Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΙδού το πρώτο μέτρο στήριξης για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης όμικρον

Ιδού το πρώτο μέτρο στήριξης για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης όμικρον

Η παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 36 ή 72 δόσεις θα είναι ένα από τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση και αυτού του κύματος της πανδημίας. Κανονικά, η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου, ωστόσο η ανταπόκριση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα η παροχή πρόσθετου χρόνου να θεωρείται σχεδόν… μονόδρομος.

Άλλωστε, υπάρχει και ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ της παράτασης. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Εργασίας, θα ανακοινώσουν αναστολή πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις με κωδικό αριθμό δραστηριότητας που χαρακτηρίζεται ως πληττόμενος και από την όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι θα συσσωρευτούν και πρόσθετες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τακτοποιηθούν με τη ρύθμιση των 36 ή των 72 δόσεων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξει παράταση τουλάχιστον ενός μήνα ώστε οι αιτήσεις να υποβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και μαζί να γίνει και η καταβολή της πρώτης δόσης για να ενεργοποιηθεί και τυπικά και ουσιαστικά η ρύθμιση. Το ζητούμενο δεν είναι να μπει το μαχαίρι στο λαιμό των οφειλετών του δημοσίου αλλά να τακτοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υποχρεώσεις και να μην συσσωρευτούν ακόμη περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει επιχειρήσεις χωρίς δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, καθώς αυτή η έλλειψη αυξάνει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και προκαλεί μειώσεις εσόδων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ