεί» η ισραηλινή κυβέρνηση, τονίζοντας πως αυτό ξεκίνησε από την αρχή του πολέμου και με την παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες «δεν θέλουν την κλιμάκωση της έντασης, διότι αυτή ενέχει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κρίσης στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ακόμα και ενός γενικευμένου πολέμου», αλλά και από το εσωτερικό του Ισραήλ, όπου «υπάρχει μεγάλη η ανάγκη της εκδίκησης από τη Χαμάς αλλά και του «μηνύματος» ότι το Ισραήλ αντιδρά δυναμικά και ότι δεν δέχεται οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του.

Παράλληλα όμως υπογράμμισε πως «όταν ξεκινάει μια τέτοιου είδους επιχείρηση, είναι δύσκολο να υπάρχει ένα ειρηνικό τέλος», ενώ έδωσε έμφαση στην επόμενη ημέρα για τη Γάζα.

Μάλιστα αναφορικά για την «στόχευση» του Ισραήλ που είναι η εξόντωση της Χαμάς ο κ. Κλάψης τόνισε «δεν είμαι σίγουρος πως μπορούν να εξοντώσουν τη Χαμάς πλήρως και ο λόγος είναι ότι μια τέτοιου είδους ενέργεια δημιουργεί και αντι-συσπειρώσεις» τονίζοντας πως ένα τέτοιο σενάριο «θα μπορούσε να ωθήσει ακόμα περισσότερους προς τα άκρα». Παράλληλα πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρωτοφανές και επομένως δεν είναι εύκολο να βρεθεί μία μετριοπαθής λύση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η κλιμάκωση τέτοιου είδους εντάσεων και από τη μία και από την άλλη πλευρά, ουσιαστικά ευνοεί εκείνους που είναι εναντίον των λύσεων και τους λιγότερο μετριοπαθείς και περισσότερο ακραίους».

Για το εάν οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει σημείωσε πως «είχαν δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να δοθεί ένα μήνυμα εκτός Ισραήλ ότι δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εις βάρος του Ισραήλ και να αποτρέψουν, για παράδειγμα, την εμπλοκή του Ιράν σε μια γενικευμένη σύγκρουση. Ο δεύτερος στόχος ήταν να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν κατά το δυνατόν το Ισραήλ, ώστε να μην προχωρήσει ιδανικά σε μια χερσαία επιχείρηση η οποία θα οδηγούσε σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης. Τον πρώτο στόχο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τον έχουν πετύχει. Τον δεύτερο δεν τον έχουν πετύχει γιατί το Ισραήλ δεν κατόρθωσε να συγκρατηθεί και ενεπλάκη σε μια επιχείρηση που νομίζω θα του κοστίσει πάρα πολύ, όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, θα του κοστίσει πάρα πολύ και σε πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο».

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ